"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Arı sokması Alerjisine Ne İyi Gelir, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Arı sokması sonrasında uzmana gidilmesi önerilir. Arı kendini koruma içgüdüsü ile sokar ve soktuğunda da farklı arı sokması alerjileri ortaya çıkar. Bu arı sokmalarına ise ne iyi gelir ve tanısı nasıl koyulur, bunun iyice araştırılması gerekiyor. Bu konuda ise uzmanlar tanı ve tedavi konusunda yardımcı olmaktadırlar.

Arı Sokma Alerjisi Nedir ve Arı sokması Alerjisine Ne İyi Gelir

Arı sokması yaz aylarında her insanın başına gelebilir. Ancak bazı insanların arı zehrine karşı alerjileri olabilir. Arının iğnesi ile vücuda enjekte ettiği zahire aşırı reaksiyon gösteren vücut, bazı belirtiler gösterir. Özellikle solunum sistemini etkilemişse acilen doktora götürülmedir. Zira arı sokması arı alerjisi olan kişilerde ölüme bile neden olabilecek tehlikeli bir durumdur.

Arı balı ve arı sütü pek çok hastalığa karşı tedavi edici bir özellik taşır. İnsan sağlığına çok faydalı verime sahip arılar alerjen bünyelerde ölüme neden olabiliyor. Peki bal yapan bu faydalı arıcıklar kimlerin hayatı için tehlikelidir. Alerjimiz olduğunu nasıl anlarız? Arı alerjisi belirtileri nelerdir? Şimdi bu konularımızı açıklayalım.

Arı Sokması Alerjisi Belirtileri Nelerdir

Yaz aylarında, alerjisi olmayan normal kişilerde arının ısırdığı yerde ağrı, hafif kızarıklık ve şişlik görülür. Ve bu durum 24-48 saat içinde tamamen iyileşir. Fakat alerjisi olan insanlarda belirtiler çok daha ağırdır.  Hangi belirtiler olursa olsun, arı sokmasına alerjiniz var olduğunu gösterir.

  • Yüzde, özellikle dudaklarda ya da boğazda şişme olur.
  • Hırıltılı nefes alma ve nefes alma güçlüğü.
  • Bulantı ve kusma olabilir.
  • Bilinç bulanıklığı ve sersemlik.
  • Karın krampları ve ishal gibi belirtiler arı sokması alerjiniz olduğunu gösterir ki acilen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Arı Sokması Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir Nasıl Tanı Konur

Arı sokması sonucu yukarıda belirttiğimiz belirtiler ile hastaneye gelen kişinin arı alerjisi olup olmadığını anlamak için arı sokması alerji testi yapılır. Kandan arı venomuna alerji ile ciltten alerji testi yapılması en doğrusu olacaktır. Deri testi, deri prick ve intradermal olarak uygulanır.

Alerji testleri her yaşta yapılabilir ve alerji uzmanları tarafından değerlendirilir. Eğer kişinin arı sokmasına karşı alerjisi olduğu tanısı konmuşsa hemen tedaviye geçilir. Hastaneler çok teknolojik yöntemler uygulanan merkezlerdir.  Arı sokması alerjisi nasıl tedavi edilir açıklayalım.

Arı Sokması Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir

Eğer arı sokması kaşıntısına ne iyi gelir diye merak ediyor ve arı sokmasına alerjiniz olduğunu biliyorsanız her zaman yanınızda arı sokması alerji iğnesi Epinefrin taşımanızı ve arı sokarsa sonrasında hemen bu aşı vücuda enjekte edilmelidir. Eğer bilmiyorsanız ve ilk kez arı alerjiniz olduğu ortaya çıkıyorsa hastanede ilk olarak bu aşı size yapılacaktır.

Arı sokması sonucu oluşan alerjik reaksiyon venom alerjisi, kandan ve deriden arı venom alerji testi gerçekleşir. Yapılan test sonrasında da hangi arıya karşı alerji tespit edildiyse o arıya karşı aşı tedavisi denilen immünoterapi tedavisi yapılır.

Ağır solunum problemi yaşanan durumlarda oksijen alabilmesi için solunum cihazına bağlanır ve gerekirse kortizon verilir. Tedavi sonrası arı sokmasının tekrarlayabileceği durumlar için kişinin neler yapabileceği iyice anlatılır ve aşı yapılmış olsa bile yanında alerji iğnesi taşıması ve gerektiğinde nasıl enjekte edeceği öğretilir.

Arı Sokması Alerjisine Ne İyi Gelir

Tatlı bal yapan fakat aynı zamanda zehirli iğnesi olan bir arı sizi soktu ise o anda neler yapılır? Arı sokmasına ne iyi gelir şimdi bunları madde madde anlatalım.

  • Arı soktuğu anda güçlü bir acı hissedeceksiniz ama acıya rağmen arının iğnesi hemen çıkartılmalıdır. Ancak iğneyi kırmadan bir cımbız yardımıyla hafifçe çekerek bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir.
  • Sonra hemen su ve antibakteriyel bir sabun yardımıyla arının soktuğu yeri yıkamalısınız. Ve hemen buz kompleksine başlayın, bol buz koyun.
  • Eğer imkânınız varsa karbonatlı su ile yıkayabilirsiniz, iyi gelecektir. Ya da yoğurt sürmekte iyi gelecektir. Yoğurdun içindeki asitli yapı zihire karşı etkili olacaktır.

Arı Sütü Nedir Arı Sütü Alerji Yapar mı?

Arı sütü 5-10 günlük arıların yutak üstü bezlerinden salgıladıkları jel gibi akışkan ve suda çözünebilen, ekşi ve keskin kokulu, kremsi yapıda olan bir arı ürünüdür. Renginin beyaz olması ve kraliçe arının besin kaynağı olması nedeniyle arı sütü olarak adlandırılmaktadır. Arının bal gibi sütü de oldukça şifalıdır ancak arı alerjisi olanlar için arı sütü alerji yapabilir. Sağlıklı günler dileriz.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle