"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Alerjik Egzama Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Egzama cilt üzerinde meydana gelen alerjik reaksiyonlar sonucu oluşan kızarıklıklardır ve ortalama olarak da 6 – 24 aylık bebeklerde egzama görülme ihtimali daha yüksektir. Fakat anne sütü ile beslenen bebeklerde bu ihtimal anne sütü ile beslenmeyenlere göre düşüktür.

Bebeklerde Alerjik Egzama Neden Olur ve Egzamanın Belirtileri nelerdir?

Bebeklerde egzama duruma göre ciltte yamalar halinde kırmızı, hafif kabuklu ve biraz da nasıra benzeyen bir görüntüde görülebilmekte ve bu bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Bu gibi durumlarda hemen uzman hekimle iletişim kurmalı ve bebeğinizi  göstermelisiniz. Genellikle anne sütünden inek sütüne geçiş sırasında bebeklerde alerjik egzama görülebilir.

Bu nedenle bebeğin anne sütü ile beslenmesinin önemi çok fazladır. Bebeklerin beslenmelerinde sıvı gıdadan katı gıdaya geçildiğinde çocuklarda egzama görülebilir. Bu sebeple görülen egzama genelde çocuklar 5 yaşına gelene dek devam eder. Hatta sonrasında egzama tekrarlayabilir. Bebeklerin anne ya da babasında egzama varsa ya da geçmişlerinde egzama vakası varsa, bu bebeklerde de egzama görülme ihtimali oluşur.

Eğer hem annede, hem de babada egzama varsa, bebekte de egzama oluşması riski %50 olarak görülmektedir. Ayrıca bebek giysilerinin yıkandığı deterjanlardan, tüketilen yiyeceklerden, bebek pudralarından, yünlü bebek giysilerinden de kaynaklanan egzamalar oluşabilir. Egzama ilk olarak yanaklarda başlar ve vücuda yayılarak devam eder.

Hem annede, hem de babada egzama varsa, bebekte de egzama oluşması riski %50 olarak görülmektedir

Alerjik egzamanın neden olduğu belirtileri:

  • Ciltteki (yanak, kol ve bacakların eklem kısımları) kızarıklıklar
  • Kızarıklıkların yerini kahverengi kabuklanmaların alması
  • Aknelerin oluşması ve bir süre sonra aknelerin kanamaya başlaması
  • Egzamalı bölgelerin aşırı kaşınması

Bebeklerde Egzama Tedavisi Nasıl Edilir?

Bebeklerinizde egzamanın belirtilerinden şüpheleniyorsanız, tedavisi için kendi başınıza nasıl bir tedavi yaparım diyerek, hiçbir ilaç kullanmamanız gerekir. Çünkü teşhis bir doktor tarafından bebeğinize konulmalıdır. Sizin egzama olduğunu düşünerek bebeğinize uyguladığınız diyet ya da kullanacağınız herhangi bir ilaç bebeğinize zarar verebilir.

Gıdalardan (egzamayı artıran yiyecekler) kaynaklanan egzama var ise doktor kontrolünde bebeğiniz için alerjik reaksiyona neden olan besinler belirlenerek bir diyet programı bebeğinize uygulayabilirsiniz. Egzama tedavisinin başında bebeklerin cilt temizliği ve bakımının düzenli olarak yapılması gelmektedir. Günlük bakımını bebeğin cilt hassaslığına uygun, kokusuz nemlendiriciler ile yapmanız çok önemlidir.

Bebeğinizin banyosunun ardından nemlendiricinizi kullanabilirsiniz. Bebeğinize ılık duş aldırarak da egzamasının neden olduğu kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Antihistamin kremleri ya da antibiyotik ilaçları doktor kontrolünde, yani doktorunuz önerirse bu ilaçları kullanabilirsiniz. Bebeklerde egzamaların kendiliğinden geçme olasılığı çok düşüktür.

Bu yüzden genellikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda egzaması olan bebeklerin ileriki senelerde astım ya da başka alerjik hastalıklara sahip olma olasılığı, sağlıklı bebeklere göre daha fazladır.

Bebeklerdeki Egzama Tedavisi İçin Evde Yapılabilecekler

Bebeklerin yüzünde egzama var ise; bebeğin yüzünü çok fazla öpülmesine engel olunuz. Egzama gıda kaynaklı alerjik ise, anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerinin de bu yiyecekleri tüketmemesi gerekir. Bebeğe pamuk vb. doğal malzemelerden yapılmış kıyafetler giydirilmeli, terletici kıyafetler giydirmeyiniz. Bebeğinize aldığınız her yeni kıyafeti, giydirmeden önce mutlaka yıkamalısınız.

Bebeğinize parfüm içeren kıyafetler giydirmeyiniz. Bebeğinizin banyosu sonrası cildi ıslakken nemlendirici sürünüz. Bebeğinizin el, ayak ve genital bölge gibi çok kirlenen bölgeler dışında, vücuduna çok fazla sabun temas etmemeli, su ile temizlenmelidir. Bebeğinizin tırnaklarının sık sık kesilmesine dikkat ediniz ve gerekirse kaşınan bölgeleri tırnakların neden olabileceği tahriş için bebeğinize eldiven giydiriniz. Yalnız eldiveni gerektiği durumda giydiriniz.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 0,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle