"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Ürtiker Alerji Nedir, Çeşitleri Nedenleri Ve Çözümü Nedir?

Ürtiker nedir, halk arasında kurdeşen olarak tanımlanan, deri döküntülü bir alerji çeşididir. Genellikle belirli dönemlerde görülebilen bu hastalıktan, uzman hekimlerin kontrolü ile kısa sürede kurtulmak mümkün. Bu nedenle bu sorunla karşılaştığınızda mutlaka bu konunun uzmanı ile karşılıklı iletişim halinde olmak gerekiyor.

Ürtiker Alerji ve Belirtileri Nelerdir?

Ürtiker alerji, vücudun herhangi bir yerinde veya tamamında ortaya çıkan kabarıklık, döküntü ve kızarıklıktır. Halk dilinde kurdeşen olarak bilinmektedir. Vücutta bozuk ve şekilsiz bir şekilde kabararak, açık pembe veya koyu pembe renklerde kabuklu tabakalar oluşmaktadır. Kaşıntıyla birlikte şişlik oluşabilmektedir.

Her yaş grubunda ortaya çıkabilecek bir alerjik durumdur. Özellikle kadınlarda ve orta yaş kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Kişinin kendi vücudunda, neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bulaşıcı özelliğe sahip bir alerji değildir. Ürtiker alerjinin özelliği, genellikle akşamları ortaya çıkıp, kabarıklık, kızarma ve kaşıntıya neden olurlar.

Gündüz saatlerinde ise ortadan kaybolurlar. Ürtiker alerjisi olan kişilerin vücutlarında şişme görülür. Kızarıklık ve şişlik, el, yüz ve ayak tabanı gibi her bölgede görülebilmektedir. Kişinin iç organlarında da rahatsızlığa neden olmaktadır. Mide ve karın ağrıları oluştuğu gözlenmektedir. Vücutta oluşan şişlik nedeniyle, nefes almada zorluk çekilebilir.

Hayati tehlikeye neden olabilecek etkiler ortaya çıkabileceğinden dolayı, acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Özellikle geceleri artan kaşıntı şiddetli olmaktadır. Ardından vücutta ateş yükselmesi gibi etkiler görülebilir. Alerjiye karşı hassas kişilerde ise, karın ağrısı ve ishal şeklinde devam ederek, ürtiker alerji ağır seyredebilir.

Ürtiker Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Ürtiker alerjisi, kırmızı veya açık pembe renginde olup, yaklaşık 1 cm lik kabarıklıklar şeklinde oluşur. Vücutta sivilce gibi dağınık görülebildiği gibi, tüm vücudu kaplayan şişlikler halinde de oluşabilmektedir. Ödemli olan bu alerji çeşidi, kaşıntılı ve döküntülü bir rahatsızlıktır. Ürtiker alerjisi, döküntülü ve kaşıntılı olarak seyretmesinden dolayı, halk arasında bulaşıcı olduğu sanılmaktadır.

Fakat incelemeler sonucunda, ürtiker alerjinin bulaşıcı olmadığı kanıtlanmıştır. Sadece alerji olan kişinin vücudunda yayılma etkileri gösterir. Başka bir kişiye temas yoluyla kesinlikle bulaşmayan bir alerjidir. Ürtiker alerji, kronik ürtiker ve akut ürtiker olarak iki çeşittir. Kronik ürtiker, alerjinin 6 haftadan uzun sürmesi ile alerjinin kronikleşmesi demektir.

6 haftadan uzun süre kaşıntı ve döküntü ısrarla devam etmektedir. Hatta kronikleşen ürtiker alerji yıllarca devam edebilmektedir. Kronikleşen ürtiker alerji,  diş apsesi veya hepatit B gibi hastalıklarla bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Genellikle alerji, kaşıntılı ve döküntülü olarak gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Fakat ürtiker alerjisi olan kişilerde görülen döküntü ve kaşıntı, diğer alerjilerle karıştırılmaz. Klinik ortamda ürtiker alerji testi ile alerjinin neden ortaya çıktığı bilinmektedir.

Ürtiker Alerjisi Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut ürtiker, biraz daha hafif bir alerji türüdür. Çevreden vücuda giren kimyasal, ilaç veya stres durumunda, yaklaşık 1 2 saat içerisinde, aniden reaksiyon gösterir. Aniden başladığı gibi aniden sönen bir alerji türüdür. Kronik ürtikerdeki gibi uzun süre vücutta kalmaz. Her iki ürtiker çeşidi tedavisi için, uzman dâhilinde alerji testi yapılabilmektedir. Fiziksel ürtiker testi, alerjinin boyutuna göre farklı çeşitleri ile uygulanmaktadır.

Basınç ürtikeri testi, akut ürtikeri testi ve kronik ürtikeri testi, farklı şekillerde uygulanarak tanısı konmaktadır. Ürtiker alerji nedenleri bulunduktan sonra, tedavisi klinik ortamda yapılmalıdır. Ürtiker alerji ilaçları, alerji iyileşene kadar kullanılması tavsiye edilir. Yarım bırakılan tedavi, alerjinin tekrar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Ürtiker alerji tedavisinde, uzman doktorun tavsiye ettiği şekilde, alerji ilaçları ve alerji kremlerini kullanmalısınız. Bitkisel yöntemlerle de ürtiker alerjisini tedavi etmek mümkündür. Lahana ve pırasa sebzeleri kaynatılarak, suyu alerji olan bölgeye pansuman yapılır. Daha sonra alınan duş ile rahatlama sağlanabilir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle