"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Döküntü Nedir? Nedenleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Alerjik döküntünün oluşması kişiyi rahatsız edeceği için tedavi edilmesi gerekir. Bunun cilt hekiminden destek almanız gerekir. Ayrıca alerjik döküntüye sebep olan etkenin de bulunması gerekir. Bu sayede sağlıklı bir sonuç alınacaktır.

Alerjik Döküntünün  Nedenleri Nelerdir?

Damarın dışına çıkan sıvı, hücrelerin aralarında biriktiğinde bir sıvı birikimi meydana  gelir. Bu sıvı birikimi deride su kabarcığı gibi gözükür. Bu su kabarcıklarına  halk arasında alerjik döküntü denir. Alerjik döküntüler bir  sürü dış ve iç etkenden dolayı ortaya çıkabilir. Toz, çeşitliliği bol olan bitki polenleri, kedi-köpek  yani  hayvan tüyleri, küf mantarları, böcekler, parazitler, bazı gıdalar, böcek  ilaçları, medikal ilaçlar, kozmetik  ürünleri, güneş, rüzgar, sıcak bunlar  arasındadır.

Alerji vücudumuzun herhangi  bir bölgesinde çıkabilir. Kişilerin genel şikayeti kaşıntı  hissi, ciltteki su kabarcıkları ve  döküntüdür. Kaşıntı ve döküntü en çok  rahatsız olunan belirtilerdir. Alerji olmamıza sebep  olan  şeyden-ortamdan  uzaklaşılmadığı sürece artarak çoğalmaya  devam eder. Alerjene  neden olan ortamdan uzaklaşıldığı taktirde  kendiliğinden yavaş yavaş  sönerek yok  olur.

Alerjik Döküntü Çeşitleri Nelerdir?

Deri döküntüleri çok sıklıkla görülebilir ve farklı sebeplere  dayanır. Bir çok deri döküntüsü insan sağlığına ciddi  derecede tehlike  oluşturmaz fakat doktora giderek önlem almak en iyisidir. Döküntünün sebep  olan şeye  göre değişen  çeşitleri vardır. En çok görülen türü çocuklarda çıkan egzamadır. Bir diğer adı ile atopik dermatittir.

Atopik dermatit diz ve dirseklerde  kuruma, çatlama ve şişliğe neden olur. Ciddi egzama vakalarında ise tüm vücutta kızarıklık, pullanma ve şişlik görülür. Bazı alerjik döküntüler ise kimyasal temizlik ve kozmetik malzemelerin cilde temasından sonra meydana gelen tahrişten oluşur. Kızarıklık, şişlik ve kaşıntı şeklinde kendini gösterir. Tahriş edici kontak dermatit olarak adlandırılır. Güneş yanığı da tahriş edici kontak dermatit olarak adlandırılır.

Ürtiker bir diğer adı ile kurdeşen deride kabarıklık, kızarıklık olarak kendini gösterir. Kızaran bölgede kaşıntı ve batma hissi olur. Sıcak, soğuk hava, bazı ilaçlar , kimyasallar, böcek sokması, besinler, güneş , soğuk ve sıcak su, metal , lateks, gıdalara dokunmak sebebi ile ürtiker görülebilir. Bunun önüne geçebilmek için eğer gıdalardan şüpheleniliyorsa veya başka bir alerjik etkenden bunun ne olduğunu öğrenmek ve sağlıklı yaşamak için doktora görülmelidir.

Alerjiye Benzeyen ve Alerji İle Karıştırılmaması Gereken Belirtiler Nelerdir?

İsilik aslında ter gözeneklerinin tıkanması ile dışarıya çıkamaması sonucu vücutta şişlik-su kabarcığı olarak gözükür. Yetişkinlere nazaran bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülebilir. Alerjik döküntüye benzetilebilir. Çünkü bu su kabarcığı şeklindeki şişlikler kızarıklık ve beraberinde kaşıntıya sebep olmaktadır.

Koltuk altı, göğüs, karın, sırt, boyun, dirsek iç kısmı, diz arkaları, kasıklar, bez bölgesi ve saçlı deri dibi gibi sadece vücudun terleyen bölgelerinde görülür. Sinek ısırığı, vücutta küçük kabarıklıklar şeklinde görülebilir. Kızarıklık ve beraberinde kaşıntıya sebep olur. Bazı insanlarda sinek ısırığına bağlı alerji meydana gelebilir.

Eğer alerji dermatoloji doktoruna gidip engel olunmaz ise kötü sonuçlar doğurabilir. Çoğu alerji çeşitleri sıradan şeyler gibi görülebilir, ufak tefek hatta dikkat edilmeyen belirtileri olabilir. Fakat önlem alınmadığı taktirde büyük sonuçlara sebebiyet verir.

Özellikle henüz konuşmayı öğrenemeyen bebekler ve çocuklarda çok dikkat edilmesi gerekir. Kaşındığını, acıdığını veya yandığını söyleyemeyen bebekleri gözlem altında tutmalı herhangi bir belirti görürsek eğer kötü sonuçlar doğurmaması açısından dermatoloji doktoru kontrolüne götürülmelidir. Ayrıca yetişkin olarak herhangi bir alerjen ile temasta veya kullanımda( ilaçlar vs) vücut sonradan alerjik hale gelebilir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle