"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Güneş Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır, Çeşitli Yöntemler

Güneş ışınları her ciltte farkı tepki gösterebilir. Alerji durumunda özel doğal kremler kullanılmalıdır. Ayrıca güneşin en sıcak olduğu anlarda dışarı çıkılmaması da tavsiye edilir. Ayrıca uzman bir doktordan da destek alınması sağlıklı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Güneş Alerjisi Tedavisinde En Yeni Yöntemler

Güneş alerjisi, vücudun güneş ışınlarına karşı tepki göstererek, vücutta kızarıklık ve döküntü oluşmasıdır. Kış aylarında vücudun neredeyse çoğu yeri güneş görmemektedir. Kışın gelen güneş ışınları, zarar verici şekilde olmadığı için, güneşin zararlı etkileri pek görülmemektedir. Yaz aylarına doğru gelindikçe, güneş yeren bölge oranı artmakta ve özellikle şiddetli güneş ışınlarından dolayı, güneş alerjisi oluşabilmektedir.

Güneş kremi veya önleyici kremler kullanılsa da kimi zaman çare olmamaktadır. Alerjiye hassas olan kişilerde özellikle, kırmızı döküntüler ve kızarıklık oluşarak, kurdeşen etkisinde bir tepki oluştururlar. Belli saatlerde güneş ışınları cilde zarar verecek şekilde insan cildini etkilemektedir. Direk güneşe maruz kalan kişilerde güneş alerjisi oluşma riski fazladır.

Alerji nedeni öncelikle araştırılması gereken bir konudur. Çevresel faktörlerden oluşabildiği gibi genetik faktörlerden dolayı da alerji oluşabilmektedir. Eğer kişinin genetik olarak alerji geçmişi varsa, güneş alerjisi olma ihtimali düşünülmelidir. Kimi zaman kozmetik ürünler veya kullanılan ilaçlar, güneş ile temas etmesi sonucu reaksiyon gösterirler ve alerjiye sebep olabilirler. İsilik gibi görünen güneş alerjisi, kişileri yanıltmaktadır. İsilik sadece bebeklerde oluşabilen bir reaksiyondur.

Güneş Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş ışınları vücuda temas ettiği anda, ciltteki hücrelerde değişiklik oluşmaya başlar. Bu ışınlar zararlı ışınlar olduğu için, vücudun bağışıklık sistemi devreye girerek, bu ışınlardan kurtulmak amacıyla, savunma mekanizmasını çalıştırır. Sonuç olarak, kabarma, kaşıntı ve döküntü gibi reaksiyonlarla kendini gösterir. Tedavi edilmesi için, UVA ışınlarına karşı koruyucu kremler kullanarak önlem alınabilmektedir. UVA ışınları, zararlı güneş ışınları olduğundan dolayı, vücutta güneş alerjisine neden olmaktadır.

Bu yüzden UVA ışınlarından koruyucu kremler tercih edilirse, tedavi süreci kolaylıkla gerçekleşmektedir. Gündelik hayatta, zorlanmadan ve kötü görüntü oluşturmadan, zararlı güneş ışınlarından korunabilirsiniz. Güneş alerjisi tedavisi doktor kontrolünde yapılması tavsiye edilmektedir. Uzman yardımı ile önerilen antihistamin ilaçlarla, alerji etkilerini yok edebilirsiniz.

Kış aylarından sonraki mevsim geçişlerinde çok fazla güneş etkileri yaşanmaz. Yaz aylarında gelen güneş ışınlarına, uzun süre ve direk temasta bulunmayacak saatlerde çıkmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Yavaş yavaş vücudu güneşe alıştıracak şekilde, azdan çoğa doğru artarak güneşte kalınırsa, vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmiş olur. Önceden güneş alerjisi geçmişiniz var ise, tedavi gerektirmeyecek şekilde hafif seyrediyorsa, ilkbahar aylarında güneşe çıkarak, güneşe vücudunuzu alıştırmalısınız.

Güneş Alerjisi Tedavisinde Çeşitli Yöntemler

Güneş alerjisinin görünümü, kabarık, kaşıntılı ve kırmızı döküntülü bir görünüme sahiptir. Bütün güneş alan bölgelerde, güneş alerjisi etkileri görülmektedir. Kaşıntı ve döküntü dayanılmaz şekildeyse, akşamları sürülmesi için kremler tavsiye edilebilmektedir.

Tedavisi için kullanılacak ilaçlar, doktor tavsiyesi ile kullanılması önerilmektedir. Güneş alerjisi etkileri, iki şekilde gerçekleşmektedir. Direk güneş ışınlarına maruz kalarak, kaşıntı ve döküntü şeklinde oluşabilir. Diğer oluşma şekli de kullanılan ilaçların güneş ışınları ile etkileşimi sonucunda, ortaya çıkan alerjik reaksiyonlardır.

Eğer vücutta krem veya kimyasal varsa, güneşle etkileşimi sonucunda, reaksiyon göstererek alerjiye neden olurlar. Alerji yapan kimyasal kullanımından uzak durulması, güneş alerjisi tedavisi için yardımcı olmaktadır. Vücutta alerjiye neden olan kimyasal hangisi ise, tespit edilip kullanılmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Güneşe çıkmamaya dikkat etmeli, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Kabaran ve kaşınan bölgeler yıkanmalıdır.

Doktorun tavsiye ettiği kremlerle, kaşıntı ve kabarıklık önlenebilmektedir. Özellikle, antihistamin ilaçları kullandıktan sonra, dışarı çıkılması, alerji etkilerini azaltacaktır. Bazen tatile veya yolculuğa çıktığınız zamanlarda, güneşe maruz kalınabilir.

Tamamen güneşten kaçınmak mümkün değilse, güneşten ışınlarından korunmak için, güneş kremi kullanmaya dikkat ediniz. Kaldığınız otel gibi alanlardaki, sabun ve şampuan gibi kimyasalları kullanmamaya özen gösteriniz. Kullandığınız parfüm alerji yapıyorsa, kontrol ederek tespit ettikten sonra, parfümü direk cildinize sıkmayınız. Bu da etkili sonuç vermiyorsa, parfüm kullanmaktan vazgeçmelisiniz.

Evde kendiniz bitkisel kürler hazırlayarak, güneş alerjisinden kurtulabilirsiniz. Kaynayan suya, ısırgan otu eklenerek 2 dakika kaynatıp ılımaya bırakılır. Sabah ve akşam 15 gün boyunca içilerek, güneş alerjisinden bitkisel çözüm yollarıyla kurtulmanız mümkündür.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle