"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bahar Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavi Esnasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bahar aylarında meydana gelen bu alerji çeşidi kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Bundan dolayı bir hekime görünmeli ve gereken ilaç desteği alınmalıdır.

Bahar Alerjisi Nedir?

Alerji; vücudumuzun bağışıklık sisteminin kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği aşırı tepkidir. İlkbahar aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla bahar alerjileri insanlarda sıkça rastlanmaktadır.

Bahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Polenler mart ayında öncelikle ağaç polenleri olarak ortaya çıkmaktadır. Mayıs ve Haziran ayında çimen polenleri devam etmektedir. Temmuzdan ayından sonra ise yabani ot polenleri olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerin vücutları ise bu polenlere karşı alerji geliştirmekte olup bununla birlikte vücutları bazı belirtileri ortaya çıkarmaktadır.

Bahar alerjisi diğer adıyla polen alerjisi genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmakta olup, alerjinin gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi geçmesi gerekmektedir. 2 yaş altındaki çocuklarda bahar alerjisinin görülmesi düşüktür. Çocuklarda “çocuk alerji uzmanları” tarafından bazı testler yaptırılarak teşhis konulmaktadır. En önemlisi ciltten yapılan alerji testidir. Uzmanlar çocuklardaki belirtileri ve test sonucunu değerlendirerek teşhis koymaktadır.

Alerjisi olan çocukların genellikle burunları tıkalı olup, uykusuz kalmalarına sebep olduğu için gün boyu kendilerini yorgun hisseder. Bu da okul başarısını etkilemektedir. Yetişkinlerde de şikâyetleri olanlar ve polen alerjisinden şüphelenilenler de klinik, muayene ve alerji deri testleri ile tanı konulmaktadır.

Polen alerjisi belirtileri: burun akması, kaşınması, tıkanması, hapşırma, gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler gözlenir. Bazı hastalarda astım görülür. Polen alerjisi olan kişi kendisini yorgun ve halsiz hisseder, konsantre bozukluğu yaşayabilir.

Bahar Alerjisinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde bahar alerjisinin oluşan belirti ve bulgularını kontrol altına almak için etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Bir diğer tedavi yöntemi ise aşı tedavisidir (bağışıklık olarak da bilinen immunoterapi tedavisi). Bu yöntem günümüzde tek kürdür.

Yani hastanın duyarlı olduğu alerjenler gittikçe artan dozlarda enjekte edilerek ya da dil altına damla şeklinde verilerek bu tedavi uygulanmaktadır.Böylece vücudun o alerjene karşı duyarsızlaştırılması sağlanıp, alerjik olduğu maddelerle karşılaştığında tepkime oluşturması önlenir.

Başka bir yöntem ise; sadece mevsim öncesi uygulanan ve her yıl tekrarlanan (yedi hafta gibi kısa süreli uygulanan) aşı tedavisidir. Bu tedavi sayesinde hasta o bahar mevsimini rahat geçirmektedir.Ancak bu aşı her yıl mevsim başlamadan önce tekrarlanmalıdır. Tüm bunlara rağmen bahar alerjisinin tedavisi % 100 mümkün değildir. Ancak yukarıdaki yöntemlerle alerjik hastalıklar kontrol altına alınmaktadır.

Korunmak İçin Neler Yapmalı

  Eğer bahar alerjisine sahipseniz, alacağız basit önlemler ile alerjinin sebep olduğu rahatsızlıkları, hafif şekliyle atlatmanız mümkündür.

  • Bahar aylarında alerjenlerden uzak durmak için kapı ve pencereleri çok fazla açmamak ve ortamdaki havayı temizlemek için bir hava temizleyici kullanmak.
  • Polenlerin çok yüksek olduğu vakitlerde, açık ortamlarda bulunmamak. Polen zamanı açık havada spor yapmamak.
  • Mobilyaların tozlarını alırken nemli ve temiz bir bez kullanarak; yüzeylerde alerjenlerin yayılma ihtimali düşürmek.
  • Hapsolan polenleri, küfleri ve tozları toplaması sebebiyle haftada iki kez yaşam alanlarınızı elektrik süpürgesi ile temizlemek (elektrik süpürgesi olarak hepa filtre ile donatılmış süpürge seçmek önemlidir.)Temizlik esnasında maske kullanmak.
  • Dışarı çıkmadan önce saçları kurutmak. Çünkü ıslak saçlar polenleri toplayan bir etkiye sahiptir.
  • Çocukların sokaktan geldiği zaman giysilerini değiştirmek ya da bunu sağlamak. Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmamak.
  • Tatil için deniz kenarını veya yüksek dağları seçmek. Arabada giderken hava değişimi için klimadan yararlanmak.
  • Dışarıda gözlük ve şapka kullanmak ve gözlükleri her gün dezenfekte etmek. Saçlar tozu tuttuğu için, her akşam saçları yıkayıp duş almak.

Tedavi De Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bahar alerjisi olanlar yukarıdaki önlemlerin büyük çoğunluğuna uymalıdır. Şikâyetleri geçmediği takdirde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Doktor kontrolünde anti alerjik ilaçlarla hastalık kontrol altında tutulmalıdır. Eczanelerden rastgele alerji ilacı alınmamalıdır. Rasgele alınan ilaçlar kişinin sağlığını tehlikeye düşürebilir.

Çok az miktarlardan başlanarak aşı yapılabilir. Bu alerjenlere karşı vücudun duyarsız hale gelmesi sağlanır. Bu aşılama yaklaşık 4–5 yıl sürmektedir. Bu süre içinde kişi sabırlı olmakla beraber yine de korunmak için uyulması gereken maddelere dikkat ederek yaşamını sürdürmeye çalışılmalıdır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle