"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Gluten Alerjisi Olanlar Ne Yemeli? – Diyet Önerileri

İnce bağırsak kaynaklı olan gluten sorunundan kurtulmak için mutlaka yediklerinize dikkat etmeli ve bunu da düzenli olarak yapmalısınız. Vitamin değeri yüksek olan besinleri tüketmek bu alerjiye karşı koruyucu olacaktır.

Gluten Alerjisi Nedir

Gluten alerjisi, ince bağırsaktaki besinlerin gerektiği gibi sindirilememesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle bu durum doğuştandır.

Gluten Alerjisi Olanlar Ne Yemelidir?

Gluten alerjisinden kurtulmak için bazı diyetleri uygulamanız gerekir. Ayrıca yediklerinize de mutlaka dikkat etmelisiniz. Gluten alerjisi olanlar ne yemeli sorusunun cevabı ise sabah, öğle ve akşam yemeklerinde glütensiz ekmek ve mısır ekmeği bulunmasıdır. Mısır ekmeği düzenli olarak tüketilebilir. Beyaz peynir, kaşar gibi gıdalar tüketilebilir.

Meyve olarak ise elma ve kuru erik yiyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ürünlerin içerisinde glüten olmamasıdır. Salata, fırında hindi gibi yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca mercimek çorbası unsuz olarak hazırlanmış ise tüketilebilir. Bunun dışında çorba tüketimi yapılmamalıdır.

Ton balıklı salata, ıspanak yemeklerinden de düzenli olarak yiyebilirsiniz. Gluten alerjisi olanlar ne yiyemez sorusuna cevap olarak ise buğday, arpa ve çavdar ürünlerinden uzak durmaları gerekir. Bu ürünlerini içerisindeki maddeler kişiye zarar verebilecektir. Özellikle tahıl ürünlerinden uzak durulması gerekir. Tahıl ile hazırlanmış olan tüm gıdalar tüketilmemelidir. Gluten alerjisi olanlar ne yememeli sorusu da tahıl ürünleri olarak yanıtlanmaktadır.

Gluten Alerjisi Diyeti Nasıl Yapılır

Bu alerjiden kurtulmak için diyet programı önem taşır. 7 günlük bir diyet uygulayabilirsiniz. Sabah, öğle ve akşam tüketebileceğiniz bazı gıdalar bulunmaktadır. Sabah glütensiz ekmek, çiğ sebze, peynir, kaşar peyniri, az yağlı süt, bir kaşık reçel, yumurta gibi gıdaları tüketebilirsiniz.

Gluten alerjisi diyeti düzenli olarak uygulanırsa etki eder. Öğle yemeklerinde ise, mısır ekmeği, ızgara balık, mevsim salata veya yeşil salata, hindi, tavuk kabak yemeği gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise, sebze sote, ayran, külbastı, fırında balık, cacık, ıspanak gibi gıdalar tüketilebilir. Gluten alerjisi olan ne yiyemez sorusu hep aklınızda olmalı ve tahıl ürünlerinden uzak durmalısınız.

Ekmek, makarna, bulgur, tarhana, pastane ürünleri, tatlılar gibi besinlerden bu hastaların uzak durması gerekir. Tadımlık bile yeseler, anında gluten alerjisini tetikleyebilir. Patates unu ile yapılan ekmeği, alerjisi olanlar rahatlıkla yiyebilirler. Et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir gibi besinleri tüketmelerinde sakınca yoktur.

Bu hastalığın teşhisini koymak sanıldığı kadar kolay değildir. Hastanın bağırsak duvarındaki aşınmalardan anlaşılabilir. Bunun için de biyopsi yapılması şarttır. Başka türlü anlaşılması zordur.Kusma, ishal, karın ağrısı, karın şişliği, kansızlık, vitamin eksikliği görülür. Çocuklarda gelişim bozukluğuna sebep olabilir. Çocuklarda 7-15 yaş arası, yetişkinlerde 30-45 yaşlarında en sık olarak görülebilir.

Gluten alerjisi, yaşamın her anında aniden ortaya çıkabilir. Teşhis konulduğunda, hastaya özel olarak bir liste hazırlanır. Tedavisi mümkündür. Yapmanız gereken, içerisinde gluten bulunan besinleri tüketmemenizdir. Dikkat etmeniz gereken, vitamin değeri yüksek besinler yemektir ve düzenli olarak beslenmektir.

 Nasıl Anlaşılır?

  • İçerisinde gluten bulunan besinleri yediğinde mide bulantısı ve istifra görülüyorsa,
  • Karın bölgesinin ön tarafına doğru şişkinlik meydana gelmişse,
  • Sinirli olma durumu arttıysa,
  • Hastanın cildinde farklı tipte döküntüler meydana geliyorsa,
  • Dışkınızda olduğundan farklı bir şeye rastladıysanız, gluten hastası olma ihtimaliniz yüksektir.

Her insanda aynı belirtilerle ortaya çıkmaz. Kimi insanda karın ağrısı ile görülürken, kimisinde de kusma, ishal gibi şikayetlerle görülebilir. Hastanın kesin olarak alerjisi olduğu tespit edildiğinde, içinde gluten olmayan yiyecekleri yemeye başlaması gerekir. Bu hastalar ömür boyu yediklerine dikkat etmek zorundadırlar. Diyeti bıraktıkları takdirde alerjisi yeniden başlayabilir.

İyileşmesi kişinin yaşına, yaşam biçimine, hastalığın hasar derecesine göre değişebilir. Çaresiz bir hastalık değildir; ancak çok dikkat edilmesi gerekir. Eğer aşırı gazdan şikayet ediyorsanız, birkaç hafta gluten diyeti uygulayabilirsiniz. Şikayetiniz sona ererse, sizde gluten alerjisi var demektir. Diğer belirgin şikayet, baş ağrısıdır. Geçmek bilmeyen baş ağrısında hekime görünmekte fayda vardır.

Hastalıktan Kurtulma Şansımız Olabilir mi?

Günümüzde artık her yiyeceğin genleriyle oynanmaya başladı. Buğday eski buğday değil. Sayısız katkı maddeleri eklendi. Bu da insan sağlığını olumsuz etkiledi. Her gün yeni bir hastalık ismi duymaya başladık. Ürünlerin genleriyle oynadıkları gibi, insanlığın da genleriyle oynamaya çalışıyorlar. Bizler tüketici olarak, en azından güvendiğimiz yerlerden alış veriş yapmaya gayret edelim.

Mümkünse köylerden süt, yumurta, pirinç gibi ürünlerimizi onlardan alalım. Hem onlar kazansın hem de sağlıklı ürün aldığımızı düşünerek içimiz rahat etsin. Çünkü köylü de o ürünü sattığı gibi kendisi de tüketiyor. Her şeyin çaresi vardır, yeter ki gayret edelim. Alerjisi olanlar, diyetlerine dikkat ettikleri takdirde daha sağlıklı yaşamaya başlayacaklar. Yaklaşık olarak altı ay içerisinde bağırsaklar düzelmeye başlayacaktır.

 

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle