"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Deri Testi Çeşitleri Nelerdir ve Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Alerjik deri testi ciltte ve deride oluşan alerjik durumları saptaman için yapılır. Hastanın alerjiyle ilgili geçmişine bakılarak uygun bir tedavi yöntemi izlenmektedir. Alerjik deri testi ile birlikte sadece deri değil, solunumda oluşan alerjiyi de göstermektedir. Sizde bu sorunların olduğundan şüphe ediyorsanız, hemen bir uzmana görünmenizde fayda var.

Alerjik Deri Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testi kesinlikle bir uzman tarafından istenmeli ve değerlendirilmedir. Polen alerjisi, gıda alerjisi, astım, havadaki tozlara karşı olan alerji durumlarında deri testi yapılmaktadır. Deri testi yapılmadan önce hastanın yaşına, kullandığı ilaçlara ve alerjik öyküsüne dikkat edilmelidir. \”Skin Prick\” Test diye bilinen alerjik deri testi kol üzerine yapılır. Deri testi sonucu ile birlikte oluşmuş olan alerjik durum daha kolay tespit edilir ve tedavi buna göre yapılır. Alerjik deri testi bir uzman kontrolü altında yapılır.

Deri testi sırasında alerjik reaksiyona sebep olacak maddelerin birçoğunun tespiti için deride ufak bir delik açılır ve kol bölgesine uygulanır. Hasta herhangi bir ağrı yada acı hissetmez. Alerjen madde oluşturulan deliğe damlatılır ve deriye geçmesi beklenir. İlk olarak histamin verilerek alerjik tepki ortaya çıkartılır. Daha sonra gliserin verilerek bu maddeye olan alerji tespit edilir. Vücut madde verildikten sonra herhangi bir reaksiyona geçiyorsa bu alerji olabileceğini göstermektedir. Cilt yüzeyine ve deri altına uygulanan maddelerle alerji tespiti sağlanır.

Test süresi kişiden ve test çeşidine göre değiştiği gibi maksimum bir saate süren alerji testleri olabildiği gibi 15 dakika da yapılan testler de mevcuttur.

Alerjik Deri Testi Çeşitleri

Alerjik deri testi çeşitleri epidermal deri yüzeyine uygulama ve derinin içerisine yani intradermal olmak üzere kabataslak olarak 2 `ye ayrılır. Kendi aralarında ise çeşitlere ayrılmaktadır.

Epidarmal Deri Testi

Epidarmal deri testinin içerisinde yama testi, fotoyama testi ve atopi yama testi yer almaktadır. Yama yani Patch testinde alerjik olan madde deri ile temas ettirilir. Bir yapışkan yardımıyla sırt bölgesine yapıştırılan alerjenler iki gün sonra değerlendirilir bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Test bantları vücuda yapıştırılır ve oluşacak reaksiyon için beklemeye başlanır.

Fotoyama yani Photopatch denilen test ise UV ışınları ve güneş ışınlarına olan alerjen durumları saptamak için yapılmaktadır. Yine aynı şekilde 48 saat bir süre beklenir ve alerjen durum gözlemlenir.  Atopi yama testi ise alerjen bantların cilde yapıştırılmasıyla yapılır ve atopik olan insanlara yapılır.

İntradermal Deri Testleri

İntradermal deri testleri içerisinde ise çizik, delme ve iğne batırma yöntemleri uygulanmaktadır. Çizik yöntemi yani scratch deri üzerinde çeşitli yerlerde çizikler oluşturularak alerjenler bu çiziklerin üstüne dökülür ve alerjen durumun oluşması beklenir.

Delme ve iğne batırma yöntemi hemen hemen aynı sayılmaktadır. Bu test sayesinde gıdalardan, polenlerden ve tozlardan oluşan alerjik durumlar tespit edilir. Test kol bölgesine ve sırt bölgesine yapıştırılarak yapılmaktadır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle