Alerjik Burun Tıkanıklığın Tedavisi ve Bitkisel Çözümü
Normal olarak soluk alıp verme burundan yapılır. Bazı durumlarda burun yeterli olmayabilir. Bu durumlarda ağızda solunuma katılabilir. Burun tıkanıklığı bebeklerde dahil pek çok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyen burun tıkanıklığı bu anlamda en kısa zamanda tedavi edilmelidir.
İçindekiler
Burun Tıkanıklığının Sebepleri ve Burun Alerjisinin Nedenleri?
Burun tıkanıklığı genellikle yetişkinlerde görülür, ancak bebeklerde de görülen bir sorundur. Kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyen burun tıkanıklığı bu anlamda en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Bunun için uzman kontrolü de şarttır.
- Enfeksiyonlar: Her insan yılda genelde iki veya üç kere grip olur; çocuklarda ve bebeklerde bu oran daha fazladır, yaşın ilerlemesiyle, vücudun kendini koruması geliştikçe bu durum azalır. Virüs, mikrop veya bakteri burun içine yerleşince, burundaki dokuda şişlik olur, bu da burunda tıkanıklık yaşanmasına sebebiyet verir.
- Alerji: Vücudun yabancı cisimler karşısında normal oranla fazla reaksiyon göstermesidir. Hasta alerjik olduğu maddeyle karşılaşınca burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık, burun kaşıntısı gibi birçok sorun yaşamaktadır. Bu anlamda alerjik maddeler, havada bulunan maddelerden, yiyeceklere kadar her şeyde olabilirler.
Alerjik Burun Tıkanıklığının Tedavisi ve Yan Etkileri
İlk olarak Alerji yapan maddeden kaçınma tedavinin önemli bir parçasıdır. Diğer yöntem İlaç Tedavisidir. Doktorların en çok önerdiği ilaçlar; antihistaminik ilaçlar, buruna sıkılan sprey şeklindeki ilaçlardır. Bilinen alerjik maddeyle karşılaşmadan 2 -5 saat kadar önce verilmeleriyle etki görülür. Burna sıkılan kortizonlu spreyler alerjik burun tıkanıklığı tedavisinde en etkili ilaçlardandır.
Burundaki hapşırık, akıntı ve tıkanıklığı giderir. Yan etkileri: Baş ağrısı ve burun kanamalarına neden olmakta. Lökotrien reseptör antagonistleri adı verilen yeni ilaç grubu astım ile birlikte olan alerjik burun tıkanıklığı olan hastalarda çok etkili olmaktadır. Tedavi bitince ilaçların etkisi sürmez. Alerjik burun tıkanıklığı tedavisinde diğer bir yöntem de Anti IgE’dir. Tedavisi 2- 4 hafta damardan enjeksiyon yöntemidir.
Alerji Aşısı (immunoterapi): İmmunoterapi saman nezlesinin tedavisinde kullanılmıştır. Alerji yapan maddeden korunmanın mümkün olmadığı veya hastanın hayatını tehdit eden bir durum varsa immunoterapi düşünülmelidir.
İlaç tedavisinden farkı etkisi tedavi bittikten sonra birkaç yıl daha sürer. İmmunoterapi alanında uzman doktor tarafından yapılmalı ve hasta tedaviden sonra en az 25 dakika gözlemlenmelidir. Çocuklarda da özel immunoterapi yararlıdır. Ancak bebeklerde immunoterapi önerilmez.
Alerji yapan maddeden korunmanın mümkün olmadığı veya hastanın hayatını tehdit eden bir durum varsa immunoterapi düşünülmelidir. İlaç tedavisinden farkı etkisi tedavi bittikten sonra birkaç yıl daha sürer.
Burun Tıkanıklığında Bitkisel Tedavisi
Hastaneye tedavi için başvurulan sebepler arasında en çok bulunanlar sıralamasında burun tıkanıklığı vardır. Burun alerjileri; burundа kaşıntı, sulu akıntı, hаpşırma ve tıkanıklık ile kendini gösteren bir hаstаlıktır. Kişilerin hayat kаlitesini çokça düşüren bir durumdur. Bu hаstаlık medikal tedavi ile kolay bir şekilde kontrol аltınа alınır.
Burun spreyleri burun tıkanıklığının açılmasında soluk alıp vermeyi rahatlatan ürünlerdir. Öte yandan bitkiler pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Doğal olmaları yan etki probleminin en az düzeyde olması bitkisel tedavisini ön planda tutmaktadır. Fakat bu tarz bitkisel tedavi yöntemleri denemeden önce mutlaka doktora danışılmalı.
- 1 hafta boyunca her gün 600 gram ısırgan otu kullanmak alerjik burun tıkanıklığı tedavisinde ve solunum yolu hastalıklarında tedaviye yardımcı olarak kullanılabilmektedir. bebeklerde kullanılmamalı.
- Meyan kökünün alerjik burun tıkanıklığında hapşırma, burunda kaşıntı ve burun akmasını azalttığı yönde çalışmalar vardır.
- geven otunun; hapşırma, burun akması ve kaşıntı gibi alerjik burun akıntısında yaşanan sorunları azalttığı belirli araştırmalarla ortaya koyulmuştur.
Butterbur astım ve alerjik burun tıkanıklığı nedeniyle artan mukusu azaltmak için kullanılan bir bitkidir. Günlük 500 gram kullanılması öneriliyor. Butterbur bitkisinin yan etkileri arasında mide rahatsızlıkları, baş ağısı ve baş dönmesi vardır. Hamile ve emziren hanımlar , bebeklerde ve çocuklar kullanmamalı.
merhaba
Benim 8 yaşında oğlum var ve yaklaşık 4 senedir burunla alakalı sıkıntılarımız var burnu sürekli sümük topluyor ve burun etleri işiyor bu yüzden nefes almakta çok zorlanıyor. Geceleri nefes alamadığı için uyku uyamıyor. serum la yıkıyorum sprey kullanıyoruz ama bir sonuç alamıyoruz.Ne yapmamız konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.