"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kanda Alerji Testi Aşamaları ve Normal Değerleri Nelerdir?

Vücudumuzda yaşadığımız rahatsızlıklardan en sıkıntılı olan alerjilerdir. Vücutta oluşan hastalıkların çoğu gıda ya da psikolojik olarak bizi etkileyen etkenlerden kaynaklanan alerjilerdir. Bunların sebeplerini, belirtilerini ve tedavisi hakkında biraz bilgi verelim.

 

Kanda Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji, normalde vücudumuzun tepki vermemesi gereken diğer dış dünyadaki maddelere ve nesnelere karşı oluşturduğu aşırı bir duyarlılıktır. Alerji, kronik bir hastalıktır. Bu yüzden alerjiden kurtulmak mümkün değildir. Yaşam boyu devam eder.

Tedavideki amaç ise etkiyi en aza indirmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Kanda Alerji Testi; Vücudunuzun her hangi bir yerinde yaşadığınız rahatsızlık varsa ve ara ara gerçekleşiyor ve nereden çıktığı bilinmese de, rahatsızlığınız için çare bulunamıyorsa bakılan; alerji testini yaptırmakta fayda vardır. Çünkü alerjilerin neden kaynaklandığı pek bilinmez ve tahminde bulunamazsınız.

Bunun nedeni ise her insanda farklı şekilde belirti göstermesidir. her insanda alınan besin veya hava şartları başka vücutlarda farklılık gösterebilir. Sizin vücudunuz ise bunlardan birinde etkileniyor ve bünyeniz alınan besin veya farklı hava şartlarını kabul etmeyebilir.

Bunun içinde en etkili sonuçları elde etmek için öncelikle kanda alerji testi yapılmalıdır. Alerji kan testi yaptırarak sonuçları alerji olup olmadığını öğrenebilirsiniz ve ona göre tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz. Alerjen maddelere karşı gelişmiş IgE karakterindeki antikorlar, hastadan alınan kan örneğinde alerji testi yapılarak araştırılır.

Bu antikorlar alerjinin oluşmasında çok önemlidir. Alerjinin tanısı da hastanın vücudunda alerjen için antikorların olup olmadığının araştırılması esasına dayanır. IgE, vücudun bağışıklık sisteminin bir bileşeni olarak saldırganlara karşı savunmaya geçer. Alerjiye yatkın bir vücut, bir alerjene (besinler, otlar veya hayvan tüyü) gibi ilk kez maruz kaldığında, o kişi duyarlı hale gelmiş olur.

Vücut potansiyel alerjeni yabancı bir cisim olarak algıladığı için kan dolaşımında mast hücrelerine ve bazofillere bağlanan spesifik bir IgE antikoru üretmektedir. Bu araştırma şüpheli tek bir antikora yönelik olabileceği gibi en sık karşılaşılabilen 35 alerjene karşı da olabilir. Yani Astım hastalığı gibidir.

IgE, vücudun bağışıklık sisteminin bir bileşeni olarak saldırganlara karşı savunmaya geçer. Alerjiye yatkın bir vücut, bir alerjene (besinler, otlar veya hayvan tüyü) gibi ilk kez maruz kaldığında, o kişi duyarlı hale gelmiş olur.

Kanda Alerji Testi Uygulamasının Yapılış Şekli

Kanda alerji testleri doktor kontrolünde ve uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Parmaktan ve damardan olmak üzere iki farklı yerden kan alınarak laboratuvar ortamında incelenir ve sonuç elde edilir. Yalnız damardan alınan kan alerji testinin gerçek sonuçları alınması yönünden daha başarılıdır. Parmaktan alınan kan testinde zaman zaman yanıltıcı sonuçlar çıkabilir. Alınan yanlış sonuçlar hasta için riskli olabilir.

Çünkü alerji testlerinde yanlış sonuç sonrası alınan yanlış önlemler ve tedaviler başka bir rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Örnek verecek olursak bebeklerde alerji erişkinlere göre alerji olma oranları daha fazladır. Yanlış alınan sonuçları alerji pozitif çıktığında bebeklerden bazı besinleri kesilebilmekte ve bebeklerin gelişim dönemleri göz önüne alındığında alması gereken besini almadığı için ilerde kalıcı ve hatta gelişimini de aksatacak sorunlara neden olabilir.

Bundan dolayı kandan alerji testinin yapılması, gerekliliği kadar doğru bir şekilde ve uzman kişiler tarafından gerçekleşmesi de bir o kadar önemlidir rol oynamaktandır. Kandan alerji testi yapılmadan önce, sonuçları doğru çıkabilmesi için kan alerji testinden bir hafta öncesinden herhangi bir ilaç tüketimi yapılmamalıdır. Bu ilaçlar alerji testinin doğru sonuç vermesini engelleyebilir.

Alerji belirtileri ve şiddeti, alerjiden alerjiye, çocuktan yetişkine değişiklik gösterir. Alerji belirtileri, genelde gözlerde ya da burunda kaşıntı olarak, hapşırma, burun tıkanıklığı, boğazda sıkışma hissi, solunum yollarında yaşanan sorunlar ve rahatsızlıklar, hatta şok baygınlık veya bayılma şeklinde görülebilmektedir.

Alerji teşhisinde en önemli adım, hastalığın durumu ve belirtilerini iyi tanımlamaktır. Bunlar eksik kaldığında, alerji teşhisinde yanlışlar yapılabilir. Örneğin kaynağı belli olmayan alerjiler için yapılan alerji testi negatif çıkmasına rağmen hastada alerjik belirtiler görülebilir.

Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjenden uzak durmak, İlaç Tedavisi ve Aşı Tedavisi Alerjiye bağlı, burunda et büyümeleri ve sinüzitin kronikleşmesi gibi durumlarda ise, hastalığın daha da ilerlememesi için ameliyat düşünülebilir. Diğer bir yöntem ise yüksek yoğunluklu soğuk bir ışık tedavisi olan medikal fototerapidir. İlk olarak alerjiye neden olan maddeyi bulmak gerekir.

Hangi maddenin alerjiye neden olduğunu bulmak için alerji testleri yapılabilir. Örneğin sigara, kirli hava gibi kaynağı belli olmayan nedenler alerjiyi tetikleyebilir, zara verebilir ve bu gibi maddelerden uzak durmak gerekir.Yapılan araştırmalar sonucunda, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de alerjiyi biçimlendirebildiğini göstermektedir.

Kirli hava, bitki örtüsü, nem farklılıkları vb gibi nedenler alerjiyi tetikleyebilir. Kaynağı belli olmayan alerjilerde vardır. Rinit kelimesi, burun boşluklarının iç örtüsünün iltihabı sürecini ifade eder. Yani alerjik rinit halk dilinde saman nezlesi olarak bilinir. Saman nezlesi iltihabın bilinen alerjik bir maddeyle ilişkili olmasına denir.

Rinitlerin oluşturduğu belirtiler ele alındığında neredeyse tüm hastalarda benzeri şikâyetler görülebilir. Saman nezlesi alerjik rinit havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyonlardır. Alerjik rinit rahatsızlığı yaşayan kişiler, sigara dumanı, parfüm ya da soğuk, kuru hava gibi tahriş edici maddelere karşı daha duyarlı olurlar.

Doğru tedavi için alerji, doğru tedavi edilmediği takdirde astım, bronşit veya sinüzite çevirebilir. Cerrahi olmadan tedavi edilmesi mümkünken cerrahi operasyona mecbur kalınabilir. Bu yüzden alerji kan testleri alanında uzmanlaşmış bir KBB uzmanına muayene olmak gerekir ve karşılaşabileceğiniz sorunları ortadan kalkabilir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle

Minel

6 aylik bebegim var süt ürünlerine alerjisi var dediler ama herhangi bir test yapılmadan daha sonra kan testi verip alerji testi yapıldı sonuçlara gore suan alerjisi yok süt ürünlerine kan testinde kesin sonuc cikiyormu acaba