"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Şişmesi Nedenleri, Tedavi Yöntemleri ve Aşamaları

Dudak şişmesi, dudakta iltihap oluştuğunda veya dudak dokusunda sıvı biriktiği zaman meydan gelmektedir. Yaralamalar, enfeksiyonlar ve alerjik problemler dudak şişmesinin sebeplerinin en önemlileridir.

Dudak Şişmesi Nedenleri

Dudak şişmesinin birçok sebebi bulunmaktadır ve bunlardan biri dudağın yaralanmasıdır. Herhangi bir şekilde yaralanma sonucu dudakta şişme oluşabilir. Alerjiler de dudak şişmesine neden olabilir. Bazı kişilerin kimyasal maddelere alerjisi olabilir. Bunlarla dudağının teması sonucunda şişme oluşabilir.

Alerji çeşitleri içerisinde dudak şişmesi de bulunmaktadır. Doğal kauçuk olan latekse alerjisi olan kişilerde ciltlerinde şişmeler ya da kaşıntılar gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Lateks kullanılan yataklarda uyuyan kişilerin dudakları yatağa temas ettiği için alerji dudak şişmesi olabilir. Penisilin alerjisi, gıda alerjisi (Yumurta, balık, laktoz, fıstık, soya, zeytin veya süt), polen alerjisi olanlarda da dudak şişmeleri görülebilir.

Dudak nemlendiricisi, dudak merhemi, ruj gibi kozmetik ürünlere karşı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Güneş yanığı ya da dudak çatlaması dudak şişmesine neden olur. Özellikle B vitamin eksikliğinden dudaklarınızın köşeleri şişebilir.

Dudak şişmesi sebeplerinden bir diğeri dudağın üstünde veya kenarlarında çıkan uçuklardır. Bunlara uçuk virüsleri yani herpes simplex adı verilen virüsler sebep olur. Mantar, virüs veya bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyonlar da diğer sebepleridir.

Doğal kauçuk olan latekse alerjisi olan kişilerde ciltlerinde şişmeler ya da kaşıntılar gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.

Dudak Şişmesi Tedavi Yöntemleri Ve Aşamaları

Alerjik dudak şişmesi nasıl geçer? Alerjik dudak şişmesi tedavisi nasıl olur? Tedaviye başlamadan önce dudak şişmesinin nedenini tespit etmek gerekmektedir. Çünkü her nedenin farklı çözümleri bulunmaktadır. Bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşan dudak şişmesinde antibiyotikler kullanılırken, vitamin eksikliği sonucunda oluşan şişmelerde dengeli beslenmek gerekir. Tedavi yöntemleri ve aşamaları:

  • Soğuk Kompres ile tedavisi: Şişen dudağa ince bir havluya sarılmış buz küplerinin ya da soğuk bir kaşığın koyularak soğuk uygulama yapabilirsiniz. 10 dakika mola verip tekrar sonra yapabilirsiniz.
  • Sıcak Kompres ile tedavisi: Bezi sıcak suya batırıp, 10 dakika uygulayabilirsiniz. Bez soğuduğunda ara verip tekrar uygulamayı yapabilirsiniz.
  • Aloe Vera ile tedavisi: Günde 2-3 kez Aloe vera jeli ile masaj yaparsanız dudak şişliği geçer.
  • Zerdeçal: Zerdeçal tozu iltihaplarla savaşma konusunda çok faydalı bir bitkidir. Bir çay kaşığı zerdeçal ile soğuk su karışımını pamuk yardımı ile şişen bölgeye uygulayabilirsiniz. Uygulama sonrası kurumasını bekleyiniz ve soğuk suyla ilgili kısmı yıkayınız.
  • Tuz: Bir kesik sebebiyle oluşan dudak şişmesi için; bir yemek kaşığı tuzu biraz ılık bir suda çözüp, pamuk yardımı ile uygulama yapabilirsiniz.

Tedavi Ve İlaçlar Nelerdir?

Dudak şişmesinde; Antihistamin ilaçlar, Anti-iltihap ilaçlar (kortikosteroidler), Adrenalin iğneleri kullanılabilir. Bu ilaçlar şişmeye neden olan durumlar baz alınarak seçilir. Bu ilaçların kullanılması sonucu dudak şişliğiniz geçer.

Dudak şişmesine ilaveten nefes almakta zorluk çekiliyorsa, derhal bir doktora başvurulmalıdır. Alerjik problemler ve diğer nedenler sonucu oluşan dudak şişliğinin tedavisinde hassas davranmanız da dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biridir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle