Alerjik Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Çözümleri ve Tedavi Yöntemleri
Alerjik burun akıntısından kurtulmak için tozlu ortamlardan uzak durmak gerekir. Ayrıca doktorunuzun verdiği tüm ilaçlar da düzenli olarak kullanılmalıdır. Krem ve sprey de iyileşmenizde oldukça etkili olacaktır. Bitkisel kürleri de deneyebilirsiniz.
İçindekiler
Alerjik Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Vücuda giren ya da temas eden yabancı kimyasal maddeler sonucunda, vücudun yabancı maddeyi zararlı görmesi sonucunda verdiği tepki, alerji olarak tanımlanmaktadır. Vücudun zayıf düştüğü dönemlerde, bağışıklık sistemi zayıflayarak, vücutta kendisini alerjik reaksiyon olarak gösterir.
Alerji bütün organları etkiler, fakat en fazla etkilenen organ burundur. Alerji genetik olabildiği gibi, her yaşta da görülebilen bir hastalıktır. Alerjinin genetik geçmişinin yanı sıra, sonradan çevreden etkilenme ile de oluşabilir. Bunun en belirgin örneği, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan alerji durumundan bahsetmek mümkündür.
Alerji vücuda girdiği anda hafif belirtilerle etkisini gösterdiği gibi, 15 dakika içinde en yoğun seviyeye ulaşarak, vücuda etki eder. Alerji yapan nedenler konusunda kesin bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Yediğimiz gıdalardan, tozlardan, polenler ve ev hayvanları gibi nedenlerden ötürü vücut alerjik reaksiyon gösterebilir.
Bu durumlarda yapılacak tek şey, alerjiye neden olan kimyasalı deneyerek bulmaktır. Özellikle evde kullanılan deterjanlar normalde alerji yapmazken, bazı durumlarda alerjik reaksiyon gösterebilir. Bunu deneyerek ve dikkat ederek anlamak mümkündür. Vücut savunmasız düştüğü durumda, mikrop ve yabancı maddelerin vücuda girişi kolaylaşmaktadır.
Bunu önlemek için, bağışıklık sistemine dikkat etmeli ve sağlığa zarar veren durumlardan uzak durulmalıdır. Alerji belirtisi yaşayan kişiler öncelikle, alerjiye neden olma ihtimali olan gıda ya da tozlardan uzak durarak önlem almalıdır.
Alerjik Burun Akıntısı Çözüm Yolları Nelerdir
Çoğu kişi, alerjiyi farklı şekillerde yaşar. Gıda alerjisi, toz ve polen alerjisi genellikle yaşadığımız alerji çeşitleri arasında yer almaktadır. Özellikle, mevsim geçişlerinde, bahar alerjisi olarak tanımladığımız dönemlerde, çoğu kişi alerjik reaksiyonlara maruz kalmaktadır. Bütün organlarımız olumsuz etkilenirken, en fazla burun organı etkilenmektedir.
Alerji vücuda girer girmez hemen etki göstermez, 15 20 dakika gibi bir sürede etkisi oluşur. Burunda kaşıntı, tıkanıklık ve hapşırma sonucu, burun akıntısı oluşur. Akıntı sonucu tahriş olan burunda kızarıklık ve yanma etkileri görülür. Bazen bu durum saman nezlesi ile karıştırılabilmektedir. Sürekli alerji olan kişilerde, burunda et büyümesi, sinüzit ve astım hastalıklarına kadar, birçok reaksiyonlar görülmektedir.
Alerjinin nedenin tam olarak belirlenememesi, alerjinin tedavisi konusunda sorun teşkil etmektedir. Bu konuda yapılabilecek tek şey, alerjiye neden olan şeyden uzak durmaktır. Eğer toz ve polen gibi mevsim geçişinde oluşan bir alerjik durum yaşanıyorsa, öncelikle kulak, burun ve boğaz gibi organları etkileyecektir. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı yapan bu alerji için, doktor tavsiyesinde burun spreyi kullanmaları önerilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Alerjik nezle sonucu, alerjik burun akıntısı oluşur. Bu durumlardan kurtulmak için ilaç tedavisi aşı tedavisi ve Rhinolight gibi tedavi yöntemleri ile hastalar sağlığına kavuşabilmektedirler. Alerjik hastalar kendileri aldıkları bazı önlemlerle, hastalıktan uzak durabilirler;
- Tozlu ortamlardan uzak durarak
- Alerjiye neden olan mevsim geçişleri dönemlerinde, kapı ve pencereleri kapalı tutmak. Eğer dışarıya çıkma zorunda kaldıysanız, eve geldikten sonra bütün kıyafetlerinizi yıkayıp, ılık bir duş almalısınız.
- Ev içerisinde, bitki ve hayvan bulundurmamaya dikkat edilmeli
- Tüylü oyuncaklar ve tüylü halı gibi eşyaları evde fazla bulundurmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Tüm bu önlemler, alerjik reaksiyonun başlamasına neden olacak durumlara göre, dikkat edilerek ve uzak durularak atlatılabilmektedir. Antihistaminikler özellikle bu gibi alerji durumlarında çok etkili bir ilaç olarak önerilmektedir. Burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve burun akıntısı tedavisinde çok faydası olduğu görülmüştür. Fakat uzun süreli kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Aşı tedavisi çok fazla tercih edilmemektedir. Hastalığı hafif atlatan kişilerde krem, ilaç ve sprey tedavisi uygulanmaktadır. Astım, bronşit gibi ağır seyreden hastalar doktor kontrolünde daha dikkatli tedavi olmaları gerekmektedir. Özellikle, Rhinolight tedavisi, uzun dönemli ilaç kullanamayan kişilerde kullanılmaktadır. Burunda anatomik bozukluğa sahip hastalarda Rhinolight tedavisi uygulanmamaktadır. Alerjiye bağlı olarak, burunda et büyümesi oluşumu sonucu, ameliyat gerekebilir.