"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Rinit İçin Tedavi Yöntemleri ve En Etkili Çözümleri Nelerdir?

Alerji vücudun istemediği maddeye karşı bir tepki oluşturmasıdır. Vücut bu yabancı maddeyle savaşmak için antikorlar üretir. Vücut sürekli alerjen olan maddeye karşı reaksiyon gösterir. Alerjiye neden olabilecek polen, toz, tüy ve bazı ilaçlardır.

Alerjik Rinit İçin En Etkili Çözümler Nelerdir?

Alerjik rinit bahar aylarında çıkan polenler nedeniyle de olmaktadır ve sürekli hapşırma, öksürme, nefes tıkanıklığı alerjik rinit olduğunu göstermektedir. Rinit asıl olarak burun iltihabı anlamına gelmektedir. Alerjik rinit herkeste görülebilir ama küçük çocuklarda bağışıklık sistemi gelişmediği ve yetişkinlere göre daha güçsüz oldukları için daha sık görülmektedir ve rinit alerji tedavisi gereklidir. Alerjik rinit hastalığı genetikte olmaktadır.

Bağışıklık sistemi zamanla yabancı maddeye karşı duyarlılık ve alışkanlık kazanma özelliğine sahiptir bu yüzden bazı alerjik rahatsızlıklar çocukken görülür ilerleyen zamanlarda yetişkinlik döneminde görülmez. Zaman zaman hamilelikte alerjik rinit tedavisi ihtiyacı da olur ve bebeklerde alerjik rinit tedavisi de gerekebilir. Aileler için bu durum üzücü olsa da tedavisi basit olduğundan üzüntüye gerek yoktur.

Alerjik rinit halk arasında saman nezlesi ismi ile de anılmakta ve bilinmektedir.

Alerjik Rinit – Saman Nezlesi

Çocukluk döneminde oluşan alerjik bir hastalıktır ve alerji rinit tedavisi gereklidir, alerjik rinit aşı tedavisi ile de geçen bir rahatsızlıktır. Saman nezlesi genellikle bahar ve sonbahar mevsiminde tozun, polenin, rüzgarın olduğu zamanlarda görülür. Saman nezlesi görülen hastalar genellikle alerjik bir geçmişi vardır ve zaman zaman kalıtsal olmaktadır.

Saman nezlesinde oluşan alerjiye karşı sürekli hapşırma, burun akıntısı, gözlerde akıntı oluşur. Hastaların alerjik rinit tedavisinde alerji testiyle alerjinin sebebini saptaması ona göre davranmaması gerekir. Hastalıktan uzak kalmak için hastalar alerjenin baş gösterdiği mevsimde çeşitli koruyucu ve maskeler kullanmalı, yaşadıkları bölgeyi tozdan arındırmalıdır.

Alerjik bir bünyeye sahip insanlarda tam anlamıyla düzelme görülmez ama alerjinin etkisi azaltabilmek mümkündür. Alerjik rinit birçok insanda görülmektedir ve yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak, alerjik rinit nasıl tedavi edilir diye merak ediyorsanız, ender saraç alerjik rinit tedavisi ile kurtulmak isterseniz bu mümkün.

  • Tuzlu su: Tuzlu su çözümü gribal hastalıklarda da burun içerisindeki mukus tabakasının açılmasına ve burunun rahat nefes almasını sağlayacaktır. 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat ve 2 bardak ılık su karıştırılıp, burun temizlendiği takdirde hasta rahat nefes alıp verecektir.
  • Zencefil: Zencefil birçok hastalığa iyi geldiği gibi alerjik rinit için de iyi geldiği gözlemlenmiştir. Alerjik rinitin belirtilerinden olan burun akıntısı, öksürük için bir bardak suyun içinde bir kaşık zencefil, bal ve limonla birlikte kaynatılıp içildiği takdirde iyi gelecektir.
  • Sarımsak: Antihistaminik içeren sarımsak rinit tedavisinde kullanılmaktadır ve alerjik rinit bulunan hastalara iyi gelmektedir.

Alerjik Rinit İçin Tedavi Yöntemleri Sebep Olan Nedenler Nelerdir?

Vücudumuz herhangi bir yabancı maddeye bağışıklık kazanmak için önce o maddeye karşı bir koruma geliştirir ve bu her insanda farklı etki oluşturmaktadır. Kimi insanlar bu durumdan aşırı etkilenirken, kimi insanlar daha az etkilenmektedir. Alerjik olan insanlar vücuttaki istenmeyen maddeye karşı bir kimyasal üretir. Bu kimyasal salgıya histamin adı verilir.

Histamin mast hücreleri tarafından üretilir ve vücuda giren patojen maddelere karşı bir reaksiyon üretir. Aynı zamanda histamin enfeksiyonlarla da mücadele eder. Bağışıklığı düzenleyerek midenin görevini doğru bir şekilde getirmesini sağlar. Alerjik bir reaksiyon sırasında histamin etki göstererek şişme görülür ve hastada hapşırma, nefes tıkanıklığı, alerjik rinit oluşmasına neden olur.

Bu nedenle alerjik bünyeli hastalar histamin üreten besinleri çok tüketmemesi önerilmektedir.  Alerjik rinire özellikle ilkbahar dönemlerinde havada oluşan polenler ve ilkbaharda ağaçların tekrar çiçeklenmesiyle oluşan çiçek tozları neden olmaktadır.  Alerjik rinitin saptanmasında en önemli faktör belirtilerdir ve alerjik rinit tedavi yöntemleri ile kolayca tedavi edilebilir. Alerjik rinitin tedavisi ile gözlem altına alındığında hasta belirtilerin ne kadar süredir devam ettiği ve nasıl belirtiler oluşturduğu dinlenir.

Hastaya ilk etapta alerji testi yapılır bazı alerji testlerinin sonucu alerji olamadığını gösterse de bu kesin bir cevap olmayabilir. Kişiye geniş kapsamlı bir alerji testi yapılması ve doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle