"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Burun Akıntısı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Burun içerisinde yer alan mukozonun alerjik durumlara bağlı olarak istem dışı dışarı akmasına alerjik burun akıntısı nedir. Bu rahatsızlıktan kurtulmak için alerjiye neden olan etken maddeden veya ortamdan uzak durulması gerekir.

Alerjik Burun Akıntısı Nedir?

Alerjik burun akıntısı tıp dilinde rinit, halk arasında da saman nezlesi olarak bilinen, burnumuzun içerisindeki mukozanın alerjik birçok nedene bağlı olarak iltihaplanmasına verilen isimdir.

Alerjik Rinit Belirtileri

Soğuk algınlığı ile baş gösteren alerjik burun akıntısı aynı zamanda sinüslerde baskı gözlerin kaşınması ve hapşırma gibi belirtiler vermektedir. Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklardan farkı bir virüs etkeninin olmamasıdır. Bağışıklık sistemi; hayvanlardan etrafa yayılan tüyler, polenler ve tozlardan etkilenmektedir.

Bu etkilenme sonucunda da vücudumuzun verdiği tepki sonucu alerjik rinit oluşmaktadır. İnsanları perişan bir hale sokmakta ve iş okul gibi faaliyetleri yürütmeye bile engel olabilmektedir. Sonuç olarak da okul ve işteki performansı olumsuz etkileyebilmektedir. Belirtilerini maddeler halinde sıralayacak olursak;

1- Gözlerin kaşınması ve sulanması

2- Burun akıntısı ve burun tıkanması

3- Öksürük

4- Hapşırma

5- Boğazda ve burun kaşıntısı

6- Yüzde ağrı

7- Sinüslerde baskı

8- Koku ve tat almada azalma olarak sayabiliriz.

Bazen bu belirtilere nadir de olsa; göz altlarında şişme, özellikle çocuklarda sık sık burnunu kaşıma ve ellerini burnuna sürtme , yorgunluk algılama güçlüğü, hırıltılı solunum ve baş ağrısı da eşlik edebilir.

Alerjik Burun Akıntısı Nedenleri

Alerjik rinit duyarsızlaştırma olayı sonucunda aslında vücudumuz için zararsız olan maddelerin vücut tarafından zararlı olarak algılanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de özellikle hassas olan kişilerde alerjik rinit etkenlerinin yanı sıra birçok maddeye karşı da alerjisi oluşmaktadır. alerjik burun akıntısı sadece kış mevsiminde gerçekleşebildiği gibi bazı insanlar da sürekli de oluşabilmektedir.

Alerjik rinit in baş düşmanı özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenlerdir. Polenler, bahar aylarında ağaçların yeşermesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de özellikle bu aylarda daha çok dikkat etmek gerekir. Yani mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamakta fayda vardır. aynı zamanda yaz ayların başlangıcında ortaya çıkan çimenlerden çıkan polenler ve özellikle de Ilık havalarda meydana gelen küflerdir.

Tüm yıl boyunca bile devam edebilen alerjik burun akıntısı çoğunlukla evlerde bulunan hamam böcekleri ve ev tozu yüzünden de olabilmektedir. Bunun yanında evde beslenen kedi köpek kuş gibi hayvanların bulunması sonucunda tüm yıl boyunca bu hastalık insanların peşini bırakmaz. Evlerde bulunan küf de bunlara eşlik eder.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerjik burun akıntısı İbrahim Saraçoğlu tarafından da işlenmiş bir konudur. Bu hastalık için de hazırladığı kürler oldukça faydalı olmuştur. Bu kürlerin insanlar tarafından denendiği ve olumlu sonuçlar alındığı da bilinmektedir. Birçok hastalıkta lavanta bitkisi ne önem veren İbrahim Saraçoğlu alerjik burun akıntısı için ne iyi gelir sorusuna kısa ve öz olarak lavanta cevabını vermektedir.

Bunun yanında alerjik rinit ile nezle arasındaki farkı da ayırt etmek gerekir. Alerjik burun akıntısında ateş olmazken sadece sıvı bir burun akıntısı görülür. nezlede ise koyu renkli bir sarı renkte burun akıntısı ve ateş görülebilmektedir. Ayrıca genel olarak vücutta ağrılar bulunmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinden de bahsedecek olursak bunlar;

1- Alerjiye neden olan maddeler ile temasını kesilmesi

2- İlaç tedavisi yöntemi

3- Aşı ile tedavi

4- Cerrahi yöntemle tedavi

5- Fototerapi yöntemi

Alerjik rinit alerjen maddeye karşı temas anında ortaya çıkmakta iken nezlede ise bu durum virüsle temas sonucunda ve aynı zamanda birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Alerjik rinit sadece maddeye karşı bir temas halinde olunduğu sürece devam ederken, nezle ise birkaç gün içerisinde sonlanır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle