"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Astım Belirtileri ve Nedenleri Nasıl Anlaşılır?

Astım, nefes borusunun akciğerlere giden iki kolundan her birinin ve bunların dallarının daralması sonucunda meydana gelen nefes darlığı hastalığına verilen addır. En sık görülen rahatsızlık türüdür.

Alerjik Astımın Nedenleri ve Hastalığı Tetikleyen Maddeler

Alerjik astım “alerjen” denilen polenlerin, toz, küf tarzı maddenin solunması ile astım hastalığını tetikler ve alerjik astıma neden olur. Bütün alerji türleri tamamen bağışıklık sistemimizle ilişkilendirilir. Bağışıklık sistemi vücudu dış etkenlerden, yani dışarıdan vücuda giren yabancı maddelerin (bakteri, mikrop, virüs vs) vücut sistemine zarar vermesini önlemektedir.

Alerjik astım nasıl anlaşılır? diye sorulacak olursa, öncelikle bilinmelidir ki en sık rastlanan astım türü olan alerjik astımdır. Alerjik durumu olan kişilerde görülen, vücudun aşırı derecede savunmaya geçerek birçok maddeye alerjik reaksiyon göstermeye başlamaktadır. Yani daha çok maddeyi vücut için tehlike olarak kabul eder. Vücuda giren herhangi yabancı bir madde olduğunda (virüs, mikrop, bakteri ), özel bir madde salgılayarak vücudu uyarır.

Hapşırık ya da burun akıntısı şeklinde birtakım belirtiler baş göstermeye başlar. Alerjik astım hastalığı olan kişilerde nefes borularının çevresindeki kaslar daralır. Bu da iltihaplanmaya neden olur. Alerjik astım her 100 çocuktan 90.da; yetişkinlerden 100 kişinin 50’sinde bulunmaktadır. Bu oranlar alerjik astımın ne sıklıkta olduğunun daha kolay anlaşılmasını ifade eder. Alerjik astımın nelerden kaynaklandığını bilmek, korunmak açısından önemlidir.

Genellikle alerjik astıma hayvanların tüyleri, her türlü küf, toz, özellikle bahar aylarında çok olduğu için görülen polenler alerjik astıma neden olan maddelerden bazılarıdır. Bunun dışında, bazı boyalar, temizlik maddeleri (çamaşır suyu, deterjan vb. gibi), sigara dumanı da alerjik astımı tetikleyenler arasında yer alır.

Alerjik Astım Belirtileri

Alerjik astım belirtiler nelerdir? Alerjik astım nefes borularındaki kanalların daralması sonucu en sık görülen belirtilerden biri olan nefes darlığına sebep olmaktadır. Alerjik astım hastaları, hırıltılı ve güç nefes alış-verişi ile birlikte öksürük şikayetiyle de yakınmaktadırlar. Bu hastalığı taşıyan kişilerin, alerjiye neden olan maddelerden kendilerini korumalarının yanında, bu maddelerin bulunduğu ortamlardan da uzak durmaları gerekir.

Bol bol temiz havanın olduğu ortamlarda bulunmaları nefes darlığı şikayetlerinin önemli ölçüde azaldığı görülecektir. Nefes darlığı şikayetinin yanı sıra, hastalar çok hızlı bir şekilde nefes alıp verdiklerini söylemektedir. Eğer kontrol altına alınmazsa, çok sık yaşanan hızlı nefes alış-verişi, zamanla kalpte ritım bozukluklarına ya da nabzın yükselmesine neden olur. Hızlı nefes alış-verişi alerjik reaksiyona neden olan maddenin varlığından kaynaklanır.

Bu yüzden aynı şekilde, bu etken maddeden uzak durmak, korunmak hızlı nefes alış-verişini önlemektedir. Etken maddenin var olması halinde, kişide göğüs sıkışması ya da daralması denilen belirtileri de kendini gösterebilir. En sık rastlanan ve kişilerin en çok şikayet ettiği belirtiler arasında, burun akıntısı ve hırıltılı nefes alış-veriş yer alır.  Bunların hepsi ciddi belirtiler olup, kişiyi günlük yaşamında büyük oranda etkiler. Tüm belirtiler ve nedenleri hakkında yeterli bilgiyi kazanmak, hastalıkla o oranda baş etmeyi sağlamaktadır.

Alerjik Astım Tespiti Sonrasında Ne Yapmak Gerekiyor?

Alerjik astımdan korunmanın yolunun etken maddelerden uzak durulması hastalığın belirtilerini azalmaktadır. Fakat bu yeterli olmayabilir. Her zaman hastalığı arttıracak ortamlar sağlanamıyor olabilir. Bu durumda gerekli ilaç tedavisi uygulanmalı ve hasta günlük yaşamına devam edebilmelidir. Kullanılabilecek ilaçlar arasında;

  • En uygun ağız spreyi alerji ilaçları,
  • İltihap önleyici ilaçlar,
  • Burun spreyi,
  • Alerji türüne göre belirlenen uygun alerji iğneleri, sayılabilir. Bu ilaçlar ve tedavi yöntemleri uygulanırken, alerjik astım hastalarının da bireysel olarak dikkat etmesi ve yerine getirmesi gereken birtakım noktalar vardır.
  • Çarşafların sık sık değiştirilmesi, mümkünse kaynar suda yıkanması,
  • Kullanılan halıların sık sık havalandırılması, yıkanması ya da tozunun alınması,
  • Hayvan tüylerinden uzak durmak; evde besleniyorsa daha sık temizlik yapılması; evcil hayvanın yatak odasından kesinlikle uzak tutulması,
  • Evde nemden oluşacak küf sorunun oluşmasının engellenmesi gerekmektedir. Bütün bu yöntemler, ilaç tedavileri, bireysel önlemler vs. alerjik astımın ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlerin bütününü oluşturur. Hepsine ayrı ayrı önem verilmesi ve uygulanması hastanın rahatı ve yaşamı için son derece elzemdir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle