"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjen Gıdaların Oluşumları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerji yapan gıdalar tüketildiğinde vücudun tepki hızlı olur. Hemen kızarmalar, kaşıntılar, hatta kabarcıklar meydana gelir. Alerjen gıdalar belirtisi de her kişide farklı tepkimeler doğurur, kimisinde kaşıntı yaratırken kimisinde kabarma şeklinde belirir. Burada önemli olan alerjik gıdaları bilmek ve bilinçli tüketim yapmaktır.

Alerjiye Neden Olan Gıdaların Alerjik Oluşumları

Alerjen gıdalar nelerdir? Alerji yapan gıdaların başında inek sütü gelir. İnek sütünden özellikle çocuklar çok fazla etkilenir. Çünkü inek sütünde alerji oluşumuna etkili maddeler bulunmaktadır. Bir diğer etkili gıda alerjisine sebep olan besin yumurtadır. Bebeklere belli bir aydan sonra verilmeye başlanan yumurta bazen o dönemlerde alerjik duruma neden olup sonraki yaşlarına kadar sürebilir.

Yumurta alerjisinde beyazına ve sarısına ayrı ayrı vücut tepki gösterebilir. Yumurta alerjisi tepkileri hemen ortaya çıkar ve belirtiler hızla ardı arkasına gelir. Bazı kabuklu gıdalarda alerjik reaksiyon gösterebilir. Ceviz, yer fıstığı, badem, kestane gibi gıdalar da özellikle yanak bölgesinde şişlik ve kızarmalar şeklinde tepki verir. Sonrasında yüksek ateşlenmelere kadar tepki devam eder.

Besin alerjisi belirtileri, deride kaşıntılar, yanmalar, solunumda nefes darlığı, hırıldamalar şeklinde, morarma, bayılma, sık ve ağrılı idrara çıkma, sersemlik, donukluk gibi sinirsel tepkiler gösterme şeklindedir. İnsanlar hayatları boyunca farklı besin grupları ile karşılaşır ve bunları tüketirler.

Bu gıda tüketmeleri esnasında, yaşadıkları doğrultusunda kendilerine iyi gelmeyen gıdaları birebir yaşayarak tespit etmiş olurlar, gıda alerjenleri sonrasında doktor kontrolünde yapılan alerji testleriyle birlikte belirlenen gıdalara karşı da, hayatlarının ilerleyen zamanlarında dikkat etme dönemi başlamış olur. Örneğin bir fıstık alerjik durumu yaşayan biri gibi ya da çikolataya olan alerji tipi gibi.

Besin alerjisi belirtileri, deride kaşıntılar, yanmalar, solunumda nefes darlığı, hırıldamalar şeklinde, morarma, bayılma, sık ve ağrılı idrara çıkma, sersemlik, donukluk gibi sinirsel tepkiler gösterme şeklindedir.

Alerji İle Başa Çıkma Yolları ve Tedavi Yöntemleri

Alerji tanısı alındığı andan itibaren hayattan çıkarılması gereken gıdalar söz konusu olacaktır. Artık alerjen gıdalar listesi yaşam boyunca tetikte olunması gereken kurallar dâhilindedir. Bu ilk kuraldır. Bir diyetisyen yardımı ile yenilecek gıdalar nezdinde bir öğün tablosu hazırlanır.

Gıda alerjen listesinde besin etiketlerinin son derece önem taşıdığı eğitimi verilir. Alınacak her gıda da etikete dikkat edilmesi gereklidir. Örneğin süte alerji varsa sütlü çikolata değil bitter çikolata almak gibi bir hassas dönem söz konusudur. Kişisel bir gıda listesi kesinlikle var olması gereken bir kuraldır.

  • Besin alerjiklerinde şişme, döküntü, dudak şişmesi, kaşınma gibi durumlar hat safhadadır.
  • Bebekleri süt alerjisinden korunmanın en makbul yolu anne sütü alma süresinin uzatılmasıdır.
  • Bazı gıda alerjenleri bebeklikle başlayıp 4 yaşlarında kendi kendine de kaybolabilir.
  • Besin alerjilerinde yapılacak tek çözüm o gıdadan uzak durmak, hayatından çıkarmaktır.

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle