"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Kabarma Nedir, Nasıl Oluşur veAlerjik Kabarma Tanısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücutta meydana gelen kabarma ve kaşıntılar, deri hastalıkları habercisi olmakla beraber bazı hastalıkların da işareti olabilir. Bu sebeple kaşıntı ve kabarmaların sebepleri mutlaka araştırılmalıdır. Zira bu problemler çok sık yaşanan sorunlardır. Vücudun hemen her bölgesinde kaşıntılar, alerjik kabartılar ve sonrasında kabarcıklar yaşanır. Mutlaka uzmana gitmekte yarar vardır.

Kaşıntı ve Kabarma Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Bütün bunlar ciltle ilgili bir problem olması dışında psikolojik olarak da yaşanabilir. Vücudun tepkisi, alerjik kabarmalar da aynı şekilde sık görülen rahatsızlıklardır. Kaşıntı ve kabarcıklar egzama, bitlenme, isilik ya da mantar enfeksiyonları sebebi ile yaşanabilir. Ciddi bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı da ciltte kırmızı lekeler oluşturur.

Ve bunun sonrası vücudun kabartılar, kaşıntılar ve pullanma gibi belirtilerle devam eder. Alerjik etkilerle vücutta egzamaya bağlı kaşıntı, kabarcıklar ve kızarıklıklar da meydana gelebilir. Kullanılan deterjanlar özellikle bebek ve çocuklarda kaşıntı, alerjik kabarma ve kabarcıklar şeklinde rahatsızlıklar doğurur.

Ciltte oluşan kaşıntılar, vücudun alerjik kabarmalar ve alerjik kabarcıklar ile cildin kabarması vücut üzerinde de tahribat sebebidir. Sürekli kaşınma hali sonrasında kızarıkla birlikte baş gösteren kabarmalar bireyi rahatsız edici boyutlara gelir. Kaşıntılar astım veya saman nezlesi gibi durumlarda da göz ve burunda kaşıntılar olarak rahatsızlık yaratır.

Alerjik Kabarma Ne Zaman ve Nasıl Oluşur

Bu durum genelde ilkbahar ve yaz aylarında, polen zamanlarında meydana gelir. Alerji vücudun kabarması, deride kaşıntılar, sonrasında kabarmalar ve su toplamaları devam eder. Kadınlarda genital bölgede de kaşıntılar ve kabarcıklar oluşur. Yaş ilerlemesi ile birlikte deri kurulukları kaşıntılara yol açar. Psikolojik sıkıntılar, depresyon hali kaşıntılara ve döküntüye sebeptir.

Kozmetik ürünler, deterjanlar, kimyasal ürünler ciltte kabarcıkların ana nedenidir. Kaşıntı ve kabarmaların söz konusu olduğu yerlere dokunulmamalıdır. Her temas etmede kaşıntı ve kabarcıklar artış gösterir. Mutlaka doktor kontrolü şarttır. Vücudun kabaran yerlerine doktor bilgisi dışında bir uygulama yapılmamalıdır.

Evde yapılabilecek tek uygulama kaşıntının hafiflemesi adına ılık bir duş yapmaktır. Ciltte kabarcıklar neden olur denildiğinde akla ilk gelen elbette ki dış çevre etkenleridir. Kabarmalar sonrasında kaşıntıları meydana getirir. Kaşıntı ve kabarmalar karaciğer ve böbrek hastalıklarına dair bir rahatsızlığında habercisi olabilir. Kaşıntının devamlı artması yenilen bir yiyeceğe olan tepkiden de kaynaklı olabilir.

Kaşıntıya İyi Gelen Doğal Bitkiler

Kaşıntı sebepleri arasında böcek sokmaları, iltihaplar gibi nedenler söz konusu ise kaşıntıyı gidermek ya da aza indirgemek için fesleğen yaprağı yardımcı olabilir. İçerikte bulunan anti bakteriyel özellik sayesinde kaşıntılara iyi gelir. Aynı şekilde papatya da bu tür döküntüler ve kaşıntılara istinaden tahrişi yatıştırma ve kaşınmadan ötürü kabarmaları engellemede etkilidir. İçeriği sayesinde cilt üzerini uyuşturarak hızlı bir şekilde iyileşim sağlar.

Alerji sebepli tahriş faktörleri arasında yünlü giysiler, kimyasal maddeler, sabun ya da temizlik ürünleri, kozmetik maddeler, gıdalar ve bitkiler başlıca sebeplerdir. Özellikle hassas cilde sahip olanlarda, bebeklerde, çocuklarda, astım hastalarında daha sık görülür. Soğuk su her şekilde kaşıntılarda bire bir çözümdür.

Özellikle gözlerde söz konusu olan bir kaşıntı varsa soğuk su çok etkilidir. Vücudun kırmızı lekeler oluşmadan önceki ilk belirtisi kaşınmadır. Kaşınmanın dozajı arttıkça ciltte kırmızılıklar baş gösterir. Sonrasında ciddi kabarmalar oluşur. Ciltte kaşıntılar kol ve bacaklarda sık oluşur. Bazen kaşıntılar uzun sürelidir ve arttıkça enfeksiyona dönüşür.

Deri kaşıntıları, alerji faktörlü, iç hastalıklar faktörlü, ilaç faktörlü ve gebelik zamanlarında oluşur. Bu alerji kaşıntılarına istinaden evde uygulanabilecek faydalı yöntemler arasında en başı dengeli beslenme alır. Bolca su tüketmek, sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Yağlı gıdalar, fast food uzak durulmalıdır. Cildi nemli tutmak özellikle kaşınan bölgeler için etkili olacaktır. Vücudun alerji kaynaklı kaşınan alanları tırnaklayarak kaşımaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Yumuşak pamuklu giysiler tercih edilmelidir.

Alerjik Kabarma Tedavisi ve Tanısı

Stres kaşıntıda etkili bir durumdur, mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Kaşıntıda tıbbi tedaviye gelince özellikle içsel hastalıklar ve alerjik durumlar sebebi ile oluştuğu tespitinde kesinlikle doktor kontrolü şart olmuştur. Yaşanılan duruma istinaden rahatlatıcı losyonlar, kremler, ışık terapisi uygulamaları ile soruna çözüm bulunur.

  • Kadınlarda hamilelik döneminde kaşıntı durumları artış gösterir.
  • Antibiyotik ilaçların kullanımının ayarı doktor kontrolünde olsa bile düzgün olmalıdır. Bazı ilaçlar alerjik tepkilere yol açabilmektedir.
  • İç hastalıkları alerji kabarmaları açısından bire bir göstergedir. Dikkate alınmalıdır.
  • Psikolojij nedenler ve sıkıntılar ciltte kabarma ve kaşıntılar adına önemli bir sebeptir.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekiyor?

Kaşıntı durumu hiç düzelmeden devamlı artış gösteriyorsa bu artık vücudu olumsuz etkilemeye başlama dönemine girmiş demektir. Kaşıntı kilo kaybı, aşırı yorgunluk, sık idrar çıkma, ateş ve bağırsak sorunları yaşatmaya başlatmışsa doktora görünme zamanı gelmiş demektir.

Alerjiye sebebiyet veren bütün maddeler alerjen olarak tanımlanır. Ve bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Herkes de alerjik tepkisi farklı olur. Bu tüketilen gıdalar, giyilen kumaş, kullanılan kozmetik ürün, havadan etkilenme şeklinde sınıflandırılır.

Alerji durumlardan kaynaklı vücutta kızarma, kaşıntı ve kabarma şikayetleri genelde kısa süreli olurlar, korkulacak bir durum söz konusu olmamakla beraber, alerjiye yol açan maddenin bulunabilmesi adına belirleyicilik önem taşıdığından doktor kontrolü hasta açısından olumlu olacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle