"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerji, vücuda giren yabancı maddelerin toz, polen veya kimyasal gibi, bağışıklık sisteminin bu zararlı maddeleri tehlike olarak algılayıp, vücuttan atmak için gösterdiği tepki sonucu, ortaya çıkan reaksiyonlardır.

Alerji Belirtileri Ve Alerji Çeşitleri

Alerji, bağışıklık sisteminin tepki vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda alerji olunan ortamda, sadece çevresel koşullar değil genetik koşullarda dikkate alınmalıdır. Genellikle alerji genetik olarak geçmişi olan bir hastalık türüdür.

Vücudun zayıf düştüğü durumlarda, hastalık veya gebelik gibi durumlarda, vücudun direnci düştüğünden, alerji olma ihtimali yüksektir. Bazen mevsimsel alerjisi olan kişilerde, her sene görülen alerjidurumu, bazı yıllar görülmeyebilir.

Alerji belirtilerini öğrenebilmek için öncelikle vücudun neye karşı alerjik tepki verdiğini bilmek gerekmektedir. Alerji kişiye özeldir, herkesin bünyesi ve yapısı farklı olduğundan dolayı, genelleme yapılmamalıdır. Alerji belirtileri, kişiye özel olduğu bilinmeli ve alerji tedavisi ona göre uygulanmalıdır.

Genel olarak alerji belirtisi, burunda kaşıntı, hapşırma, boğazda hırıltı ve nefes alırken zorluk çekme gibi belirtiler görülebilmektedir. Alerji belirtileri temas sonucu hemen reaksiyon göstermezler. Günler ve haftaları boyu kuluçka döneminde kalıp sonradan ortaya çıkabilirler.

Egzama gibi cilt alerjisi şeklinde ortaya çıkabildiği gibi, gıda alerjisi olarak da kendisini göstermektedir. Böcek sokması, kullanılan ilaçlara karşı hassasiyet sonucu da vücut alerji olabilmektedir. Alerjinin en büyük etkisi olan hastalık astım hastalığıdır.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Alerji teşhisi koyabilmek için öncelikle alerjinin ne zaman başladığını bilmek gerekir. Eğer genel olarak rutin bulunduğunuz ortamlarda farklı bir değişiklik gözlemlediyseniz ve bunun sonucu alerji ortaya çıktıysa, bulunduğunuz çevreden kaynaklı bir alerji olduğunu düşünerek, o ortamda bulunmamaya çalışmalısınız veya ortamın hijyenine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kedi ve köpek gibi hayvan tüylerine karşı alerjiniz varsa mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Bütün bu alınan önlemlere rağmen alerjiniz rahatsız edici boyuta ulaştıysa doktorunuza giderek, alerji tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Genel olarak alerji belirtisi, burunda kaşıntı, hapşırma, boğazda hırıltı ve nefes alırken zorluk çekme gibi belirtiler görülebilmektedir. Alerji belirtileri temas sonucu hemen reaksiyon göstermezler. Günler ve haftaları boyu kuluçka döneminde kalıp sonradan ortaya çıkabilirler.

Doktor alerji teşhisi koyabilmek için size ne kadar süredir alerjiye maruz kaldığınızı soracaktır. Daha sonra alerjinin cildimi etkilediği yoksa iç organlarımı etkilediğini öğrenmek için size soru sorarak öğrenmeye çalışacaktır. Genel belirtileri öğrendikten sonra, deri testi ve kan testi ile ne tür bir alerji ile karşı karşıya olduğunuzu öğrenmek mümkündür.

Eğer cilt üzerinde döküntü şeklinde bir belirtisi oluşmuşsa, deri üzerinden numune alınarak incelenmektedir. Alerji ilk olarak burunu etkilemektedir. Kaşıntı ve kızarıklık şeklinde kendini göstermektedir. Hafif alerji geçiriyorsanız, basit alerji tedavisi ile alerjiden kurtulabilirsiniz.

Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Alerji tedavisi için hem doğal tedavi yöntemleri hem de doktorun önerdiği krem ve ilaçlarları kullanarak alerjiden kurtulmanız mümkün. Alerji belirtisi hissettiğiniz anda yapılacaklar şu şekilde olmalıdır:

  • Alerji ilk olarak burunda kaşıntı ve hapşırma şeklinde gelişecektir. Mutlaka bol su ile elinizi yüzünüzü yıkamalısınız.
  • Ciltte kabarıklık, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtisi varsa, o bölgeyi kaşımayınız. Mikrop kaparak enfeksiyon yayılabilir. Yayılan enfeksiyonun tedavisi zor olabilir.
  • Astım gibi ciddi bir rahatsızlık geçmişiniz varsa, nefes darlığı sorunu yaşamamak ve tehlikeli durumlara yol açmaması açısından, uzman bir doktora görünmelisiniz.
  • Gıdaları bol su ile yıkadıktan sonra tüketmeniz tavsiye edilir. Öncesinde yapılan gıda testi ile önlem alarak neye alerjiniz varsa o gıdadan uzak durarak önlem alabilirsiniz.
  • Son olarak bitkisel tedavi yöntemleri ile hafif alerjik durumlarda, evde kendiniz alerji tedavisi yaparak bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Bitkisel çözümler sadece basit alerji durumlarında tercih edilmesi önerilmektedir. Ciddi alerji reaksiyonu yaşayan hastalarda yan etkileri oluşmaması açısından, uzman bir doktora görünerek tedavi edilmelidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle