"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Yoğurt Alerji Yapar Mı, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Süt protein alerjisi kesinlikle ihmal edilmeyecek bir durumdur. Süt ürünlerini neredeyse her yerde, her gün tüketiyoruz. Bu yüzden gelişebilecek belirti durumlarında mutlaka bir hekime başvurunuz. Süt ürünlerine sizin de alerjiniz varsa yoğurt yediğinizde vücudunuz farklı tepkiler verebilir.

Yoğurt Alerjisi Nasıl Gerçekleşir?

Yoğurt, peynir, kaşar gibi ana maddesi süt olan tüm gıdalar, bazı vücutlarda sütten gelen proteinlere karşı kendisine bir savunma mekanizması oluşturur. Çünkü proteinlerin kendisine tehlike oluşturacağını algılar. Diğer tüm alerji tiplerinde olduğu gibi, bu da o vücuda ait bir durumdur. Bu sebeple vücudun bir çok organı buna karşı tepkime gösterir. Bu tepkimeler solunum sistemi, deri ve sindirim sistemi gibi hayati bulguların yaşanacağı yerlerdir. Bu yüzden en küçük belirtide hemen bir sağlık müdahalesi gerekmektedir.

Solunum sisteminde; astım krizi belirtilerini göstererek nefes almayı engelleyebilir. Nadir görülen bir durum olmasına rağmen, özellikle bebeklerde görüldüğünde hemen müdahale edilmezse hızlı bir ölüme neden olabilir. Mevcut alerji, ihmal edilemeyecek derecede önem taşımaktadır.

Yoğurt alerjisi diye adlandırılan bu durum, sindirim sisteminde; kusma, bulantı, karın ağrısı ve şişlik gibi belirtiler göstermektedir. İlk başta basit bir durum gibi algılanabilse de, alerji nedeni olabilir ve tek bir sistemde görülmeyebilir. Süt ya da yoğurt alerjisi diye adlandırılan bu durum bir kaç vücut sistemine aynı anda etki yapar mı? Evet yapar. Alerji belirtilerini ağır bir şekilde atlatan hastalarda görülmüştür.

Özellikle bebeklerde görülen sindirim sistemi belirtileri, onlar için olağan durumlar gibi karşılanabilir. Çünkü bebeklerde bağırsaklar yavaş yavaş gelişme gösterdiği için, sık sık kabızlık ya da ishal durumları görülebilmektedir. Bu nedenle annelerin yoğurt, peynir gibi süt ürünleri tüketiminde çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Yoğurt alerjisi, deride, ürtiker gibi döküntüler oluşturabilir. Alerji, ciltte kızarıklık, kabarıklık gibi belirtilerle baş gösterir. Verilen vücut tepkimeleri, kişinin yapısına göre farklılık gösterir.

Genel Olarak Görülen Alerji Belirtileri Nelerdir?

  • Ciltte döküntü,
  • Bulantı-kusma
  • İshal-kabızlık
  • Nefes alamama

Yoğurt Alerjisinin Tedavisi Nasıl Olur?

Temel ürün süt olan bu alerji tipinin tedavisi, süt ve süt ürünlerinin tamamen tüketimini sonlandırmaktır. Bebeklerin neredeyse temel gıdası olan süt ve yoğurt, gelişimleri açısından çok önemli olsa da, böyle bir sorun yaşanıyorsa hekim kontrolünde bu açığı ilaç tedavisiyle kapatmak mümkün olacaktır. 3 yaşından sonra alerjinin azalması veya tamamen ortadan kalkması gözlenmiş olsa da, bazı hastalar için bu durum geçerli değildir.

  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne, süt proteini içermeyen bir diyet programına başlamalıdır.
  • Anne sütü ile beslenemeyen ve süt alerjisi olan bebekler, özel olarak üretilmiş, içinde süt proteini bulunmayan mamalar tüketmelidir.
  • Süt proteini alamayan tüm yaş grupları için, düzenli olarak gelişimlerinin takip edilmesi ve diyetisyen kontrolünde tutulmaları gerekmektedir.

Süt protein alerjisi kesinlikle ihmal edilmeyecek bir durumdur. Süt ürünlerini neredeyse her yerde, her gün tüketiyoruz. Bu yüzden gelişebilecek belirti durumlarında mutlaka bir hekime başvurunuz.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle