"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Ürtiker : Nedir, Belirtileri ve Nedenleri

Alerjik ürtiker oluşum sebepleri arasında hayvansal besinlerin kullanımından kimyasal ürünlerin kullanımına kadar alerji yapabilmektedir. Belirtileri genellikle kaşıntı ve şiddetli ağrı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu durumda uzman bir hekimden destek alınması yararınıza olacaktır.

Alerjik Ürtiker Nedir

Alerjik ürtiker deride meydana gelen ufak kızarıklıkların ve hatta bazen bu kızarıklıkların büyüme gösterdiği bir tür alerji çeşidi olmaktadır. Alerjik ürtiker kişilerin gün içerisinde temas ettikleri veya besin olarak aldıkları bazı gıdaların ve bitkilerin vücuda karşı bir tepkime sonucu oluşan ilk olarak küçük daha sonra büyüyen bir alerji hastalığı olmaktadır büyük tehlikeleri olmasa da kişide aşırı kaşıntı yaparak toplum içinde veya gece uykudan uyanma gibi rahatsızlık veren bir yapısı bulunmaktadır. Sürekli kaşıntı halinde küçük kabarcıklar zamanla büyüyerek daha da çoğalarak kişinin vücuduna yayılma göstermektedir.

Çoğunluk olarak kadınlar ve çocuklarda göründüğü bilinen bu alerjik hastalık çocukların gün içinde temas ettiği veya aşırı yağlı yedikleri cips, kraker ve benzeri besinlerin, temasta bulundukları yabancı bitkilerin sayesinde vücutta görülmektedir. Hanımlarda ise, bayanların sıklıkla evlerinde kullandıkları temizlik deterjanlarının vücuda direkt olarak teması halinde vücudun tepkime göstererek bir süre kızardığı gözlemlenmektedir. Alerjik belirtileri hemen değil yaklaşık birkaç saat sonra görülmesiyle kişi aslında tam olarak neden olduğunun farkına varmakta zorluk çekebilmektedir. Vücudun önceden alerjik bir belirti göstermediği birçok şeye bir zaman sonra tepki göstermesiyle kişi alerji olduğu maddeyi seçememektedir.

Alerjik Ürtiker Neden Oluşur

Alerjik ürtiker tam olarak hem besin hem bitki hem de bir çok nedenle karşımıza çıkabilmektedir. Kişinin sürekli olarak bulunduğu bir ortamda veya sürekli olarak tükettiği bir besinde, hayvan ısırmalarından dolayı da meydana gelebilmektedir.

  • Alerjik ürtiker  belirtileri gösteren kişinin farklı bir ilaç kullanması alerjik bir durum ortaya getirebilmektedir. İlacın etken maddesine karşı vücut bir anda tepkime gösterebilir ve ürtiker oluşumu gerçekleşebilmektedir.
  • Kişinin ürtiker belirtileri gösterdiği bir diğer durum ise hayvan ısırması sonucu olmaktadır. örneğin bal arısı veya yabani arılar, sivrisinek gibi sürekli olarak etrafta bulunan küçük hayvan türleri ile veya alerjik bir belirtileri görmediği ama sonrasında görebileceği kedi köpek, tavşan ve diğer hayvanlardan kaynaklı olabilmektedir.
  • Hanımların çoğu zaman kullandıkları yoğun miktarda kimyasal içeren temizlik ürünlerinde meydana gelen ürtiker
  • Alerjik ürtiker bazen süt ve süt ürünlerinin kullanımında da görülebilmektedir. Vücuda fazla gelen protein ile vücut bunu dışa vurmak için ürtiker belirtileri gösterebilmektedir.

Alerjik Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

Ürtiker vücutta zamanla küçük kızarıklıklar ile kendini göstermeye başlamaktadır. Bu kızarıklıklardan başka diğer belirtileri ise;

  • Kaşıntılar arttıkça meydana gelen yaralarda pullanma
  • Kişide şiddetli karın ağrıları
  • Sanki göz nezlesine tutulmuş gibi göz kapağının şişmesi ve sürekli olarak sulanma görülmesi
  • Kişide bunalma nedeni ile görülen ateşlenme, mide bulantısı, kusma
  • Halsizlik ile birlikte şiddetli baş ağrıları
  • Gündüzleri az fakat geceleri artan kaşıntılar hastalığın belirli ve kesin belirtileri olmaktadır.

Bu alerjik hastalığın tam olarak nelerden kaynaklandığı bilinmemektedir. Belirtileri genellikle bir gün içinde belli olan bir cilt hastalığı olmaktadır. vücuda fazla gelen bir besin veya derinin tepkime ile kızarmaya başladığı ve sonrasında gelen kaşıntılar ile kişiyi rahatsızlık verici bir sıkıntıya düşüren bir hastalıktır.

Alerji ürtiker nedir? Sorusuna tam olarak bir yanıt verilemese de her alerjide olduğu gibi bu alerjik hastalığında vücutta oluşan kızarıklıklar olmaktadır. diğer türlere nazaran hem sulanma görülen hem de pul pul dökülme gözlenen bir alerji türü olmaktadır.

Alerjik Ürtiker Tedavisi

Alerjik bir hastalık olarak diğer hastalıklardan farklı bir yapıya sahip olan ürtiker hastanın bir süre boyunca gözlem altında kalmasına neden olmaktadır. Tam olarak neyin neden olduğu bulunana kadar vücutta kaşıntı devam etmektedir. Kaynaklanan madde için gereken ilaç tedavisi uygulanana kadar hasta müsade altında gözetlenmektedir. Alerjik belirtileri gösterenlerin acil olarak tıbbı yardım almaları ve doktoruna danışmaları gereken bir alerji olan ürtiker aşırı geç kalmalarda daha fazla hastanede yatma riski taşımaktadır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle