"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Cilt Hastalıkları ve Deri Hastalıkları Nelerdir ve Tedavi Yöntemleri Nedir?

Alerjik cilt hastalıkları oluşan alerjen durumun ciltte görülmesidir. Bazı insanların yapısı alerjen maddelere karşı duyarsızdır ve çeşitli reaksiyonlar gösterir. Bu reaksiyon sonucu oluşan rahatsızlıklar ciltte görülebilir. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalanların hemen bir uzmandan randevu alarak test ve inceleme yaptırması sağlıklı olacaktır.

Alerjik Cilt Hastalığı ve Deri Hastalıkları Nelerdir ve Tedavi Yöntemleri Nedir?

Bazı metabolizmalar alerjen maddeleri korumak için bağışıklık sisteminde antikorlar üretirler. Alerji durumu sonradan gelişen bir olay olduğu gibi, kalıtsal olarak da görülmektedir. Doğuştan gelen alerjik cilt hastalıkları resimli inceleme yapanlar mutlaka uzmana gitmeleri gerekmektedir. Alerji durumu alerjen bir maddeyle karşılaşma durumunda vücutta ortaya çıkar.

Gerek deri de olsun, gerek solunum sisteminde olsun vücut kendini savunmaya geçer. Alerjen maddelerin başında mevsimsel olarak ortaya çıkan polenler yer almaktadır. Alerjik cilt hastalığı olan insanlarda alerjenlerle karşılaşma durumunda ciltte kabarmalar, dökülmeler ve çeşitli rahatsızlıklar görülmektedir. Bu belirtiler ciltte bir alerjik durum olduğunu göstermektedir.

Doğuştan gelen alerji durumu alerjen bir maddeyle karşılaşma durumunda vücutta ortaya çıkar. Gerek deri de olsun, gerek solunum sisteminde olsun vücut kendini savunmaya geçer. Alerjen maddelerin başında mevsimsel olarak ortaya çıkan polenler yer almaktadır.

Egzama

Egzama ciltte oluşan bir deri hastalığı olup alerjik deri hastalıkları sınıfına girer. Deride şişme, kaşıntı ve kızarıklık görülmektedir. Dermatit olarak bilinen egzama hastalığı genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Egzamanın tam anlamıyla sonuçlandırılan bir tedavisi henüz yoktur ama hastalığın başlarında erken teşhis yöntemiyle hastalık daha ileriye gitmemektedir.

Çocukluk ve bebeklik döneminde oluşan egzama ilerleyen yaşlarda vücudun alerjenlere duyarlılık kazanmasıyla yok olmaktadır. Ama daha sonraki dönemlerde oluşan egzama ilerleyen dönemlerde kendiliğinden geçmemektedir. Egzama durumunda yapılması gereken en önemli şey deriye neden olan alerjenden uzak durmaktır. Mevsimsel olarak da görülebilmektedir. Hastalığın en yaygın belirtileri deride oluşan kızarıklık ve kaşıntılardır. Bazı durumlarda deri döküntülerde görülmektedir.

Ürtiker

Ürtikerde ciltte oluşan bir alerjik cilt rahatsızlığı olarak bilinmekte ve alerjik deri hastalıkları uzmanları tarafından incelenmektedir. Ürtiker durumunda deride kırmızı ve beyaz çizgiler oluşur ve bunlar kaşıntıya neden olmaktadır. Sürekli olarak oluşabildiği gibi uzun süreli aralıklarla da oluşabilmektedir. Üritker rahatsızlığının en belirgin belirtileri deride oluşan kırmızı, pembe kabarıklıklar ve çizgilerdir.

Deri üzerinde kaşıntıya neden olur ve kaşıntılar sürekli tekrar eder. Üritker tanısı koyabilmek için çeşitli kan ve deri testleri yapılmaktadır. Üritker alerjisinin oluşması da en fazla gıdalardan kaynaklanmaktadır. Gıda alerjisi olan insanlarda üritker görülebilmektedir. Tanı konulduktan sonra tedavi ilaçlarla yapılmaktadır. Üritker akut üritker oluşup kendine kendine kaybolma çeşidi olduğu gibi, kronik üritker sürekli oluşma durumu vardır.

Atopi

Alerjik cilt rahatsızlıkları genetik faktörlere de bağlı ortaya çıkabildiği gibi atopik alerjiler kalıtsal yolla ortaya çıkar. Kalıtsal olarak yapısında astım, rinit ve çeşitli ciltte oluşan alerjik hastalıklar olan insanlar atopik yapılıdır ve alerji çıkma ihtimali söz konusudur. Ailesinde alerjik durum olan çocuklar da görülmektedir. Ailesinde alerjik hastalıklar bulunan insanların vücudu ve yapısı alerji ile bağlı oluşabilecek hastalıklara yatkındır.

Alerjik Cilt Hastalıklarının Tedavisi

Alerjik cilt hastalıkları durumunda ilk yapılması gereken vücutta oluşan ve rahatsızlık veren durumu ortadan kaldırmaktır. Ciltte oluşan alerjik hastalıklar kaşıntılara neden olmaktadır. Bu kaşıntılar kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. İlk olarak yapılacak tedavi yöntemi doktor kontrolü altında kaşıntıyı geçirecek ilaçlar kullanılmalıdır.

Hastanın alerjik cilt hastalığında alerji oluşturan maddelerden uzak durması ve alerjiyi tetiklememesi gerekir. Çeşitli ilaç tedavileri de doktor gözetimi altında alerjik cilt hastalığı olan insanlara uygulanmaktadır. Alerji durumunda deri testi yapılarak tanı koyulabilmektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle