"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Nasıl Anlaşılır, Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Alerji olduğumuzu nasıl anlarız? Alerji bağışıklık sisteminin vücuda giren maddelere karşı ya da temas halinde olan maddelere karşı aşırı tepki vermesidir. Bu maddeler hayvan kepekleri, ağaçlardan gelen polenler, yiyecekler, içecekler olabilmektedir.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri hemen oluşmaz. Bazı durumlarda bağışıklık sistemi bunu tanıyıp antikor üretmeye başlar bu sebeple de karşı duyarlılık oluşmaz. Ancak bazı durumlarda da ciddi karşı tepkimeler oluşur ki bu durumlar solunum sisteminde sıkıntılara, deride problemlere kadar geçtiği görülür.

Reaksiyonlar bazen ufak derecede bazen de hayati tehlike arz edecek kadar önemli boyutlarda seyredebilir. Alerji belirtileri olarak deri üzerinde oluşan kırmızı kabarcıklar, şiddetli kaşınmalar özellikle çocuklarda yüzde, kollarda ve bacaklarda oluşan kabarcıklar dikkat çekici hale gelir. Besin alerjisinin ise kusma, ishal, mide ağrısı, nefes alma problemleri, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler gösterir.

Alerji Nedenleri Ve Oluşumu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Alerji bazı testlerle tespit edilip bunlardan kaçınılarak korunup engellenebilir. Alerjik bünyeli insanlarda alerji faktörü sıkça gelişir ve anlaşılır. Genellikle bebeklerde, çocuklarda, ergenlik döneminde sık yaşanır. Alerjik maddeden uzak durmak bu bağlamda önem taşıyan detaydır. Alerjiden kurtulmak için çiçeklerin tozlaşma dönemi olan ilkbaharda mutlaka korunmak gerekiyor.

Polenlerin eve girmesi engellenmelidir. Evde çok çiçek olması demek mantar üremesi için uygun bir ortam demektir. Bu da alerji tetiklemesine sebebiyet verir. Kuş tüyü yastık kullanımı sorun yaratabilir. Evin içinde hayvan beslenmesi sıkıntı doğurur. Tozlu bölgeleri sık sık nemli bezle temizlemek gerekir. Bebeğin alerji olduğu nasıl anlaşılır, diye merak etmenize gerek yok uzmana giderek bilgi alabilirsiniz.

Çocuklarda alerji bulguları çok daha sık yaşanır. Özellikle inek sütü ve çikolata en etkili iki gıdadır. Süte alerji nasıl anlaşılır? Bebeklik döneminde en sık rastlanan gıda alerjilerinden biri inek sütü alerjisidir. Ayrıca bebeklerde metale karşı alerji nasıl anlaşılır, bununda araştırılması gerekiyor. Bebek sürekli ağlıyor, gaz sancıları durmuyorsa nedeni inek sütü alerjisi olabilir.

Süte dâhil olan proteinler sebebi ile vücudun anormal olan tepkisidir. Bu sebeple bebeklerde 2 yaş öncesinde inek sütü kesinlikle verdirilmez. İnek sütü alerjisi genelde 3 ila 5 yaş arasında kaybolur. Doktorun iyi yönlendirmesi, besinlerin iyi tanınması, hangi besinden nasıl bir tepki doğduğu ne yenildiğinde etkinin ne olduğu tespitinin yapılıp bilinçli yapılan adımlar sonrasında özellikle bebek ve çocukları çok fazla etkileyen inek sütü alerjisinin geçtiği nasıl anlaşılır  sorusunun cevabı birebir yaşanır.

Alerji Nasıl Anlaşılır?

Alerji olduğumuzu nasıl anlarız, alerjiyle yaşam denildiği zaman birkaç püf noktaya dikkat edilmesi ile problemler neredeyse yarıya iner. Mesela kapalı alanlarda nükseden hapşırık, burun akması gibi durumlar aslında belirtidir ama genelde pek dikkate alınmaz. Ev tozları alerjik ortamın oluşmasında birincil sorundur. Alerji tedavisi için en temel çözüm elbette ki bir doktor kontrolüdür.

Alerji nasıl anlaşılır? Gerekli testler sonrasında nelerin alerji faktörüne sebep olduğu anlaşılır ve en basit haliyle alerji deri testi uygulanır. Böylelikle birey kendini alerjiye karşı koruyabilir. Nedenin bulunamadığı durumlara gelince ilaçlı tedavi başlar. Bunun da deneme süresi 2 aydır hasta sıkıntılardan kurtulamazsa artık son çözüm cerrahi tedavidir.

Bebeklerde Alerjiye Neden Olabilen Faktörler

Bebeğin alerji olduğu nasıl anlaşılır? Yiyecekler bebeklik ve çocukluk döneminde alerjiye neden olurlar. Bu da özellikle bebeklerde yiyecekle ilk tanışmaları olarak adlandırılabilir. Profesyonel destekle çok fazla acele etmeden yiyecek takviyesi yapılmalıdır. Bebek için ideal besin anne sütüdür. Yumurta, inek sütü, balık gibi ek gıdalar genelde doktorlar tarafından altı aydan önce verilmez. Çünkü bunlarda alerjik faktörler vardır. Mesela inek sütüne alerjisi olan bir kişi bundan yapılmış peynir yerse de reaksiyon gösterir. Bebeğimin alerji olduğunu nasıl anlarım işte bu küçük ama dikkat çekici vücut tepkileri aslında ciddi belirtilerdir.

  • Ailede alerjik reaksiyonları olan gebeler özellikle fıstık ve fıstık ürünlerinden uzak durmalıdır.
  • Alerji iğnelerine başlanmadan önce mutlaka alerji testinden geçilmelidir.
  • Bebekler ve çocuklar özellikle toz faktöründen çok etkilenip alerjik reaksiyonlar olduğunu göstermektedir.
  • Yumurta alerjisi birkaç saat içerisinde belli eden alerjik bulgular olduğunu gösterir.

Alerji aslında insan yüzünden rahatlıkla anlaşılır. Bir hekim kontrolü dışında; neye alerji olduğunu nasıl anlarız; gözaltındaki oluşan mor halkalar, elmacık kemiklerinin belirginsizliği, özellikle çocuklarda ellerinden mendilin düşmediği durumlar, burun ucunu devamlı hareket ettirmek, gözlerin kızarıklık hali, ağız kenarlarında çatlaklıklar, burun çevresinde sürekli akıntı ve tahriş durumu dikkat çekicidir. Bu tür durumları alerji belirtileri olarak anlarız. Metale karşı alerji nasıl anlaşılır? Genelde metal takılar ve aksesuarlarda bu durum ortaya çıkar. Kaşıntı, egzama tipi kızarıklıklar tipik belirtileridir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle