"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Burun Tıkanıklığı Nedir? Belirtileri, Sebepleri ve Çözüm Yolları

Alerjik burun tıkanıklığı birçok nedene bağlı olabilir. Tıkanıklığın neden kaynaklığı bulunur ise tedaviye daha profesyonel olarak başlanabilir. Ayrıca evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar çözüm olmaz ise uzman bir hekimden destek alınabilir.

Alerjik Burun Tıkanıklığı Nedir?

Havaların ısınması ve bahar aylarına girmemizle beraber on milyonlarca insanın alerjik burun tıkanıklığı tarzında sorunları başlar. Burunda başlayan akıntı ve kaşıntı bu şikayetlerin başlangıcı sayılabilir. Devamında ise tüm yüzde şişkinlik, morarma ve burundaki koku alma ve dildeki tat alma mekanizmasında azalmalar meydana gelebilir.

Toplum içinde bu hastalığa “saman nezlesi” dense de bilimsel olarak doktor dilinde ki adı “alerjik nezle” dir. Bahsi geçen bu sağlık sorununun bildiğimiz nezleden farkı ise hastanın ateşlenmemesi ve normalde süren hastalık süresinden daha uzun süre devam ediyor olmasıdır. Alerjik olarak devam etmekte olan bu hastalıkta bir iltihap olması genellikle söz konusu değildir.

Bedenimizin bahar aylarında etrafta oldukça çok olan polenlere yani çiçek tozlarına, küf mantarı denilen mantar çeşidine ve de hayvanların dökmüş olduğu kıl ve tüylerle savaşırken verdiği bir tepkimedir. Söz konusu polenler baharın gelmesiyle çoğaldığı için o dönem bu hastalığın çoğalmasının sebebidir.

Hastalığın durumu ve şiddeti insandan insana farklı olup kişinin alerjenlere verdiği tepkimeye, hastalığa sebep olan alerjenlerin miktarına ve kişinin bu alerjenlere maruz kalma süresi gibi birden çok duruma endekslidir. Burundaki tıkanıklığın geçmemesi sinüzite, orta kulak iltihabına ve bunlar gibi solunum yoluna bağlı olan hastalıklara zemin yaratabilir.

Alerjik Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir

Özellikle bahar aylarında çok sık polenlere rastlanıldığı için uçan polenlere yakalanmamak için rüzgarlı zamanlarda kapı ve pencereleri kapatmakta fayda var. Bununla birlikte yine rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçınmalı çıkılması durumunda tozlardan korunmak için maske takmak bir yöntem olabilir. Yıkanan çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı çünkü bu çiçek tozu dediğimiz polenler çamaşırlarınıza yapışabilir.

Ev, ofis ve araçlarınızda klima kullanıyorsanız bu klimaların içinde bulunan fitrelerin bakımı yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Hastalığınız eğer şiddetli bir durumda ise bu durumda en yakın sağlık kuruluşunda hekimler tarafında muayene olmalı ve alerji için haplar ve burundaki şikayetleriniz için burun açıcılar kullanabilirsiniz.

Son dönemlerde güçlü bir tedavi yöntemi olarak “burun yıkama solüsyonları” kullanılmaktadır. Bu solüsyonları evinizde kolayca hazırlayabilir ya da eczanelerden hazır olarak satın alabilirsiniz. Kullanacağınız bu solüsyon burnunuzda ki salgılanan salgıların ve alerjenlerin direkt olarak atılmasını sağlıyor ve rahatlama hissine kavuşabiliyorsunuz.

Bunun dışında doktorlar tarafından aşı tedavisi de uygulanmaktadır. Hastaların aşı zamanlarına gereken özeni göstermesi durumunda bu uygulama da oldukça başarılı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Burun içindeki etin büyümesi ve poliplerin ortaya çıkmış olması ve tedavilere cevap vermeyen sinüzitlere cerrahi tedavi yani ameliyat gerekebilir. Bu müdahalelerin sonunda burundaki tıkanıklık ve hasta olan kişinin yaşadığı şikayetlerde azalmalar görülür.

Tuzlu Su Tedavisi

2 bardak ılık su içerisine bir çay kaşığı tuz ve de bir yemek kaşığı soda ekleyerek karıştırın. Karışımı bir burun deliğinizden sıkarak diğerinden akmasını sağlayın ve bu esnada kendinizi çok zorlamayacak biçimde sümkürmeye çalışın. Ardından aynı işlemi diğer burun deliğiniz için gerçekleştirin. Bu tedaviyi şikayetlerinizde azalma görene kadar gün içerisinde sık sık tekrarlayın.

Evde Hazırlayabileceğiniz Zerdeçal Tedavisi

6 yemek kaşığı dolusu zerdeçal bitkisi tozunu yine 6 yemek kaşığı bal ile yeteri kadar karıştırın ve şikayetiniz süresince sabah ve akşam günde 2 kez hazırladığınız bu karışımı 1 er tatlı kaşığı yiyin. Bir diğer çözüm olarak her gün bir bardak süte zerdeçal ekleyerek içebilirsiniz.

Evde Hazırlayabileceğiniz Sarımsak Tedavisi

Alerjik burun akıntısı şikayetinden kurtulmak için günde 2-3 tane sarımsağı çiğ olarak yemelisiniz. Bununla birlikte yemelerinize sarımsak ekleyebilirsiniz.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle