"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Anne Sütü Alan Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri ve Nedenleri

Bebeklik döneminde görülen süt alerjisi bebeklerin beslenmesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu gibi durumlarda ek gıda takviyesi ile durumu geçiştirebilirsiniz. Ayrıca mutlaka uzman bir çocuk doktorundan da gerekli desteği almanız gerekir.

Süt Alerjisi Nedir?

Bebeklerde oluşan süt alerjisi sadece bebeklik döneminde görülmektedir. Süt bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için en önemli gıdadır ve tüketilmesi gerekir. Süte karşı alerjik bir reaksiyon oluştuğunda kesinlikle doktora gidilmeli ve duruma duyarlılık kazandırılmalıdır. Anne sütünün değil de inek sütünün bebeklerde süt alerjisi ortaya çıktığı daha çok görülmüştür.

Bunun nedeni sütte bulunan proteinden kaynaklanmaktadır. Bebek vücudu bu proteine karşı antikor üreterek savunmaya geçecektir ve bunun sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çıkacaktır. Bebeklik dönemi aşıldığında bünye bağışıklık kazandığında bu alerjik reaksiyon ortadan kalkacaktır.

Bebeklerde özellikle inek sütü ve süt ürünlerinden yapılan mamalarda alerji görülür. Anne sütü ile bağışıklık kazanan bebeklerde inek sütü ve süt ürünleri ilk zamanlarda reaksiyon göstermektedir. Diğer bir ihtimal ise genetik olabilmektedir. Bir alerji testi yardımıyla ya da belirtilere göre bir yol izlenilmediler.

Süt Alerjisinin Belirtileri 

Bebeklerde sütten sonra herhangi bir durum ortaya çıkıyorsa bu süte gösterilen bir alerjen durum olabilir. İlk olarak bebek süt içtikten sonra nefes alıp vermede zorlanma ve tıkanma görülmesi belirtilerin arasındadır. Bebek anne sütüyle besleniyorsa ve anne süt ürünleri tüketiyorsa, anne sütünden de alerji oluşabilir.

Belirtiler hemen bebek süt içtikten sonra çıkabildiği gibi bir süre sonrada ortaya çıkabilmektedir. Süt tüketiminin hemen sonrasında genellikle kusma, ishal, gaz, tıkanıklık, nefes alıp vermede güçlük çekme, ciltte alerjiye bağlı olarak oluşan kızarıklık, kabarıklık ve soyulmalar gibi erken zamanda belirti gösterebildiği gibi birkaç gün sonra karın ağrısı, gaz, yine aynı şekilde ciltte kabarıklık ve dökülmelerde ortaya çıkabilir. Anne sütü alan bebeklerde süt alerjisi olduğu zaman ek gıdalara yönelmeli ve mutlaka doktor desteği alınmalıdır.

Bebeklerde Oluşan Süt Alerjisinin Tanısı

Belirtilere dayanarak oluşan rahatsızlıklarda ilk yapmanız gereken doktora gitmektedir. Eğer doktor herhangi bir alerjiden şüphelenmesi durumunda çeşitli testler ister. Bebeğin durumuna göre ciltte alerji testleri yaptırılır. Doktor aynı zamanda gaita testi ile de oluşan alerji için teşhis edebilir. Bebek vücudu sütteki proteine karşı direnç gösterse bile zamanla bağışıklık kazanır ve alerji görülmez sadece bebeklik döneminde süte karşı alerjen reaksiyon gösterir.

Süt Alerjisinin Tedavisi 

Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne sütüne geçen inek sütü bebekte alerjiye neden olur. Bu sebeple ilk olarak annenin süt içeren gıdalar tüketmemesi gerekir. Anneden bebeğe geçen süt alerjiye neden olur. Aynı şekilde süte alerjisi olan bebeklerde kullanılan mamalara dikkat edilmelidir.

Hidrolize edilmiş mamalar kullanılmalıdır. Hidrolize edilmiş mamalarda sütün içerisindeki proteinler parçalanmış halde ve hidrolize edilmiş durumdadır bu sebeple alerji oluşturmaz. Soya sütüyle yapılan mamalarda süte alerjisi olan bebeklere verilebilir ve reaksiyon oluşturmaz. Proteinlerin parçalanması bebeklerde alerji olasılığını azaltır. Aminoasit bazlı mamalarda süte alerjisi olan bebeklerde kullanılır. Bu tür mamaların kullanımı alerji riskini azaltacak ve zamanla yok edecektir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle