"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Neler Yapılmalı ve Yumurta Alerjisi İçin Ne Tavsiye Edilir?

Besin alerjileri bağışıklık sisteminin kendisine zararlı gördüğü maddeyi algılaması sonucu algılayıp tepki göstermesi halidir. Besin alerjileri bebeklikle başlayıp hatta anne karnında başlayıp görülür. Ailede en az bir kişide alerji durumu yaşayan her bebekte bunun görülme olasılığı %20 oranlarındadır. Bebekler alerji olduğunda çok çabuk tepki verir bu sebeple durumu müdahale edilmesi de çabuk olur. Önemli olan bebeğinin ebeveynin dikkatidir. Çocuklarda yumurta alerjisi de bebeklikle başlar.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri Nedir?

Bebeklerde yumurta alerjisi olduğu takdirde en sık görülen belirti cilt iltihabıdır. Sonrasında alerjik burun iltihabı olabilir. Kramplar, bulantı ve kusma diğer belirtileridir. Bebeklerde yumurta alerjisi aynı zamanda öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı sanki astımlı gibi sıkıntılar vardır. Yumurta beyazı ve sarısı bebek ve çocuklarda en çok alerjiye neden olan besinler arasında yer alır.

Bebek kahvaltılarında sıkça verilen yumurta ile bu durum daha çabuk belirginleşir. Yumurta ya da yumurta içeren yiyecekler yenildikten çok kısa bir zaman zarfında tepki vermeye başlar. Belirtiler önce hafif ardından şiddetlenir. Deride döküntüler olarak başlayıp şiddetli kusmalar yaşanabilir. Yumurta alerjisinde anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden bir reaksiyon da yaşanabilir.

Yumurta alerjisi bazen kendiliğinden kaybolmakla birlikte bazı durumlarda yetişkinlik hallerine kadar da sürebilir. Belirtiler görüldüğü anda hemen bir doktora görünmek en doğru çözümdür. Çünkü yumurta alerjisinin tepkimeleri çok farklı olup şiddeti doğrultusunda ciddi durumlara dönüşebilmektedir. Ciddi durumlarda doktor kontrolünde olunduğu zaman acil durum iğnesi kurtarıcıdır.

Yumurta alerjilerinde bağışıklık sistemi yumurta proteinlerini zararlı besin olarak tanımlar ve bunlar da alerjik belirti olarak tepki verir. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı alerjiye neden olan proteinler içerir. Bebeklerde yumurta beyazı alerjisi ya da yumurta sarısı alerjisi ayrı ayrı da görülebilir. Ancak en çok yumurta akından var olma kaynaklı alerjiler yaygındır.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne yumurta tükettiği için yumurta alerjisi bebeklerde sık görülür. Yumurta alerjisi teşhisi için test kullanılmaz. Bebeğin belirtileri üzerinde duran doktor gerekli muayene ve tetkiklerden sonra alerji durumuna karar verir ve tedavisine başlar. Özellikle deri prick testiyle cilt iğne ile delinir ve bölgeye az miktarda yumurta proteini bırakılır bebekte alerji varsa hemen kabarmalar olur ve böylelikle teşhis konulur.

Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta alerjisini tedavi eden herhangi bir ilaç ya da tedavi yoktur. Bunu önlemenin tek yolu yumurta ve yumurta var olan ürünleri tüketmemektir. Yumurta çok kullanılan bir besin kaynağı olduğu için dikkat çok daha ileri boyutlarda olmalıdır. Özellikle kahvaltılarda verilen yumurta desteğinin yerinin doldurulması hakkında bilinçli olunmalıdır.

Bebeklerde ya da çocuklarda ne yiyip içtiğine aşırı dikkat edilmelidir, mutlaka alerji bilekliği takılmalıdır, eğer bebek emziriliyorsa anne yumurta tüketmemelidir. Yumurta var olan gıdalar şekerlemeler, mayonez, hamur işleri, hazır köfte ,puding, makarnalar sayılabilir. Bebeklerde ve çocuklarda yumurta alerjisi en başta ciltte problem şeklinde kendini belli eder.

Bebekte egzama olduğu zaman ciltte kızarıklık, kaşıntı ve döküntü şeklinde tepki gösterir. Bebeklere yumurtayı yedirildiği andan itibaren en geç yarım saat içerisinde belirtiler baş gösterir. Özellikle bebeğin kaşıntıları arttığı için huzursuzluk durumları yaşar. Sonrasında ishal ve kusma durumları yaşar. Ağız çevresinde şişkinlikler var olur.

Özellikle bebeklerde şiddetli sindirim sorunları yaşanır. Anafilaksi yumurta alerjisi olan bir bebekte görülen en tehlikeli durumdur, hayati fonksiyonlarını etkileyebilecek düzeydedir. Bebekte ve çocuklarda öksürük, nefes alamama, hırıltı gibi durumlar fazlalaşır. Yumurta alerjisi genelde bebeklerde çok sık görülür, çocuklarda 4-5 yaşlarına geldiği zaman kaybolur.

Yetişkinlerde ve gençlerde görülmesi nadirdir. Yumurta alerjisi olanlar bebekler ne yemeli ; alternatif ürünlerle de yumurtadan alacağı önemli vitaminleri alabilir. Bunlar et, balık, süt, peynir, yoğurt, baklagiller, sebze, meyvedir. Bebeklerde ek olarak vitamin takviyesi de doktor tarafından verilebilir. Yumurta alerjisi tetkiki ve korunması hayatın diğer aşamaları için büyük önem taşır.

İleriki durumlarda astım sorunlarına kadar gidebilir. Bu nedenle gelişmemesi adına önlem yapılması gerekir. Eğer yanlışlıkla yumurtalı bir besin tüketilirse ve reaksiyon hemen olacağından acil durum iğnesi kurtarıcı olacaktır. İğne sonrasında hemen hastaneye götürülmelidir.

  • 1- Süt ve benzeri ürünlerle yumurta alternatifi karşılanabilir.
  • 2- Yumurta alerjisi var ise sık doktor kontrolleri yapılmalıdır.
  • 3- Çocukların büyük bir bölümü biraz dikkat ve özenle bu hastalıktan kurtulabilir.

Yumurta Alerjisi İle Yaşamak

Yumurta alerjisi olan bir birey satın aldığı besinlerde etiket yardımı ile yumurta ve yumurta barındıran yiyecekleri kolayca tespit edip tüketmeyerek kendini korumuş olur. Dışarıda yemek yerken özellikle bu dikkat payının daha yüksek olması önem taşır. Aynı zamanda bazı aşı ve ilaç kullanımlarında dikkatli olunmalıdır. Doktor kontrolünde yapılmalıdır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle