"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Lateks Alerjisi Tedavisi Ve Çeşitli Çözüm Yöntemleri Nelerdir?

Lateks nedir? Lateks bir tür kauçuk ağacının özü olan ve her türlü plastik madde içerisinde kullanılabilen bir maddedir. Latekse alerjisi olan kişiler, plastik ürünlere karşı da alerjik reaksiyon gösterirler. Bu sorunlarla karşılaşan kişilerin düzenli olarak sağlık merkezlerine giderek tedavi olabilirler.

Lateksin Vücuda Etkileri ve Tedavisi

Alerjik yapısı olan kişilerde özellikle, lateks kişinin vücudundaki histamin gibi kimyasalların açığa çıkmasına ve alerji olmasına neden olmaktadır. Kişinin vücudunda kabarıklık, kızarıklık ve kaşıntı gibi reaksiyonlar gösterir.

Latekse karşı alerjik reaksiyon gösteren bir kişi, bütün lastik ürünlerine karşı alerjisi var demektir. Çünkü lateks kimyasalı, plastik ürünlerin hepsinde kullanılmaktadır. Özellikle kauçuk eldivenler, ellere uzun süre temas etmesi ve hava almaması sonucu, kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilirler.

Lateksin tam alerji nedeni bilinmemektedir. Normal şartlarda da vücudun alerji nedenlerinin tanısı zor konulmaktadır. Vücudun tepki vererek savunma mekanizmasını çalıştırmasıyla açığa çıkan kimyasallar, vücutta alerji dediğimiz belirtilere neden olmaktadır. Lateks alerjisi belirtisi, diğer alerjilerden farklı belirti göstermemektedir.

Kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık gibi etkileri ile insanı rahatsız edici boyutlara ulaşmaktadır. Cerrahi eldivenler günümüzce sıkça kullanılan eldivenlerdendir. Hijyen gerektiren durumlarda veya cerrahi operasyonlarda cerrahi eldivenlerini kullanmak durumunda kalabiliriz. Eldivenin içerisindeki pudraya bulaşan lateks parçacıkları, temas ettiğinde veya soluma yoluyla alerji yapabilmektedir. Ellerde çatlak ve yaralara neden olabilmektedir.

Lateks Alerjisinden Kurtulmak İçin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Plastik ürünlerin hepsinde lateks kullanılmaktadır. Özellikle çocuk oyuncakları veya şişirilebilen özellikte balonlarda da plastik özelliğinden dolayı lateks kullanılmaktadır. Balonun içerisine bakıldığında pudralı bir malzeme ile karşılaşırız. Tıpkı cerrahi eldivenleri içerisinde kullanılan pudra gibidir. Balonu ağız yoluyla şişirdiğimizde latekstozları ağza yapışarak, kızarma ve kaşıntıya neden olur.

Günlük hayatta kullandığımız fakat farkına varamadığımız çoğu üründe lateks bulunmaktadır. Lateksten yapılan kondomlar bile, alerjiye hassas erkek veya kadında, kaşıntı ve kabarmalara neden olmaktadır.  Lateks alerjisi tedavisi ve çeşitli çözüm yöntemleri baş edilebilmektedir. Özellikle lateks alerjisi geçmişi olan kişiler ve sık sık latekse karşı temasta bulunan kişilerde yoğun alerjik bulgular görülmektedir.

Lateks deri testi ile alerjinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Lateks alerjisi tedavi edilirken, diğer alerjik durumlar gibi tedavi edilir. Antihistaminikler ve kortizon ilaçları önerilmektedir. Eğer hafif seyreden bir alerjik durum söz konusu ise, krem veya sprey tedavisi uygulanır. Lateks alerjisi içinKrem ile tedavide doktorun kullandığı şekilde ve sürede kullanmaya dikkat etmek gerekmektedir.

Uzun süren krem tedavisi uygulanmamaktadır. Eğer alerji durumu kişiyi kötü etkiliyorsa, acil uzman bir doktora görünerek, lateks ürünlerinden uzak durmanız gerekmektedir. Lateks alerjisini şiddetli şok şeklinde geçiren kişiler yanlarında mutlaka EpiPen iğnesini taşımaları gerekmektedir. Kişinin kendi uygulayabileceği şekilde, uyluk kısmının üzerinden enjeksiyon yapılarak kullanılmaktadır.

Etrafınızda lateks içeren ürünler hakkında bilgi alıp, bu ürünlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Lateks alerjisi hakkında kesin bir önlem ve çözüm yöntem yoktur. Alerji vücuda girdikten sonra, sadece önlem alarak bu durumdan kurtulmanız mümkündür. Yapılan deri testleri ve kan testleri ile alerji teşhisi koyabilirsiniz.

Özellikle lateks ürünlere karşı hassasiyetiniz varsa, bu ürünlerin neler olduğu hakkında bilgi edinerek, bu ürünlerden uzak durmalısınız. Çevrenizdeki insanları alerji olduğunuz durum hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle