"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çikolata Alerjisi Nedir? Belirtileri, Sebepleri, Nedenleri Nelerdir?

Çikolata alerjisine, günümüzde rastlamak mümkündür. Çikolataya alerjisi olduğunu düşünen bazı insanların aslında çikolatanın içerisindeki bir veya birden fazla maddeye alerjisi olduğu çıkmaktadır.

Çikolata Alerjisi Nedir?

Çikolata alerji yapar mı? Dünyada nüfusunun yaklaşık olarak % 2`lik kısmı besin alerjisinden dolayı rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bu yüzden insanların yedikleri besinlere daha dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişilerin bazılarının vücutları belirli maddeleri kabul etmeyebilir. Çikolata alerjisi de bu şekilde oluşabilir.

Gerçek anlamda çikolata alerjisi kakaoya karşı alerji meydana gelmesi olayıdır. Bu da tıp literatüründe çok azdır. Yani kişiler çikolata alerjisi olduklarını zannettiklerinde, aslında çikolatanın içeriğindeki katkı maddelere karşın alerjisinin olmasıdır. Çikolataların bir çoğunda, kakao ile süt, fındık, gluten, mısır, soya yada kafein gibi bazı katkı maddeleri karıştırılarak elde edilir.

Bu katkı maddelerinden birine alerjiniz var ise, çikolata tükettiğinizde alerji oluşturabilirsiniz. Yani bağışıklık sisteminiz bu besinlerdeki proteinlerin yabancı maddeler olduğunu kabul eder ve sonuç olarak bu besin proteinlerine saldırması için immunoglobulin denilen antikorlar oluştururlar. Bu antikorlar beyaz kan hücrelerine yapışarak kimyasal salgılarlar.

Kimyasalların serbest kalmasıyla alerjik durumlar oluşur. Alerji durumları sonucunda çikolata alerjisinin belirtileri görülmektedir. Bu belirtilerin görülmesi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimilerinde bir kısmı görülürken kimilerinde neredeyse bu belirtilerin tamamı görülmektedir.

Çikolataların bir çoğunda, kakao ile süt, fındık, gluten, mısır, soya ya da kafein gibi bazı katkı maddeleri karıştırılarak elde edilir. Bu katkı maddelerinden birine alerjiniz var ise, çikolata tükettiğinizde alerji oluşturabilirsiniz.

Çikolata Alerji Belirtileri Nelerdir?

  • Aşırı terleme, baş ağrısı, nefes alıp vermekte ve solunumda zorluk
  • Ciltte kurdeşen ataklarının veya kırmızı küçük beneklerin görülmesi
  • Gözlerde bulanık görme
  • Sindirim sistemi bozuklukları
  • Mide ekşimesi, midede yanma ve bulantı, kusma, ishal ve ürtiker
  • Makat bölgesinde kaşıntı hissi, bölgesel yerlerde kaşıntılar
  • Çikolata yedikten bu çikolatanın belirtileri ile savaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Özellikle astım hastalarında önemli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Anafilaktik şok olarak bilinen kuvvetli bir alerjik reaksiyona sebep olarak kişilerin hayatlarını tehdit edici olabilir. Bu problem hemen müdahale gerektiren bir olay olup, müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir.

Belirtileri görüldüğü zaman bir doktora başvurmanızda yarar bulunmaktadır. Çünkü belirtilerin teşhisi önemlidir. Doktor kan testi ve cilt testi ile kişide çikolata alerjisi olup olmadığını anlayabilmektedir. Çikolataya alerji durumunda kişilerin öncelikle bu yiyecekten uzak durması gerekmektedir.

İçinde çikolata bulunan ya da bileşenleri bulunan yiyeceklerden de uzak durması gerekmektedir. Antihistaminler ile çikolataya karşı olan alerji önlenmektedir. Peki bu nasıl olur? Antihistaminler alerjinin yol açtığı kaşıntı, gözlerde sulanma, hapşırma ve cilt hastalıklarının tedavisi ile yapılabilmektedir.

Doktorun tavsiye ile alerji ilaçları (antihistaminik ilaçlar), şurubu, alerji iğnesi ve en önemlisi çikolatadan uzak durarak çikolataya olan alerji tedavi edilmektedir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle