"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Besin Alerjisi Nasıl Geçer? – Tedavi Yöntemleri ve Beslenme

Bebeklerde yedikleri gıdalardan dolayı alerji riski görülebilmektedir. Bunun için alerjiye neden olan gıdalardan uzak durulması gerekir. İlk altı ay anne sütü ile beslenilmeli ve altı aydan sonra ek gıdaya başlanılmalıdır. Besin alerjisi belirtileri görüldüğü zaman mutlaka uzman çocuk doktorundan gerekli destek alınmalıdır.

Bebeklerde Besin Alerjisi Nedir?

Alerji dediğimiz olan herhangi bir maddenin vücuda alınması ya da temas etmesi durumunda vücudun bu maddeyi yabancı olarak algılaması ve tepki göstermesidir. Maddenin zararlı ya da zararsız olmasının önemi yoktur vücut eğer bu maddeye duyarlılık kazanmadıysa alerji oluşabilir. Bebeklerde oluşan alerjinin nedenlerden biri genetik durumlardadır.

Ailede alerji durumu varsa kalıtımsal yolla bu bebeğe de geçebilir. Bebeklerde alerjiye sebep olan nedenlerden diğerleri de yanlış gıda tüketimidir. Anne sütü tüketmesi gereken zamanda çeşitli mamaların kullanımı alerjiye neden olmaktadır. Bazı bebekler inek sütünün içinde olan proteinlere karşı hassas olurlar ve bunu sindiremezler bu nedenle süte karşı reaksiyon oluşur. Bu nedenle çeşitli belirtiler gösterir.

Bebeklerde Besin Alerjisinin Nedenleri Nedir?

Alerjik durumlar bağışıklıkla alakalı ortaya çıkar bağışıklığı düşük olan bebeklerde alerji daha sık görülür. Bebeklerde sık olarak görülmesinin nedeni ise ek olan gıdalara verdiği tepkidir. Bebeklerin sindirim sistemleri daha gelişmediği için ilk zamanda takviye edilen gıdalara çok dikkat edilmelidir.

Çünkü çoğu ek gıdayı sindirecek bir sindirim sistemi henüz gelişmemiştir. Anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Tabi alerji konusunda da annede yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir. Çünkü bebeğin herhangi bir gıda ürününe alerjisi varsa; annede bunu tüketiyorsa sütünden bebeğe geçme olasılığı yüksektir.

Örneğin inek sütüne alerjisi olan bir bebekte anne süt ve süt ürünleri tüketiyorsa bebekte alerjen reaksiyon gösterir.  Bebekler alerji oluşturan gıdalara karşı tepki gösterirler ve anne babaların bunu anlaması durumunda doktora başvurması, yedirdikleri gıdalara dikkat etmesi gerekir.

Alerjik durum alerji olan besin tüketildiğinden hemen de ortaya çıkabilir bir hafta sonrada ortaya çıkabilir. Genellikle bebeklik döneminde görülen alerjiler çocukluk dönemine geçildiğinde gözlemlenmemektedir. Bunun nedeni artık bağışıklık sisteminin ve sindirim sisteminin gelişmiş olması, alerjik gıdayı sindirecek enzimlerin oluşmuş olmasıdır. Bebeklerde çoklu besin alerjisi görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda alerji yapan gıdalar belirlenmelidir.

Anne ve babalar bebeklerini alerji durumunda iyice izlemeli ve kesinlikle bir doktora danışarak hareket etmelidir. Gerektiği durumda doktorun isteğine dayanarak bir alerji testi de yaptırmaları gerekir.

Bebeklerde Besin Alerjisinin Belirtileri 

Alerjik durum gıda tüketiminden hemen sonra ortaya çıktığı gibi daha sonralarda da ortaya çıkmaktadır. Kusma, bulantı, şişkinlik, gaz, bebeklerde huzursuzluk ve sürekli ağlama, ciltlerinde kızarıklık, kabarıklık ve çeşitli döküntüler, nefes alırken ve verirken güçlük çekme, solunum yolarında oluşan rahatsızlıklar, karın ağrısı gibi durumlar alerjinin belirtileridir ve doktora başvurulması gerekir.

Yani bu belirtiler sindirim sisteminde, solunum sisteminde ve deri de oluşabilir. Alerji her türlü belirti gösterebilmektedir. Besin alerjisi olan bebeklerde beslenme özel olarak yapılmalı ve gıdalar ona göre seçilmelidir.

Besin Alerjisi Olan Bebeklerde Tedavi Ve Beslenme 

İlk olarak alerjiye neden olan besinin ne olduğu saptanmalı ve besini bebeğin tüketmemesini sağlamak gerekir. Bebeklerin yumurta, fıstık, ceviz, soya ve birçok buna benzer besine alerjisi olabilir önce alerjinin hangi besine karşı olduğu belirlenmelidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde annenin de alerjen olan gıdayı tüketmemesi gerekir.

Bebeklerde alerji olan besin tüketildiğinde ani olarak şok gösterebilir ve sonucu daha ciddi boyutta olabilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemeli bir doktora gidilmeli, kontrol altına alınmalıdır. Alerji riski ve ailesinde alerji durumu olan bebeklerde gıdalar az verilmeli ve test edilmelidir az az verilen gıdalar zamanla bağışıklık kazanacaktır.

Alerjen olan besinin tüketilmemesi gerekir. Alerji durumuna göre doktor kontrolünde bebeğe bir diyet hazırlanmalıdır. Çoğu bebeklik döneminde görülen gıda alerjileri özellikle inek sütüne olan alerjiler ilerleyen dönemlerde görülmemektedir. Bu nedenle 6 aylığa kadar olan bebeklerde özellikle anne sütü tüketilmeli, takviye olan gıdalara da alerji göstermemesine dikkat edilmelidir. Alerji ek gıda tüketimine bağlı ortaya çıkıyorsa buna dikkat edilmelidir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle