"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Mevsimsel Alerjik Rinit Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerjik rinit, burun mukozasında bulunan alerjik sebebiyete yol açan iltihaplanmadır. Hastayı ciddi anlamda etkiler ve mevsimsel dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca mevsimsel değişiklikler genel olarak 40 yaş altı olan herkesi etkiler. Bu gibi durumlarda uzman kontrolü şarttır.

Mevsimsel Alerjik Rinit Nedir ve Geçici Bir Hastalık Mıdır?

Mevsimsel değişiklikler genel olarak herkesi etkiler ve kimi insanlar daha hassas bir yapıya sahip oldukları için, belirli rahatsızlıklara yakalanmaları yüksektir. Alerjik rinit, birçok kimsede görülebilmektedir. Rinit, ömür boyu sürebilen bir hastalıktır; ancak ilerleyen yaşlarda etkisi bir nebze azalabilir.

Görülme sebebi; genellikle rüzgarlı havanın uçurmuş olduğu polenlerdir. Bu rahatsızlık kendiliğinden geçmez. Hastalıktan korunmak için, alerjik rinite sebep olan durumlardan uzak durulmalıdır. Tedbiri de elden bırakmamak gerekir. Havadaki alerjenler, burnun mukoza bölgesine yapışır ve iltihaplanma başlar.

Polenlerin bahar aylarında bol miktarda bulunduğu rinite ise, mevsimsel alerjik rinit adı verilir. Diğer bir ismi ‘perennial rinit’tir. Bu rinit çeşidi bir yıl boyunca sürebilir ve evde bulunan tüylü hayvanlar da bu durumu tetikleyebilir. Havadaki polenler, ev tozu, akarlar, küf ve çevredeki ağaçlar da alerjik rinite neden olabilmektedir.

Mevsimsel Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Ataklar, kişiden kişiye mekandan mekana göre farklılık gösterebilmektedir. Mevsimsel olanı tehlikelidir. Rüzgarlı ve kuru havalarda belirtileri fazlalaşır. Bu sebeple bu zamanlarda alerjik rinit görülme olasılığı artar. Ne gibi belirtileri var, kendini gösterir, gelin öğrenelim:

  • Burun akıntısı ve burun kaşıntısı,
  • Gözlerde sulanma başlaması ve kaşıntı,
  • Boğazda ve üst damakta kaşıntının başlaması,
  • Sinüs bölgesinde şişlik ve ağrının görülmesi,
  • Yorgunluk, algılama bozukluğu.

Bunlar en sık belirtileri. Çoğunlukla alerjik yatkınlığı olan kişilerde görülür. Eğer hastada ürtiker, egzama ve astım hastalığı var ise, alerjik rinitin görülme olasılığı yüksektir. Ailenizde alerjik rinit hastalığı geçirmiş olan yakınlarınız var ise, siz de aday adayısınız demektir.

Hastalık belirtileri genellikle 40 yaşından önce görülür. Yaşın ilerlemesi ile birlikte şikayetler azalmaya başlar. Ancak hastalığın tamamen geçmesi diye bir şey söz konusu değildir. Hastalık teşhisi için özel testler uygulanır. Bu testler içinde en çok kullanılanı, deriye uygulanan alerji testleridir. En zor olanı ise mevsimsel olarak başlayan rinit hastalığıdır.

Ailenizde alerjik rinit hastalığı geçirmiş olan yakınlarınız var ise, siz de aday adayısınız demektir. Hastalık belirtileri genellikle 40 yaşından önce görülür.

Alerjik Rinit Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler:

  • Bolca polen bulunan ortamlardan ve tozlu ortamlardan,
  • Polen mevsiminde tüm kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır.
  • Evde halı, kilim gibi eşyalar kullanılmamalıdır.
  • Yünlü ve tüylü battaniyeler yerine, pamuklu ürünler kullanılmalıdır.
  • Bulunduğunuzun evin temiz olmasına dikkat edin. Çünkü ev akarları alerjik riniti tetiklediği açıklandı.

Mevsimsel Alerjik Rinit Tedavisi Mümkün Müdür?

Hastalık belirtileri artmışsa ve sizi tüm yıl boyunca etkiliyorsa bir hekime görünmekte fayda vardır. Alerji ilaçları, belirtileri azaltmıyorsa dikkatli olunmalıdır. İlaçları hekiminizin önerdiği şekilde kullanın. Mevsimsel rinit, şikâyetleri bahar aylarında sık görülür.

İlaç tedavisi, farklı ilaç gruplarına göre uygulanan ilaçları kapsar. Nazal kortikosteroidler, genellikle tercih edilen rinit ilaçları olarak bilinir. Mevsimsel rinit belirtileri aslında nettir.Hastalıktan korunmak için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Hastalık genetik de olabiliyor.

Genetik konusunda elimizden bir şey gelmez; ama beşeri faktörleri engellemek bizim elimizdedir. Tüylü ve yünlü eşyalardan uzak durmalısınız. Ayrıca mümkünse evinizde kedi, köpek, kuş gibi hayvanları beslemeyin. Çünkü onların tüyleri rinitin oluşmasını tetikliyor. Evinizi havalandırmaya gayret edin.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle