"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Nezle Belirtileri ve Alerjik Nezle Nedenleri Nedir

Alerjik nezle, saman nezlesi ya da alerjik rinit olarak da bilinen durum, burun içi mukozasının mevsimsel sebepler ya da farklı faktörler ile iltihaplanmasıdır. Bebeklerde sık rastlanan bir durumdur.

Alerjik Nezle Belirtileri Yetişkinlerde ve Çocuklarda Nedir?

Bebeklerde ve çocuklarda, burun tıkanıklığı, horlama, geceleri rahat uyuyamama, gündüz uykusuzluktan dolayı huzursuzluk gibi belirtiler gösterir. Belirtileri arasında  olan uykusuzluk, çocuklarda dikkatsizliği doğurur. Okul çağı çocukları için başarısızlığa neden olur. Alerjik nezle belirtilerinden burun tıkanıklığı uzun süre devam ederse, kas ve iskelete sisteminde ciddi değişiklere sebep olur. Bu durum bazı hastalıklara da neden olmaktadır.

Bebeklerde görülen ve çocukluk çağına kadar devam ettiği takdirde, sinüzit, orta kulakta iltihaplı veya iltihapsız sıvı birikimine neden olur.

Alerjik Nezle Neden Olur?

Mevsim değişikliklerinde görülen polen, değişik mantar türleri gibi faktörler, bağışıklık sistemi tarafından zararlı sayılıp alerjik reaksiyon göstermeye başlar. Bu durumda alerjik nezle belirtileri olan burun akıntısı, kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkar. Evde beslenen, kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar alerjik nezle belirtileri açısından tetikleyicidir.

Yetişkinler için alerjik nezle belirtileri nelerdir dediğimizde, bu durumu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gözlerde ve burunda akıntı,
  • Göz, burun ve damak içlerinde kaşıntı,
  • Hapşırık, öksürük, boğazda yanma hissi,
  • Yorgunluk, uykusuzluk, algı kapanıklığı,
  • Tat ve koku hissinde azalma
  • Hırıltılı solunum ve baş ağrısı.

Alerjik Nezle Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik nezlenin ilaçlarla tedavisi mümkündür. Nezle belirtilerine yönelik tedavi, hekim tarafından önerilir. Fakat alerjik nezle bu tedaviyle tamamen iyileşmez. Tedavi, sadece hasta sağlığı açısından, belirtileri ortadan kaldırmaya ve konforlu bir yaşam sürmeye yöneliktir. Alerjik nezle için kullanılan ilaçların, bu durum ile karşılaşmadan önce kullanımına başlanması daha etkilidir.

Daha çok hapşırık, kaşıntı ve öksürüğü rahatlatmaya neden olan bir tedavi uygulanır. Alerjik nezle tedavisi için kullanılan ilaçlar, aşırı uyku, halsizlik, ağız kuruluğu ve çarpıntıya neden olabilir. Şikayetler gerekli müdahaleler ile giderilmezse, belirtileri daha da şiddetlendirebilir. Bu yüzden, alerjik nezle belirtileri görüldüğünde, tanı ve tedavi için hemen bir hekime başvurulmalıdır. Neden olan faktörler ortadan kaldırılmalı, bunlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Belirtileri Ve Şikayetleri İlaç Tedavisiyle Azaltılamayan Hastalarda Kullanılan Yöntemler

  • UV ışınlarına maruz kalamayan hastalar,
  • Burun içi polipi bulunan hastalar,
  • 14 yaşın altındaki çocuklar,
  • Herhangi bir enfeksiyonu olan hastalar, alerjik nezle tedavisinde bu yöntemi kullanamazlar.

Alerjik nezle tedavisinde, bazı durumlarda aşılama yöntemi de kullanılmaktadır. Aşı tedavisinde alerjik madde önce vücuda en düşük dozda verilmeye başlanır. Tedavide doz, gittikçe arttırılarak, vücudun bu maddeye alışmasına neden olunur.

Fakat kesin çözüm olmamakla birlikte, alerjik nezle yaratan madde yıllarca vücuda verilmek zorunda kalınabilir. İlerleyen durumlara cerrahi müdahale gerekliliğine neden olabilir. Alerjik duruma bağlı burunda et büyümesi ya da kronik hale gelen sinüzitte cerrahi müdahale şarttır. Bu durumda nezle belirtileri değil, yarattığı durum ortadan kaldırılmış olur.

Alerjik nezle tedavisinde uygulanan bir başka yöntem, rhinolight yöntemidir. Burun içi fototerapi yöntemiyle belirtileri azaltmaya yönelik bir cihazdır. Alerjik nezle şikayeti olan hastaya hekim tarafından 2 dakikalık zaman süreleriyle soğuk ışık vererek tedavi etmektedir. Belirtileri yüksek oranda azalttığı görülmüştür. Bu yüzden, alerjik nezle tedavi yöntemleri arasında en etkili sonuçlar yaratmaktadır

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle