"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Nezle Nedir, Nezleye Karşı Hangi İlaçlar Kullanılır?

Alerjik nezle; toz, polen, kedi ve köpek tüyü, akarlar gibi alerjen etkili maddelerin, burun mukozasına yapışarak iltihaplanmasına yol açan bir hastalıktır. Alerjik nezle, hapşırık, burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler gösterir.

Alerjik Nezle Nedir, Tanısı Nasıl ve Neye Göre Konulur?

Özellikle bahar aylarında daha çok karşılaşılan alerjik durumlar, alerjik nezle ve geniz akıntısı gibi durumları beraberinde getirmektedir. Alerjik nezle, bahar aylarında korunması güç bir hastalıktır. Ev ortamında gerekli koşullar sağlanabilse de, dışarı çıkıldığında bu durumdan korunmak pek mümkün değildir. Bu durumda, hekimin önerdiği alerjik nezle ilaçları kullanılarak, hastalık kontrol altında tutulabilir.

Alerjik nezle tanısı koymadan önce belli başlı testlerin yapılması gerekmektedir. Alerjik nezle çeşitleri arasında sıkça karşılaşılan alerjilerden biri bahar alerjisi diğeri ise göz nezlesidir. Göz nezlesi, gözün konjunktiva bölümünün iltihaplanması durumudur.

Alerji, genellikle 10 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve bilinen bir tedavisi yoktur. Kendiliğinden geçmeyen, ağır durumlara yol açan göz nezlesi çeşitleri de vardır. Bu gibi durumlarda, piyasada bilinen alerjik nezle ilaç isimleri, hekim önerisi dahilinde kullanılabilir. Hafif geçirilen alerjik nezle için, doğal yöntemler rahatlatıcı olacaktır.

Doğal Yöntemler Arasında En Faydalı Olanları Nelerdir?

  • Bal; önemli ve etkili bir antibiyotik etkiye sahiptir. Ballı süt karışımı, göz kapaklarının üzerine pamuk yardımıyla sürülerek uygulanabilir. Günde 4-5 kez uygulamak faydalı olacaktır.
  • Patates; çiğ olarak kesilip göz kapaklarının üzerine uygulandığında, var olan ödemin atılmasına yardımcı olacaktır.
  • Altınmühür; bir bardak suya 2 çay kaşığı olarak karıştırılıp kaynatıldığında, alerjik nezle tedavisinde göz damlası olarak kullanılabilir. Kaynatılıp soğutulduktan sonra göze 1-2 damla damlatılmalıdır. Eski çağlarda kullanılan, etkili bir bakteri öldürücü özelliğe sahiptir.
  • Yeşil çay; sallama poşetler içerisinde, kullanım sonrası soğuk-ılık hale gelen paketler, göz kapaklarına uygulandığında, her türlü enfeksiyonu tedavi edici özelliğine sahiptir. Aynı işlemi siyah çayda da uygulayabilirsiniz.

Nezle İlaç İsimleri Nelerdir?

Piyasada en çok bilinen alerjik nezle ilaç isimleri şunlardır:

  • Loratadin,
  • Setirizin
  • Feksofenadin hidroklorür,
  • Budesonid,
  • Mometazon furoat,
  • Psödoefedrin.

Alerjik Nezle Tedavisinde İlaçların Önemi

Bebeklerde alerjik nezle, daha çok ev akarlarına karşı görülmektedir. Böyle bir durumda, evdeki tüm halılar kaldırılmalı, bebeğin en ufak bir alerji nedenine maruz kalması önlenmelidir. Alerjik nezle tedavisinde, hekim önerisiyle başlanan dil altı damla tedavisi uygulanmalıdır. 

Alerjik nezle, bebeklerde ciddi burun tıkanıklığına neden olacağı için, düzenli olarak burun bakımı yapılmalı, bebeğin rahat nefes alabilmesi sağlanmalıdır.

Bebeklerde karşılaşılan alerjik nezle, kulakta sıvı toplanmasına yol açacağı için, duyma kaybına neden olabilir. Burun akıntısı, alerjik nezle belirtileri arasında en bilinenidir. Kendiliğinden geçen alerjik nezle durumlarında, burun akıntısı en fazla 10-15 gün arasında sürer. 

Alerjik nezle tedavi edilmezse, bronşite çevirebilir. Gelişen bronşit, şiddetli öksürüğe yol açar ve hırıltıyla birlikte şiddetini arttırır.  Bu durumun yaşanmaması için, alerjik nezle belirtileri görüldüğünde en kısa zamanda bir hekime başvurulmalıdır.

Alerjik nezle medikal yollarla tedavi edilebildiği gibi, doğal yöntemlerle de tedaviye yardımcı olunabilir. İbrahim Saraçoğlu alerjik nezle kürü, üzerlik tohumundan oluşmaktadır. 3 yemek kaşığı üzerlik tohumu, kaynayan suya atılmalı ve çıkan buhar alerjik nezle hastalığı bulunan kişi tarafından solunum yollarına nefes şeklinde alınmalıdır.  Haftada 3-4 kez kürün yapılması uygundur.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle