Alerjik Durumlarda Neler Yapılır? Hangi Yol İzlenir?
Alerjik olaylar karşısında kişide belirtiler başlamış ise mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalıdır. Ayrıca alerjiye neden olan etken maddeden de uzak durulması sağlıklı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Alerjik Durumlarda Neler Yapılır?
Alerji vücudumuzun çeşitli bakteri, virüs ve a besinlere, nesnelere tepki vermesidir. Bu alerjik durumlar bir tür hastalık olarak kabul edilir. Her bireyin ve canlının farklı faktörlere alerjisi olabilir. Bazen bir veya birden çok alerji sebebi saptanabilir. Vücudun yapısına göre, yaşam alanına göre bu alerjik sebepler değişebilir. Alerjik rahatsızlıklar genetik olabileceği gibi koşullara ve ortama göre sonradan da oluşabilir.
Vücut tepkini anında gösterebileceği gibi zaman içerisinde vücutta oluşan tahribatla da gösterebilir. Aynı kişi hem tüye hem toza ya da baharata karşı reaksiyon gösterebilir. Vücudun gösterdiği tepkilerde kişiden kişiye değişebilir.
Örneğin ilkbahar döneminde oluşan polenlere karşı alerjisi olan bireylerin kimisinde hapşırma görülürken kimisinde göz yaşarmalarına yol açar. Evinde evcil hayvan besleyen kişilerin tüye alerjisi olmasa dahi zaman içerisinde tüy alerjisi başlayabilir ve bu durum kendisini kaşıntı, vücutta kızarıklık ve hapşırma olarak gösterebilir.
Belirtiler Başlamış İse Hemen Tedaviye Başlanmalıdır
Alerjik belirtiler pek çok türde pek çok insanda görülebilir. En yaygın görülen alerjiler mevsimsel alerjilerdir. Bu alerjiler kendisini genellikle kuru öksürük, hapşırma ve deride oluşan kızarıklık olarak gösterir. Bahar dönemlerinde boğazda ağrı, geniz yanması ve burun tıkanıklığı olarak ortaya çıkabilir. Geçici olan bu alerjik belirtiler yine de tedavi gerektiren bir süreçtir.
Günlük yaşamı olumsuz etkiler. Öksürük nöbetleri günlük yaşamınızda aksaklıklara yol açar ve sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edebilir. Bu alerjik durumda en kısa sürede bir doktora başvurmalı veya bitkisel çözümler aranmalıdır.
Her alerjik durum aynı değildir. Herkesin aynı madde v ya nesneye alerjisi yoktur. Tüy, toz, çiçek çeşitleri, içecekler, turşu, sirke, bahar ve mevsim değişiklikleri, baharatlar, baklagiller, meyveler… Pek çok alerji oluşturan faktör sayılabilir.
Alerji Belirtileri Şunlardır
- Uzun süreli kuru veya gıcık şeklinde oluşan öksürük.
- Hapşırma
- Vücudun her yerinde veya belirli bölgelerde oluşan kabarma ve kızarıklıklar
- Döküntüler
- Gözlerde yanma veya yaş şeklinde akıntı
- Burun tıkanıklığı
Özellikle yiyeceklere olan alerjileri anlamak oldukça zordur. Gün içinde aldığımız pek çok besinden hangisine alerjimiz olduğunu saptamak için özel yapılan alerji testlerine girmek gerekir. İlk aşamada doktorlar belirli listeler üzerinden gider. Listede bir hafta yememeniz gereken yiyecekler bulunur. Bu yiyecekleri bir hafta yemediğiniz taktirde alerjiniz geçer ise sırayla o yiyecekleri keserek hangisine alerjiniz olduğu bulunur. Tedavi süreci o besin üzerinden devam eder.
Alerjik Durumlarda İzlenmesi Gereken Yol Haritası
Her alerji testi için uzun uzun listelerle deneme yanılma yoluyla bulmak kolay değildir. Bunun için deri üzerinde yapılan daha kısa sürede ve daha doğru sonuca ulaştıran testler teknoloji sayesinde tıp dünyasında kullanılmaya başlanmıştır. Alerjik rahatsızlıklar için yapılan ve en sık kullanılan testler arasında Prick testi, Intradermal test, Yama Testi ve kan alınarak yapılan testler yer almaktadır. Testler sonucunda alerjik sebebin belirlenmesi ile beraber tedavi süreci başlar. Doktorun önerisiyle kullanılan hap v ya ilaçlar kimi zaman kısa süreli kullanımda alerjik duruma son verirken kimi zaman bu ilaçları sürekli olarak kullanmak gerekebilir.
Bebeklerde Alerjik Durumlarda Ne Yapılır
Alerjik rahatsızlıklar sadece yetişkinlerde görülmez bebeklerde hatta hayvanlarda bile alerjik durumlar söz konusu olabilir. Bebeklerde özellikle bezlerine karşı olan alerjiler görülmektedir. Bez bölgesinde oluşan yanma ve kızarıklık çeşitli kremlerle ve bez değişimiyle önlenebilir. Yeni yeme alışkanlığı kazanan bebeklerde de besinlere göre alerjiler görülür. Bu durumda o besine ara verilerek tedavi başlar.