Alerjik Astım Testi Nasıl ve Nerede Yapılır?
Alerjik astım hastalığı kontrol altına alınmadığı sürece kişide artan stres, uyku problemi, depresyon ve iştahsızlığa sebep olur. Bu nedenle de bu sorundan kurtulmak istiyorsanız, hemen doktora giderek tedavi olabilirsiniz. Yapılacak test ile astım sorununuz tespit edilir ve tedavi yoluna gidilir.
İçindekiler
Alerjik Astım Testi Nasıl Yapılır?
Alerjik astım testleri, alerjik astım testi spirometre denilen özel bir cihazla uygulanmaktadır. Bu testin yapılışından önce hastaya gerekli bilgiler verilir ve hazırlık aşamasından sonra hasta ölçüm laboratuvarına alınarak testleri başlanır. Hastaya verilen komutla birlikte derin bir nefes alır ve ardından küçük ağızlı olan boruya hasta nefesini sonuna kadar üfler.
İlk uygulama bittikten sonra hasta tekrardan derin nefes alır ve borunun içine nefesi bitene kadar bırakır. Eğer gerekirse hastaya yetmediği takdir de nefes açıcı ilaçlar verilerek uygulama tekrarlanır. Bu uygulanan solunum manevraları ile akciğere dolan ve boşalan hava ölçülmüş olmaktadır.
Alerjik Astım Testi Nerede Yapılır?
Astım testleri, hastanın sağlığı açısından hastalığın ilerlememesi ve sonuca daha iyi yaklaşabilmek için uygulanmaktadır. Alerjik astım testi günümüzde pek çok hastane de yapılmaktadır. Bu ölçüm sonucunda hava yollarının açıklığı, darlığı, hava yolu fonksiyonu, hacimleri değerlendirilir. Hastalığın tanısı koyulur. Alerjik astım testi yapan hastaneler araştırılıp bulunmalıdır.
Alerjik Astım Testi Kimlere Uygulanır?
- Kirli havaya maruz kalan şahıslara
- Sigara kullanan ve hırıltı ya da öksürüğü olan kişilere
- Nefes darlığı yaşayan kişilere
- Uzun süre geçmek bilmeyen öksürüğü olan kişilere
- Mesleki hastalık yaşayan kişilere
Alerjik astım hastalığı kontrol altına alınmadığı sürece kişide artan stres, uyku problemi, depresyon ve iştahsızlığa sebep olur.
Çocuklarda Görülen Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?
- Sık yaşanan ve geçmeyen öksürük ilk ve önemli bir belirtidir.
- Akşam saatlerinde öksürüğün çoğalması
- Oyun esnasında çabuk yorulma
- Göğüs bölgesinde yanma
- Hızlı nefes alıp-verme
- Nefes darlığı
Çocuğunuza astım krizi geldiğinde yapmanız gereken birkaç uygulama vardır. Çocuğunuza bronşları açan ve nefes alıp vermeyi kolaylaştıran şurup verilmelidir. 5 ile 15 dk. Arasında bekleyin. Eğer şikayetler bu süre zarfında azalmazsa acilen bir sağlık kurumuna gidiniz.
Çocuğunuzda aşırı hırıltılı nefes alıp verme varsa, sık sık öksürük, yürüme de zorlanma, konuşmada zorlanma, dudak ve tırnakların morarması astım atağının tehlikeli belirtileri arasındadır. 6 yaşından büyük çocuklarda solunum testleri yapılabilmektedir. Alerjik nezle gibi polen, ev tozu gibi nefes yoluyla oluşan alerjik hastalıklar 1-2 yaşından sonra yapılması daha uygundur. Alerjik hastalık olduğu düşünülen kişilere 2. Aydan itibaren alerji testi yapılabilir.