Alerjik Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Ve Faydalı Öneriler Neler Olabilir
Alerjik burun akıntısı, genetik olarak en sık görülen hastalıkların başında yer almaktadır. Yaşanan bu sorunda mutlaka uzman desteği almak gerekiyor, ancak günümüzde doğal tedavi yöntemleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Burun akıntısı sorununa ne iyi gelir ve bu sorundan nasıl kurtulabiliriz.
İçindekiler
Alerjik Burun Akıntısı Nedenleri?
Alerjik burun akıntısı hayatı tehdit eden bir hastalık değildir fakat gündelik hayatta insanların yaşam kalitesini düşürmektedir. Yetişkin kişilerin iş hayatını, okul çağındaki çocukların ise okul hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Alerji tanısını koymak zor olsa da tanıyı koymak çok önemlidir.
Burun mukozasında ödem oluşması sonucu, burunda kaşıntı, hapşırık ve burun akıntısı meydana gelmektedir. Oluşan ödem, burun tıkanıklığına neden olduğu gibi koku alma duyusuna da zarar verebilir. Mevsim geçişlerinde özellikle, polen ve tozların vücuda girmesi sonucu, vücutta bazı alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Hava kirliliği ve sigara kullanımı da alerjik etkiler gösterebilmektedir.
Ortamdaki nemin ve ısının değişmesi, vücutta alerjiye neden olabilmektedir. Burun alerji konusunda ilk önce etkilenen organımızdır. Alerjiye neden olacak durum oluşmadan önce, vücutta 15 20 dakika kuluçka süresi olur. 15 20 dakika sonunda, burunda kaşıntı, kızarıklık ve burun akıntısı meydana gelir.
Alerjide Burun Organımızın Görevi Nedir?
Alerji tanısında deri testleri ile kesin sonuçlara ulaşmak mümkün olabilmektedir. Gıda alerjisi, hayvansal tüyler veya mevsimsel geçişler sonucunda polenlerin ortaya çıkardığı alerjik durumların tanısı konusunda, bilgi alabilmekteyiz. Alerjik burun akıntısı tanılarında, uzun süren hastalık tedavi edilmelidir.
Çünkü ilerleyen dönemlerde üst solunum yolu rahatsızlıkları, astım hastalığına dönebilmektedir. Mukus, vücudumuzun çoğu bölgesinde bulunan yararlı bir sıvıdır. Burun bölgesinde oluşan mukus, bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Burun yapısı gereği, mikrop ve tozların ciğerlere girmesini engeller. Buradaki mukus görevi gereği, vücuda girecek zararlı bakterilerden bizleri korur.
Normalde burun akıntısı sorun ya da hastalık olarak kabul edilmez. Fakat bazı durumlarda, burun akıntısı hastalık olarak kabul edilir. Grip ya da soğuk algınlığı olduğumuz zaman, burun akıntısı yaşarız. Veya alerjik bir durumla karşılaştığımızda, vücut tepki verir ve burun akıntısı ortaya çıkar. Burundaki yararlı mukuslar, sanki vücuda zararlı bir kimyasal girmiş gibi, çok fazla mukus salgılayarak, burun akıntısına sebep olurlar. Toz, hayvan tüyü veya polenler en sık karşılaşılan alerjik durumlar olarak görülmektedir.
Burun Akıntısını Engellemenin Yolları Ve Şifalı Bitkilerle Çözüm
Burun akıntısı hayatın birçok noktasında insanları zor duruma düşürmektedir. Çalışan biri iseniz, burun akıntısı işinizi, konuşmanızı engelleyebilir. Okul çağında bir birey olarak, ders ve sınav konusunda odaklanma sorunu yaşarsınız. Kısaca hayatınızın kalitesini düşürür. Burun akıntısından kurtulmak için çareler ararsınız. Sürekli çıkan mukusları silmek, burnu tahriş etmektedir.
Yanma ve oluşan ödem sonucu tıkanıklık ortaya çıkarak, hayatınızı daha da zorlaştırmaktadır. Burun akıntılarının engellenmesi mümkün değildir. Alerjik durumlarda, alerjiye neden olan unsurlardan nasıl uzak durulması gerekiyorsa, burun akıntısına neden olan ortam veya unsurlardan uzak durmak gerekmektedir.
Eğer soğuk algınlığı veya grip hastalığı yaşıyorsanız, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı kaçınılmazdır. Hatta yoğun mukus salgısı sonucu koku hissiniz olumsuz etkilenmektedir. Bu gibi hastaların neden olduğu bakterilerden kurtulmak için, bol bol elinizi ve burnunuzu yıkamanız gerekmektedir.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Günde üç kere, hazırladığınız limonlu suyu, burundan çekerek, akıntıyı durdurabilirsiniz.
- Ilık tuzlu su hazırlayarak, günde üç kere burnunuzdan çekmeniz, burun akıntısını kesecektir.
- Hardal yağı, burun içerisine damlatılarak, tıkanıklığı gidermede ve akıntıyı durdurmada iyi gelen bir yağdır.
Hastalığın süresine göre öncelikle uzman bir doktora görünmesi tavsiye edilir. Onun dışında, bitkisel çözümlerle de kendiniz evde hazırladığınız bu şifalı ürünleri kullanabilirsiniz. Burun akıntınızın nedeni, alerjik durumlardan dolayı oluştuysa, alerjiye neden olan unsur veya ortamdan uzaklaşarak, az da olsa burun akıntısını engelleyebilirsiniz.
Bu sayede Burnunuzun tahriş olmasını da engellemiş olursunuz. Burun akıntısına çözüm amaçlı, ilaç veya sprey kullanılsa da kesin çözüm olmamaktadır. Geçici çözümlerle bir süre sonra tekrarlanmaktadır. Özellikle kış aylarında burun akıntısını çok yaşarız. Burundaki mukuslar koyu ve duru olmasına göre ayrılır. Duru mukus normal akıntı olarak kabul edilirken, koyu mukus, bakteriler yüzünden oluşan hastalığın habercisidir. İlaç tedavisi dışında, bitkisel tedavi yöntemleriyle burun akıntısını hafifletebilirsiniz.