"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Kaç Günde Geçer? Öneriler ve Faydalı Bilgiler

Alerjinin geçmesini istiyorsanız kullanacağınız ilaçları düzenli olarak kullanmanız gerekiyor. Bu sayede kısa süre de alerjiniz geçecektir. Ayrıca alerjiye neden olan etken maddeden de uzaklaşmak gerekir. Bu sayede tedavi süreci daha hızlı olacaktır.

Alerji Kaç Günde Geçer?

Alerji, vücuda giren yabancı maddelerin, bağışıklık sistemi tarafından tehlike olarak algılanması sonucunda gösterdiği savunma mekanizmasıdır. Alerjik durumların sonucunda kaşıntı, kızarıklık, öksürük gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Alerjik durumlar, kişilerin vücut yapısına, bağışıklık sisteminin gücüne ve ailesel faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Örneğin bahar alerjisi, bazı kişiler tarafından aralıklı ve basit birkaç hapşırık ile atlatılırken, bazı kişiler için oldukça ağır seyreden bir hastalık durumudur. Bahar alerjisi, bitkilerin arılar ve diğer uçan küçük hayvanlar tarafından döllenme amaçlı oluşturdukları polenler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.  Alerjik yapıya sahip kişiler, bahar ayı gelmeden düzenli olarak alerji ilaçlarına başlamalıdır.

Bu şekilde uyguladıkları tedaviyi alacakları önlemler ile birlikte desteklemiş olurlar. Kişilerin alerjik reaksiyonlara gösterdikleri tepkiler farklı olduğu gibi, iyileşme süreleri de farklılık göstermektedir. Alerjinin şiddetine göre uygulanan ilaç tedavileri her zaman istenilen sonuçları vermeyebilir.

Böyle durumlarda farklı bir tedavi gerekebilir. İlaç tedavisinin istenilen cevabı vermediği alerjik durumlarında aşılama tedavisi uygulanmaktadır. Bu da iyileşme sürecini 3- 5 ay kadar uzatmaktadır. Yani gelişen alerjik reaksiyonun iyileşme süreci kesin olarak bilinememektedir. 

 Alerjik Ürtiker Nedir? Alerjik Ürtiker Kaç Günde Geçer?

Alerjik sebeplerden dolayı ortaya çıkan ürtiker, aniden gelişen, kızarık ve kabarık, sınırlı alana sahip ödemli oluşumlardır. Cildin üst tabakasında oluşan ürtiker, çocuklarda gıdalara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Kızarık cilt lekeleri gibi görünen ürtiker, aniden oluştuğu gibi geçme süresi de ani olur. Bazı durumlarda 20 dakika içerisinde kaybolabileceği gibi, 24 saat içerisinde geçtiği durumlar da vardır. Kaşıntılı bir yapıya sahip olduğu için, mümkün olduğu kadar tahriş etmemek adına kaşımaktan uzak durulmalıdır. Ürtiker oluşumuna etki eden birçok neden vardır. Bunlar;

  1. Böcek ısırmaları,
  2. Alerjik durumlar,
  3. Gıdalar,
  4. Bakterilere bağlı enfeksiyonlardır.

Ürtiker oluşumunda iç hastalıklara bağlı enfeksiyon nedenleri çok sık rastlanan bir durum değildir. Kişiler hayatlarının bir bölümünde %15-20 oranında ürtiker geçirme olasılığı taşımaktadır. Ürtikerin cilt lekeleri şeklinde görünen tipi çoğunlukla zararsızdır. Nadir durumlarda karşılaşılan ağız ve burun tutulmasında, ciddi tehlike yaratabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman dermatolog tarafından hastanın bir an önce muayene edilip tedaviye başlaması önemlidir. 

Alerji Lekeleri Kaç Günde Geçer?

 Alerji durumlarından biri olan güneş alerjisi, ciltte lekelenmeye en çok neden olan faktörlerdendir. Güneş alerjisini birçok gıda tetikleyebilir. Ancak güneş ışınlarının dik açıyla geldiği yaz aylarında bu durumdan korunmak pek mümkün değildir. Güneş alerjisini tetikleyen durumlar arasında,

  1. Turunçgiller,
  2. Turpgiller,
  3. Şeker hastalığı için kullanılan antidiyabetik ilaçlar,
  4. Antibiyotikler,
  5. Maydanoz,
  6. İncir bulunmaktadır.

Güneş alerjisi olan bir kişi, özellikle yaz aylarında bu durumlardan mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Cilt için uyumlu ve doğru koruyucular kullanarak, bu durumun etkilerini en aza indirmelidir. Mümkün olduğunca gölgede dolaşmalı ve diğer insanlar gibi sahilde güneşlenmemelidir. Yeterli korumayla birlikte, oluşan cilt lekeleri 10-15 gün içerisinde geçmektedir.

Alerjinin neden olduğu bazı durumlarda oluşan lekeler uzun süre cilt üzerinde kalabilir. Bu lekeleri yok etmek pekte kolay değildir. İyi bir koruma ve düzenli olarak dermatolog önerisiyle uygulanan tedaviye devam edilmelidir. Ciltte oluşan lekelenmelerin kalıcı yada geçici olduğunu, güneşe çıktıktan sonraki süre içinde gösterdiği reaksiyona bağlı olarak anlayabiliriz.

Buna göre güneşe çıktıktan 6 ile 24 saat arasında ortaya çıkan reaksiyonlar geçici güneş alerjisine, 24 saat ile 48 saat arasında ortaya çıkan reaksiyonlar kalıcı güneş alerjisine işarettir. Bu duruma yeterince hakim olunduğunda, alınacak tedbirleri en kısa sürede almanız sağlığınız açısından önemlidir. 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle