"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Süt Alerjisi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Süt alerjisi daha çok bebeklerde görülmektedir. Düşük bir ihtimalle de yetişkinlerde de görülebilmektedir. Süt alerjisi ile karşılaşıldığında mutlaka uzman bir hekimde görünülmeli ve destek alınmalıdır.

Süt Alerjisi Nedir?

Süt alerjisi nedir sorusuna ilk olarak alerji nedir diye başlamak daha doğrudur. Alerjiyi kısaca tanımlayacak olursak aslında zararsız olan bir maddenin insanlarda karşılaşılan olumsuz etki etmesi olarak tanımlanabilir.

Günümüzde birçok alerji türü vardır bu alerji türleri ise; deniz ürünlerine karşı olan alerji, soya alerjisi, fıstık alerjisi, domates alerjisi olmaktadır ama bu alerji türlerinden en çok görülen alerji ise süt ve yumurta alerjisi olmaktadır.

Genellikle 0-2 yaş arasında görülen bu alerji türü bebeklerin anne sütünden aldığı süt ve süt ürünlerinden ortaya çıkmaktadır.

Anne sütü almayan bebeklere verilen mamalarda gelişimini desteklemek acısından mamalara karıştırılan sütler yine alerjiye neden olmaktadır. Genellikle 7 yaşından büyüklerde süt alerjisine pek rastlanmamaktadır.

Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir

  • Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve egzama gibi cilt belirtileri
  • Mide ve barsak belirtileri
  • Sindirim sistemi belirtileri
  • Solunum yolu belirtileri
  • Kulak burun boğaz belirtileri

Gibi belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin en az bir tanesi varsa en yakın sağlık merkezine gidilmeli ve gerekli işlemler yaptırılmalıdır. Bu alerjiye yakalanma ihtimali en yüksek olan bebekler genellikle anne veya babasından birinden süt protein alerjisi varsa bebekte olma oranı ise %30 ile %40 arasında olmaktadır. ½60 ile %70’lik dilim ise hem annede hem de babada var ise bebekte görülme oranı yüksektir. Fakat sadece kardeşinde var ise %30 oranında bebekte görülme olanağı vardır. Bu oran değişkenlik gösterebilmektedir.

Süt Alerjisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Sütte bulunan proteinlere karşı duyarlı olan yanı süt protein alerjisi doktor tedavisinde kullanılan ilaçlar vardır. Vücuda alerji yapan alerji kaynağı bulunarak bebeklerin ve anne sütüyle geçmesi olanağı bulunduğundan annenin kullanmaması gerekmektedir.

Süt ve süt ürünlerinden uzak duran anne belli bir süre sonra bebekte bulunan alerji ataklarının azaldığı gözle görülecek hale gelecektir. Süt alerjisinin annenin dikkatinden sonra geçtiği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.Süt doğadaki birçok canlıda bulunmaktadır mesela insanların kullanabileceği sütlerden bazıları; inek sütü alerjisi, keçi sütü alerjisi, manda sütü alerjisi ve arı sütü alerjisi gibi süt ve süt ürünleri alerjileri bulunmaktadır bu alerji türleri aynı etkiye sahiptirler ve belirtileri aynıdır.

Tedavi sürecine girerken ilk durum değerlendirmesi kan testinden sonra yapılmaktadır. Kan testinde çıkan Ige sonucuna göre alerji olup olmadığını söylemek mümkün olacaktır. Çocuklarda sık görülen bu alerji çok fazla olmasa da %1 ihtimalle bile olsa yetişkinlerde süt alerjisi görülmektedir. Süt ve süt ürünlerinden alınması gereken kalsiyum ve proteinler bebekte eksik olduğunda ise iğnelerle veya ilaçlarla takviye edilmektedir.

Genellikle 2 yaşından sonra süt alerjisi olan çocuklar 5 yaşına gelmeden geçmeyen süt alerjisi yoktur. 1985 ile 2000 yılında yapılan araştırmalarda 100 bebeğin 10 ile 20 arasında süt alerji türüne rastlandığını uzmanlar tarafından desteklenen bu araştırma da son yıllarda süt ve süt ürünlerine alerjisi olan bebeklerin sayısının arttığı da uzmanlar tarafından söylenmiştir.

Süt alerjisi olduğunuzu uzman tarafından desteklendiğinde süt ve süt ürünlerine belli bir süre ara vermeniz sizi bu alerjen ataklardan uzak tutacaktır. 3 ile 5 ay arasında ara verildiğinde bu alerjen belirtilerin azaldığını sizlerde görebilirsiniz.

Sonrasında normal düzeninize dönerek sorun geçip geçmediğinden emin olabilir ve normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.

İlk olarak kendini fazla ortaya çıkartmayan bu alerji ilk belirtisi ise ciltte bulunan kızarıklık ve yaralarla başlamaktadır sonrasında devam eden sindirim sorunları ile birlikte yanlış ilaç kullanımında yaralar kalıcı olabilir ve bu yaraların iyileşme sürecinin arttığı görülebilmektedir.

Sizlerde bu durumla karşılaştığınızda ilk olarak bir uzman hekime başvurmalı ve çok geçmeden tedaviye başlanması gerekmektedir. Bu alerji tipi kişiyi veya bebeği çok rahatsız etmese de mutlaka bir uzman hekimden destek alınması gerekir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle