"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjiyi Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Faydalı Yöntemler Nelerdir?

Alerji aslında vücuda zararlı olmayan bazı maddelerden, yiyeceklerden ya da havasal şartlardan etkilenme sonucu oluşan reaksiyonlar olarak adlandırılır. Alerji tedavisi aslında doğal yöntemlerle de giderilebilecek etkilerdir. Çünkü insan vücudu farklı gördüğü her nesne açısından bağışıklık sistemini korumak için bir tepki gösterir. Eğer bu sebep bilinirse alerjiden muzdarip olma gibi sıkıntı da ortadan kalkmış olur.

Alerji Nasıl Geçer?

Alerji nedenleri aslında farklı farklıdır ve bunların baş faktörleri; toz, polen, zehirli bitkiler, serumlar, aşılar, hayvan kılları, ilaçlar diye sınıflandırılabilir. Ayrıca sıcak- soğuk durumları, güneş ışığı, süt, yumurta, balık, çikolata, çilek gibi yiyeceklere olan alerjiler, kozmetik ürünlere olan alerjiler, bazı işlenmiş gıdalara karşı yaşanan alerjiler şeklinde sınıflandırılabilir.

Alerjiden Nasıl Kurtuluruz

Bir alerjik duruma maruz kalındığında yaşanan genel durumlar arasında, şiddetli baş ağrısı, geçmek bilmeyen burun akıntısı, yüz ve gözlerde şişlik, egzama, kusma, tıkalı burun, ishal ve döküntü baş gösterir. İnsanların biyolojik yapıları birbirinden farklı olduğu için de alerjik tepkimeler doğal olarak birbirinden farklıdır.

Alerjiyi engellemek için doğal seçenekler de mevcuttur. Mesela yeşil çay alerji için en iyi ev ilacıdır. Papatya çayı çok iyi bir alternatiftir. Bal ile tatlandırılarak tüketilebilir. Aynı şekilde zencefil doğal bir şifadır. Elma sirkesi neredeyse hemen her evde bulunan bir şeydir, sirke sayesinde herhangi bir ısırıkla alerjik durum oluşur ve kaşıntı söz konusu olursa az su ile karıştırılıp bu bölgeye uygulanması rahatlatıcı olacaktır.

Sebze suları alerji tedavisinde yararlıdır. Taze meyve suları alerjiyi önleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme açısından en ideal yöntemdir. Alerji tedavileri genel olarak devamlı olarak sürer. Ancak ömür boyu kullanım elbette ki söz konusu değildir. Tedavi ilaçla sürdürülüyorsa zaman zaman ilaçlar kesilip bir takım korunma yöntemleri uygulanabilir.

Mesela mevsimsel alerjilerde birkaç aylık ilaç tedavisi uygulanır. Alerji tedavilerinde kullanılacak belli bir ilaç yoktur, alerjinin tipine, ağır geçip geçmemesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ayrıca ilaçlar da da yan etkiler mevcuttur. Bir hastada o ilaç sorun yaratmazken diğerinde yan etki yaratabilir. Hekim kontrolü olmadan asla alerji ilacı kullanılmamalıdır. Yan etki belirtileri olarak da en çok uyku, dalgınlık, dikkat azalması sayılabilir.

Alerji Tetikleyicileri Nelerdir ve Bunlardan Nasıl Korunuruz?

Alerjiler bağışıklık sisteminin tetiklemesi ile ortaya çıkan reaksiyonların birleşimidir. Gözlerde kaşıntı, hapşırık, boğazda kaşıntı gibi semptomlar belirleyicidir. Mesela mevsimsel alerjiyi en önemli tetikleyici polendir. Polenler ağaçlardan ve çimenlerden havaya yayılır. Aynı şekilde toz en yaygın alerji tipidir. Alerji mevsiminde kapalı mekanlar daha çok sıkıntı yaratır açık havada ufak yürüyüşler çok daha yararlıdır.

  • Alerji riskini arttıran faktörler, tozlu ortamlar, sigaralı ortamlar, kirli bir atmosfer, hayvanın olduğu ortamlardır.
  • Alerjik hastalıklarda tamamen iyileşme söz konusu değildir. Gerek İlaç tedavisi gerekse korunma yolları açısından önlenebilir.
  • Alerjik hastalıklar doğal ortamdan koptukça artmaktadır.
  • Çocuklarda yaşanan alerjik durumlarda çok fazla yasaklar zinciri uygulanması çocuğun şikâyetlerinin artmasında etken olur.

Alerjik Durum Nasıl Geçer ve Neler Yapmalıyız?

Alerjik hastalıklarda ilk tedavi aslında duyarlı olmaktan geçer. Alerjen olduğu tespit edilen her şeyden uzak durmak ilk tedavidir. Mesela ev tozu korunmada ilk yöntemdir. Gıdalarda reaksiyon yaratanlardan uzak durmak alerjik durumun yaşanmaması adına ilk yöntemdir. Bu hastalıkta belirtiler doğrultusunda bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir. Böylelikle sıkıntı yaşanmaya başlanmadan önlem alınmış olunur. Mesela burun nezlesi çok sık yaşanan alerjik bir durumdur bunun için burun spreyi, hava yollarını genişletici ilaç kullanımları rahatlatıcı olacaktır.

Aşı tedavisi ise alerjik hastalıklarda iyi bir tedavi yöntemdir. Vücudun o maddeye olan alerjik reaksiyonunu engellemek amaçlı enjekte şekilde uygulanması söz konusudur. Bu sistemin dozu çok önemli olduğundan alerjik alanda ihtisas almış hekimlerce bu işlemin uygulanması önemli bir detaydır.

Alerjik hastalıklar, yaş, cinsiyet fark etmeksizin görülebilir. Genel olarak çocukluk yaşlarında başlar, bazı durumlarda bu fark edilmez ve yetişkinlik döneminde artış gösterir. Mesela alerjiye neden olan gıdalar vardır. 1 yaş altında inek sütü verilmemesi yönünde doktor tavsiyeleri mevcuttur. Kullanılan bazı ilaçlar vücuda girdiğinde tepki verir bu da alerjik reaksiyondur.

Özellikle antibiyotikler bu durumu tetikler, bu sebeple çok fazla gerekmedikçe özellikle çocuklara antibiyotik kullanımı söz konusu olmamalıdır. Alerji hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli detaylar; evde tozlu ortamdan uzak durulmalı, nemli ve karanlık ortamlar yerine güneş alan yerlerde bulunulmalı, bulunulan ortamda toz yapıcı eşyaların kaldırılmasının gerekliliği, yatak odasında süs bitkisinin olmaması, sprey deodorantlar, oda spreylerinin kullanımının asgariye indirilmesi gibi bir ufak liste yapılabilir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle