Cilt Alerjisi Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kişilerin ciltlerinde; yenilen, içilen ya da solunan herhangi bir madde ya da kimyasal ile alakalı olarak oluşabilen bazı kabarıklık ve soyulma ya da şişme gibi reaksiyonlara verilen genel ad alerjik cilt reaksiyonları olarak bilinmektedir.
İçindekiler
Neden Alerjik Reaksiyonlara Maruz Kalırız?
Doğuştan gelen bazı yiyeceklere ve maddelere karşı olan alerjiler; ilerleyen zaman dilimlerinde kişilere bu tür ciltte alerjik kızarıklık gibi geri dönüşlere neden olabilmektedir. Doğuştan gelen alerjik tepkimelerin dışında kişiler, kullandıkları bazı kozmetik malzemeler nedeniyle de dermatolojik sıkıntılara maruz kalabilirler. Hava değişiklileri nedeniyle de ortaya çıkabilen alerjik reaksiyonlar da mevcuttur.
Bahar aylarında polenlerin oluşması ve havaya karışması sonucu bazı insanlar da alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir ve ciltte alerji belirtileri oluşmaktadır. Bu belirtiler ile deride alerjik kızarıklık meydana gelebilir. Sadece polenler değil aynı zamanda toz ve akarların da bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara yol açtıkları bilinmektedir ve alerjik cilt döküntüsü olabilmektedir.
Bu ve buna benzer nedenlerden ötürü kişiler alerjik cilt hastalıkları ile boğuşmak zorunda kalabilmektedir. Deri alerjileri iki farklı şekilde gelişebilmektedir. Kişi içerisinde kimyasal bir madde bulunan bir objeye ya da herhangi bir yere temas ederse bu durumdan olumsuz olarak etkilenebilmektedir.
Bu da kişinin cildinde bir takım kurumaların ve tahrişlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Kimyasal maddelerle temas ya da soluma gibi sıkıntıların dışında, kullanılan bazı ilaçların genellikle de antibiyotik tarzı ilaçların kişilerin cildinde tahrişlere, kurumlara, döküntülere ve kaşıntılara neden olduğu rastlanılan bir diğer oluşum türüdür.
Cilt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
- Kaşıntı, burunda akıntı, deride meydana gelen bazı kızarıklıklar ve değişik şekillerde baş gösteren alerjik cilt döküntüsü gibi sıkıntılar başlıca belirtilerindendir.
- Polen ve evcil hayvanların döktüğü tüylerinde alerjilere neden olduğu bunun sonucunda da kişilerin kızarıklara ve döküntülere maruz kaldığı bilinmektedir.
- Bazı durumlarda alerjik reaksiyonların üst solunum yollarına da sıkıntılar çıkardığı bilinmektedir.
- Bu tarz reaksiyonların kişilerin derilerinde alerjik cilt kızarıkları yarattığına rastlanılmıştır. Alerjik rahatsızlıklar genetik faktörler nedeniyle ya da çevresel faktörlerle meydana gelebilmektedir.
Ciltte alerji türleri; Kişiler doğuştan gelen genetik faktörler nedeniyle alerjik reaksiyonlara maruz kalıyorlarsa buna atopi adı verilmektedir. Hastanın doğum öncesinde kromozomunda meydana gelen bir rahatsızlığın buna neden olduğu bilinmektedir. Bunun dışında kişilerin yedikleri bazı besinlerinde alerjik cilt hastalıkları yarattıkları bilinmektedir. Alerjik cilt hastalıkları resimli olarak internet üzerinden rahatlıkla aratılarak bulunabilir. Bazı durumlarda kızarıklık ve şişliklerin geniş kapsamlı bazı durumlarda da daha ufak fakat döküntülü olduğuna rastlanılabilir.
Döküntülerin fazlalaşması ve rahatsızlık verici hale gelmesi ile kişiler bazı bitkisel çözümler aramaya başlamışlardır. Hastalar ciltte alerji belirtileri ile karşılaştıklarında ilk etapta, herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmak yerine problemlerini kendileri çözmeye çalışmaktadırlar. Bunun içinde bazen bitkisel yöntemlere ya da duydukları kremleri kullanmaya yönelmektedirler.
Bitkisel Yöntemler Cilt Alerjisi Reaksiyonların Önüne Geçilebilir Mi?
Bazı durumlarda deride alerjik reaksiyonlar meydana geldiğinde kişiler bu problemin üstesinden kendileri gelmeye çalışmaktadır. Bunun için kullanılan birden fazla yol ve yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
- Karbonat, ılık suyun içerisine dökülür ve iyice karıştırılır ardından da alerjik cilt bu karbonatlı suyun içerisinde yarım saat ya da en fazla bir saat bekletilir. Cilt karbonatlı sudan alındıktan sonra kuruması beklenir. Kuruyan cilt temiz su ile durulanır.
- Cilt alerjisine bitkisel çözüm olarak kullanılan yöntemlerden bir tanesi ise limondur. Limon bir çok durumda deride meydana gelen alerjinin neden olduğu kaşıntıyı hafifletebilmektedir. Ciltte kaşıntı olan bölgenin üzerine limonun suyu sıkılır ve ardından da kuruması beklenir. Bu işlem kaşıntının büyük oranda azalmasına yardımcı olacaktır.
- Fesleğenin cildin birçok anlamda iyi hale gelmesine neden olan bir bitki türü olduğu bilinmektedir. Fesleğen cilt yenilenmesini desteklemektedir. İçerisinde kaynar su olan bir kavanozun içerisine fesleğen yaprakları teker teker kopartılarak eklenir ve kapak kapatılır. Bu şekilde biraz pişirilir ve suya batırılan bir bez ile alerjik yerler temizlenir.
Cilt Alerji Testi Nedir Ve Hangi Durumlarda Yapılır?
Alerji testleri, kişilerin bedenlerinin hangi maddelere karşı tepki gösterdiklerini ölçmek amacıyla hastanelerde uygulanmaktadır. Epidermal cilt alerjisi testi sayesinde hayvansal ve besinsel alerjik reaksiyonlar kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
Bunun dışında çilek alerji yapar mı?, gibi sorularla kafanız sürekli dolup taşıyorsa ya da herhangi başka bir besine karşı alerjinizin olup olmadığına karar veremiyorsanız yine bu alerji testini yaptırarak emin olabilirsiniz. Çileğe alerjisinin olduğunu bilen kişi çilek alerjisine ne iyi gelir sorusunun cevabını arayıp bunu uygulayarak alerjisinin önüne geçebilecektir.
Cilt Alerji Kremleri Faydalı mıdır?
Alerjik kaşıntılarından dolayı sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere bu kaşıntılardan kurtulmaları için bazı antibiyotikli cilt alerji kremleri verilmektedir. Bunlardan bazıları: Dermovate, Ketoral, Pruzon, Expigment, Hipokort, Eumovota gibi kremlerdir. Bu kremler alerji giderici, kaşıntı giderici ya da iltihap giderici gibi özelliklere sahiptir ve kişileri büyük ölçüde rahatlatmaktadır.