"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Çilek Alerjisi Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Alerji, vücudun herhangi bir maddeyi düşman algılaması sebebi ile meydana gelmektedir. Çok geniş kapsamlı bir konu olup, pek çok şey alerjiye neden olabilmektedir. Özellikle bebeklerde daha fazla reaksiyonlar meydana gelir. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemleri daha zayıftır ve tam gelişmemiştir. Bu nedenle özellikle gıda alerjisi, çok dikkat edilmesi gereken konulardır.

Bebeklerde Çilek Alerjisi Nedir?

Çilek, herhangi bir yaş grubunda alerjiye neden olabilmektedir ve çilekte bulunan proteinlere karşı duyarlılık gösteren vücut, bu maddeleri düşman olarak algılamaktadır. Fakat bebeklerde çilek alerjisi çok daha fazla görülen ve belirtileri ağır olabilen bir durumdadır. Çünkü bebeklerde alerji ihtimali, bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olmalarından dolayı yüksek orandadır.

Vücut, çileği düşman olarak algılamakta ve çileği dışarı atmak için savaş başlatmaktadır. Bunun sonucu olarak da bebeklerde çilek alerjisi belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu alerjinin belirtileri pek çok alanı etkileyecek şekilde olabilmektedir. Çocuklarda çilek alerjisi, ağız, cilt veya midede bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle özellikle bebek ve çocukların çilek tüketimine çok dikkat edilmeli ve yeteri kadar gözlem yapılmalıdır.

Çileğin alerji belirtileri genelde iki saatlik bir sürede ortaya çıkabilmektedir. Ağız çevresinde, cilt üzerinde veya mide-bağırsak sistemin de çilek alerjisi belirtileri oluşabilmektedir. Bu nedenle bebeklerde çilek alerjisi nasıl anlaşılır sorusunun cevabı iyi bir gözlem ve alanında uzman kişilerden alınacak yardım olmalıdır.

 Çilek Alerjinin En Sık Rastlanan Belirtileri Nelerdir?

Alerji, kendini bir takım belirtilerle ortaya koymaktadır. Genel olarak bebeklerde alerji belirtileri ağız çevresinde oluşabilir. İlk belirtiler bu alanda görülmeye başlanır. Ağzın içinde duyulan karıncalanma hissi, alerji belirtisi olabilir. Dudaklarda, ağızda, dilde ve boğaz kısmında şişmeler meydana gelebilmektedir.

Cilt üzerinde aniden kırmızı lekeler belirebilir ve bebeklerde ellerinde, yüzünde şişmeler oluşabilir. Gözler kaşınabilir ve burun tıkanıklığı şeklinde de alerji belirtileri olabilmektedir. Bunlarla beraber bulantının meydana gelmesi ve kusma yaşanması midenin ve bağırsak sisteminin de çilek alerjisi belirtileri gösterdiğinin anlaşılmasını sağlar.

Karın ağrısı, hazımda zorlanma ve ishal şeklinde belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Çilek, alerji durumu oluşturduğunda çok ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Boğazda şişkinlik, nefes almada daralma ve kan basıncında düşüş, nabzın artması ve baş dönmesi, sersemlik ve bilinç kaybı bu ciddi belirtilerdendir. Çok nadir olsa da anafilaktik şok da görülebilmektedir.

Cilt üzerinde aniden kırmızı lekeler belirebilir ve bebeklerde ellerinde, yüzünde şişmeler oluşabilir. Gözler kaşınabilir ve burun tıkanıklığı şeklinde de alerji belirtileri olabilmektedir.

Çilek alerjisi olan kişiler, bu meyvenin familyasına dikkat etmelidir. Çilek meyvesinin ait olduğu familyanın diğer üyelerine karşı da alerji durumu oluşabilmektedir. Kiraz, elma, şeftali, armut ve böğürtlen aynı ailedendir. Bu nedenle çilek alerjisi olan kişiler, bu meyveleri tüketirken de dikkatli davranmalıdırlar. Özellikle bebeklerde her gıda, bebeğin ayına uygun olarak verilmelidir. Verilen gıdalar tek tek verilmeli ve bu gıdaların alerji yapıp yapmadıkları mutlaka gözlemlenmelidir.

 Çilek Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Her şeyden evvel iyi gözlem yapmak çok önemlidir. Bununla birlikte hastanelerin alerji bölümlerinde yapılan deri ve kan testleri ile çileğe karşı alerji olup olunmadığı öğrenilebilmektedir. Çilek alerjisi durumunda ve özellikle bebeklerde bu alerji meydana gelmişse çilekten uzak durulmalıdır.

Krem ve losyonlar doktor tarafından önerilebilmektedir. Bu ilaçlar alerjiden dolayı oluşan kaşıntı, yanma gibi şikayetleri tedavi etmede kullanılmaktadır. Her ne olursa olsun bebeklerde çilek alerjisi belirtileri varsa, mutlaka acil bir şekilde doktora başvurmak gereklidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle