"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Astım İlaçları, İsimleri, Kullanımı ve Yan Etkileri Nelerdir?

Astım rahatsızlığın da kesin bir sonuç ile tedavi sağlanamazsa bile bazı ilaçlar sayesinde belirtiler hafifleterek yaşam kalitesi yükseltilebilmektedir. Bunun için sağdan soldan duyduğunuz ilaç isimleri kullanmak yerine doktora giderek kişiye özel verilecek olan ilaçların kullanılması sağlık açısından önemlidir.

Alerjik Astım İlaçları Nelerdir?

Alerji, alerjen maddenin vücutta reaksiyon oluşturmasıyla astıma dönüşebilmektedir. Astım bronşlarda, solunum yollarında meydana gelir. En büyük belirtisi ise nefes tıkanıklığı ve alıp vermede zorlanma, alerjenle temas halinde sık sık öksürük ve hapşırmadır. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polen ve çiçek tozları alerjik astımı tetiklemektedir.

Solunum yollarında oluşan bu rahatsızlık kişiyi olumsuz yönde etkileyerek diğer alerjenlere de duyarlılık oluşturmaktadır. Astım rahatsızlığın da kesin bir sonuç ile tedavi sağlanamasa bile bazı ilaçlar sayesinde belirtiler hafifleterek yaşam kalitesi yükseltilebilmektedir.

  • Avanys
  • Airfix
  • Prednol
  • Ventolin
  • Ventofor

Bu ilaçların her biri uzman tavsiyesi üzerine alınmalı ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında mutlaka bilgi alınmalıdır. Bazen halsizlik, gece kabusları, huzursuz durumlar, eklem ağrıları gibi birçok yan etki görülebilir. Bu belirtiler olması halinde ise doktorunuza sorup gerekirse kullanımı kesmek gerekiyor. Cilt altı enjeksiyon aşıları yapıldıktan sonra hafif şişlik olabilmektedir.

Solunum Yollarını Açmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Alerjik astım solunum yolları tıkanıklığına sebep olduğu için ilk olarak kişinin yapması gereken solunum yollarını açıcı ve rahatlatıcı ilaç ve spreyler kullanmaktır. Rahatlatıcı sprey günde bir kez ya da alerjenle karşılaşma durumunda kullanıldığı takdirde bronşları açarak kişinin rahat nefes almasını sağlayacaktır aynı zamanda bu sprey bronşları rahatlatacaktır.

Alerjik astım solunum yollarında özellikle akciğerlerde oluşan bir rahatsızlık olduğu için zamanla rahatsızlık ilerledikçe akciğerler eski özelliklerini kaybederler. Bronşların düzelmesi için kişinin çeşitli ilaçlar kullanması gerekir. Bu ilaçlar kortizonlu ilaçlar ve kortizonsuz ilaçlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Belli bir yaş grubunun altında ki alerjik astım hastaları için kortizonsuz ilaçlar önerilirken ilerleyen yaşlarda etkisini yükseltmek için kortizonlu ilaçlar önerilir.

Alerjik Astım İlaçları ve Kullanımı ve Yan Etkileri Nelerdir?

Alerjik astım için kişinin doktor kontrolü altında kullanabileceği sprey dışında çeşitli ilaçlar vardır. Bunlardan bir tanesi salbutamoldır. Sabutamol ilaç solunum yolları rahatsızlıklarında özellikle astım rahatsızlığında kullanılmaktadır. Bazı durumlarda çeşitli yan etkilere neden olur. Özellikle alerjisi olan insanların buna dikkat ederek doktor kontrolü altında kullanması gerekir.

Diğer bir alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaç ise montelukasttır. Alerjik astım tedavisinde ve göğüs hastalıklarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda alerjik rinit durumunda da kullanılır. Yan etkileri baş dönmesi ve kusma gibi rahatsızlıklar oluşturabilir. Bazı kortizon içerikli ilaçlarda alerjik astım tedavisinde kullanılmaktadır.

Bu ilaçlar bronşlara iyi gelerek nefes alıp vermekte güçlük çeken hastalar da daha rahat nefes alıp vermeyi sağlayacaktır. Alerjik astım durumunda belirtileri azaltmak ve kimi zaman bu belirtileri yok etmek için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Ağız yoluyla alınan spreyler  olduğu gibi çeşitli ilaçlarda astım ve göğüs rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Bazı ilaçlar astım krizi sırasında kriz için etkili olurken bazı ilaçlarda bu krizleri yok etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle sodyum kromoglisat içeren ilaç kullanımı astım belirtilerini yok ederek bağışıklığı güçlendirmektedir. Astımın yarattığı etki ve krizler bu ilaç sayesinde yok olmaktadır. Sodyum kromoglisat tamamen iyileştirici yönde bir ilaçtır.

Alerjik astım için kullanılan spreyler her gün kullanılmamalıdır. Bir süre kullanıldıktan sonra bu spreyin kullanımına ara verilmelidir. Belli bir yaş grubunun altındaki hastalarda özellikler bebeklerde ve çocuklarda ilaç tedavi yöntemi olarak kullanılmamaktadır.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle