"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

Alerjik reaksiyonlar insanı yoran bir durumdur. Çünkü bir ortama girdiğinizde, aniden gözünüzden yaş akabilir veya burnunuz kaşınabilir. Alerjenler, küf, hayvan tüyleri, toz ve polen içerebilmektedir. Bu gibi durumlarda ilk olarak hemen uzman tarafından kontrole gitmek daha uygun olmaktadır.

Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit, havadaki polenlere karşı vücudun aşırı bir tepki vererek alerjik reaksiyona yol açması durumuna denir. Diğer isimleri; saman nezlesi, burun alerjisi, mevsimsel alerji, mevsimsel alerjik rinit vs. Alerjik rinit için , ‘burunda meydana gelen iltihaplanma durumu’ diyebiliriz.

Alerjenler, küf, hayvan tüyleri, toz ve polen içerebilir. Alerjik rinit belirtileri, burun tıkanıklığı, kızarmış gözler, burun akması, burun tıkanıklığı gibi nedenler. Genel olarak uykusuzluğa, halsizliğe ve yorgunluğa neden olabilmektedir.

Geçici rinit atakları genellikle solunum yolları enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Bazı ilaçların kullanımı da alerjik rinit oluşumuna neden olabilir. O yüzden kullanılan ilaçların prospektüslerini okumak ta fayda vardır. Eğer sinüzit rahatsızlığınız varsa, alerjik rinite yakalanma olasılığınız yüksektir.Çünkü bunlar birbirine bağlıdır ve sinüzit bu durumu bloke eder. Saman nezlesi her yaşta bulunan insanı etkileyebilir. Özellikle ailesinde astım olan kişiler çok dikkatli olmalılar.

Çocuklarda Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjik rinit belirtileri herkeste aynı olmayabilir. Bu yüzden araştırma yapmakta fayda vardır. Bu hastalık da her yaşta başlayabilir. İlk olarak çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülebilir. Belirtiler genellikle 40-50 yaşlarındaki bireylerde daha şiddetli görülür. Semptomlar ömür boyu aynı kalmaz, değişiklik gösterebilir. Hastalığı atak olmadığı zamanda da yaşayabilirler. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?

  • Sinüslerde ağrı ve şişkinlik,
  • Göz altlarının şişmesi ve farklı bir renge bürünmesi,
  • Hırıltılı solunum, öksürük, dayanılmaz baş ağrısı şikayetleri,
  • Koku ve tat duygularında azalma,

Belirtilerin hangi mevsimde ortaya çıktığını anlamak için, teşhis önemlidir. Alerjik tanısı, lgE testi ile anlaşılabilir. Tedavide hastanın burun mukozası incelenir. Alerjisini net olarak tespit edebilmek için, alerji testleri uygulanabilir.

Burun içinde ödem, et ve büyüme görülebilir. Ayrıca burun akıntısı ve farenjit görülebilir. Testlerin sonuçları negatif çıksa bile, diğer yöntemlerle de alerjinin olup olmadığı tespit edilebilir.

Geçici rinit atakları genellikle solunum yolları enfeksiyonundan kaynaklanabilir.

Alerjik Rinit de Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Alerjik rinitin belirtileri, hemen anlaşılmaz. Bunun için zaman ve doğru teşhis önemlidir. Alerjik rinit nezle ile karışabilir. Alerjik rinit daha uzun sürer, nezle ise üç beş günde geçer. Vücut ağrınız var ise, ateşiniz çıkmış ise nezle oldunuz anlamına gelir.

Alerjik Rinit Tedavisi :

  • Alerjen uyaranlar ile temas halinin sona erdirilmesi,
  • İlaç tedavisi,
  • Fototerapi,
  • Aşı tedavisi

Evinizde hayvan beslemekten ve bitki yetiştirmekten uzak durmalısınız. Oda havanızın temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Genel sağlık kurallarına uymalı ve hekiminizin önerdiği ilaçları talimatlarına uyarak kullanmalısınız. Evinizde kalorifer bağlantısı bulunuyorsa, özellikle yattığınız odalarda hava nemlendirici cihazlarını kullanmalısınız.

Sağlığınız her şeyden önemlidir. Bu nedenle uzman kontrolü sonrasında verilecek ilaç ve tedavi yöntemlerini eksiksiz uygulamanız gerekmektedir. Kısa süre kullanılan ve daha sonra bırakılan ilaçlarınızı özenle kullanmazsanız hastalıktan kurtulmanız mümkün olmayacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle