"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Güneş Alerjisi Belirtileri Nasıl Anlaşılır? Sebepleri ve Etkileri Nelerdir?

Güneş alerjisi kişinin vücudunda kızarıklıklar meydana getirir. Bazı alerjiler hiç müdahale edilmeden geçebilmektedir. Ancak vücudu alerjiye karşı hassas olanlar da kalabilmekte ve tedavi gerektirmektedir. Bunun için bir dermatologdan destek almanız gerekir.

Güneş Alerjisi Belirtileri Nasıl Anlaşılır

Güneş alerjisi, genellikle yaz aylarında görülen güneşten kaynaklı cilt alerjilerine denir. Kimi zaman cilt üzerinde etkileri çok büyük problemlere neden olabilmektedir. Güneş alerjisi testi dermatoloji uzmanları ya da alerji uzmanları tarafından doğal güneş ışığı kullanılarak ya da değişik dalga boylarında UV ışını kullanılarak yapılan bir test olup, cildin verdiği tepkiye bakılarak teşhis konulmaktadır.

Güneş alerjisine genelde kollar, ayaklar, bacaklar ve yüzde, yani vücudun açık olan kısımlarında görülmektedir. Bazı güneş alerjileri 10-15 gün süre içinde herhangi bir müdahale edilmeden kendiliğinden geçmektedir. Bunlar ciddi olmayan alerjilerdir. Bazı güneş alerjisi ise uzun süreli tedavilerle cildin kısa süreli güneşe maruz bırakılarak, cildin duyarsızlaştırılması sağlanarak ve ağızdan alınan alerji ilaçları veya çok ağır vakalarda kullanılan kortizon tabletleri kullanılarak tedavi edilmektedir.

Bunun yanında iyileşmeyi kolaylaştıran koruyucu losyonlar ya da enfeksiyonu iyileştiren kremler de kullanılmaktadır. Antibiyotikler de güneş alerjisinin tedavi sürecini hızlandıran ilaçlardan biridir. Alerjisi olan kişilerin öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları önerilmektedir. Çıktıkları takdirde güneşten koruyan kıyafet giymeli ya da koruyucu güneş losyonlarından kullanmalıdırlar. Güneş alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak vücutta kızarıklar meydana gelerek ve bu kızarıklar da kişiden kişiye değişecek şekilde olarak verilmektedir.

Güneş Alerjisi Etkileri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Deride yanma, kızarıklık, kaşıntı, su toplanması en önemli belirtileridir. Bazen güneş alerjisi bir ilacın etkileşmesi ile vücutta görülüyor olabilir. Egzama, kaşıntı da bu durumda görülen güneş alerjisi belirtilerindendir. Etkileri; deri dökülmeleri, güneş lekeleri kaynaklı görüntü bozukluklarına sebep olmaktadır. Cildi çok hassa olan kişilerin vücudunda belirtileri görmeleri daha mümkündür.

Ciltlerinde kaşıntılar ile birlikte deri döküntüleri meydana gelir. Yanık sorunları da oluşabilir. Fakat diğer alerjilerden daha kolay tedavisi olan güneş alerjisinin önlenmesinin de daha basit olduğu anlaşılır. Güneş ışığına karşı alerjik bir reaksiyon olması için risk faktörleri;

  • En yaygın türü olan polimorf ışık reaksiyonu beyaz tenli ırk olan insanlarda koyu tenli insanlara karşın daha fazla görülmesi.
  • Başka deri hastalığının olması ile daha fazla risk oluşturması.
  • Bazı ilaçları (Tetrasiklin antibiyotikler, sülfonamid-temelli ilaçlar ve ketoprofen gibi ağrı kesiciler) kullanmak güneşe maruz kalan cildin tahrişini hızlandırması.
  • Ailesinden güneş alerjisi olan insanların genetik olarak yatkın olması.
  • Bazı ürünleri sürüp (krem ya da koku ürünleri) güneşte dolaşması ve bu kimyasalların güneş ile etkileşimi.

Yukarıdaki risk faktörleri sonucu ortaya çıkan yaygın güneş alerji türleri mevcuttur. Güneş alerji türlerin ve bunların basit tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Aşağıda bu konu hakkında detaylı bilgiler verilmektedir.

Yaygın Görülen Güneş Alerjisi Türleri

Polimorföz Işık Eripsiyonuna (PLE) Bağlı Güneş Alerjisi: Küçük kırmızı leke veya kabarcık şeklinde görülmektedir. SPF 25 ve üstü hem UVA, hem de UVB ışınlarına karşı kremler ya da titanyum içeren güneş kremleri kullanılabilir. Doktor tavsiyesi ile antihistamin ilaçlar kullanılabilir.

İlaçların Tetiklediği Işık Hassasiyetine Bağlı Güneş Alerjisi: Kaşıntılı, kırmızı döküntüler şeklindedir. Kullandığınız ilaçlar sizin için hayati önem taşımıyorsa, doktor kontrolünde tetikleyen ilaçlar bırakılarak alerjinin geçmesi sağlanır.

Foto Kontakt Güneş Alerjisi: kırmızı döküntüler şeklinde olup, kullanılan kimyasalların bırakılması ile giderilebilir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle