"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Deri Testi Nedir ve Çeşitleri Hangileridir?

Alerjik deri testine göre cilt uzman tarafından takip edilmekte ve oluşan reaksiyonlara göre alerji ve alerjen gözlemlenir. Alerjik deri testler ise uzman doktorun kontrolü sonrasında tanı ve teşhis koyması bakımından oldukça önemlidir. Genellikle bu testlerin neler olduğu ve hangi testlerin yapıldığı ise hep merak edilmiştir. Alerji testi sırasında uzmanlar hangi testleri istemektedir.

Alerjik Deri Testi Nasıl Yapılır ve Öncesi Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Alerjik deri testi cilt üzerinde ve içerisinde alerjiye neden olan maddeleri tespit etmek için yapılır ve yapılırken alerjenler tek tek ciltte test ettirilir. Alerjik deri testine göre cilt gözlemlenir ve oluşan reaksiyonlara göre alerji ve alerjen saptanır. Alerjik deri testleri doktorun alerji tedavisi sırasında tanı ve teşhis koyması için yardımcı olmaktadır.

Deri testleri bazı durumlarda ciddi problemlere yol açabilir bu yüzden dikkat edilmesi gerekir. Alerjik rahatsızlığı olan bazı insanlar en ufak dozda bile anafilaksi yaşayabilmektedir bu nedenle bu insanlara cilt alerji testi yapılmaz. Bazı durumlarda doktor hastadan kan testi de isteyebilir. Deri testi birkaç yolla yapılmaktadır ve kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır.

Uzman Tarafından Test Yaptırılmasının Önemi

Alerji deri testi bir doktor tarafından istenir ve yapılması uygun görülürse yapılır. İşlem öncesinde alejik durumlarda ortaya çıkan belirtiler göz önünde tutulur. Deri alerji testi öncesinde kullanılan bazı ilaçlar testi olumsuz olarak etkileyebilir bu açıdan kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirip, ona göre hareket etmeniz gerekir. Alerji deri testi sonrası test yapılan bölgede kızarıklık ve kabarmalar oluşabilmektedir. Bu durum birkaç gün içerisinde geçmektedir.

Alerjik Deri Testi Çeşitleri

Alerjik deri testi epidermal test ve intradermal test olarak ikiye ayrılmaktadır. Epidarmal test deri üzerinde yapılan bir testtir, intradermal test ise deri içine alerjen madde enjekte edilerek yapılan testtir.

Epidermal Test

Prick olarak bilinen epidermal test deri üzerine dökülen çeşitli alerjen sıvılarla yapılmaktadır. Epidermal testte deri üzerine sıvılar döküldükten sonra çeşitli iğnelerle derinin içerine bu sıvılar enjekte edilir ve çizik oluşturulur. Test sonrasında hemen sonuç alınmaktadır. İşlem süresinde herhangi bir ağrı oluşmaz; alerjen madde cilt üzerine enjekte edildikten sonra deride oluşan alerjik reaksiyonlar saptanır. Test yapılmadan önce alerjenlerin enjekte edileceği bölge kalemle işaretlenir ve o bölgelere uygulama yapılır.

İntradermal Test

İntradermal deri testinde de yine aynı şekilde deri içerisine alerjenler enjekte edilir ve sonuç gözlemlenir. İntradermal testin epidermal testten farkı daha farklı alerjenler daha derine enjekte edilmektedir. Sonuç yine epidermal testte olduğu gibi kısa bir süre içerisinde  çıkmaktadır.

Yama Testi

Yama testi intradermal ve epidermal testlerinden farklı olmaktadır. Yama testinde alerjen madde cilt üzerine sürülür ve 48 ile 72 saat arasında bir süre kadar beklenir. Alerjen maddeler yama şeklinde deri üzerine yapıştırılır. 72 saat sonunda görülen alerjik reaksiyonlar değerlendirilir.

Alerji Deri Nedenlerinin Araştırılmasının Önemi

Günümüzde birçok kişi alerjik durumu ciddiye almayarak bu şekilde yaşamaya devam etmektedir. Aslında alerjik durumu dikkate almayarak bu durumun daha da büyümesine neden oluyoruz. Bu nedenle de alerjik test yaptırmak ve nedenlerini tespit etmek oldukça önemlidir. Sizde eğer alerjik bir durumdan dolayı şikayet ediyorsanız, hemen uzmana giderek tedavi olmalı ve bunun nedenlerini belirleyerek tedavi olmalısınız.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 0,33 out of 5)
Loading...
Yorum ekle